Följ oss

Nyheter

Producenterna fortsätter pumpa upp olja

Publicerat

den

Shelton Petroleum borrar olja

Det stora problemet för dem som handlar olja är, vid sidan av det fallande priset, vart de ska förvara den. Just nu råder det minst sagt stora problem att lagra råolja, det går inte att raffinera den snabbt nog och det saknas en marknad som kan ta emot den färdiga produkten direkt. Till och med tankfartyg används just nu som lagringsplatser, och av döma av fartygsraterna så börjar det bli ont om sådant utrymme också.

Olja är annorlunda än många andra råvaror. Produktionsavdelningen och marknadsavdelningen är helt enkelt inte synkade, faktum är att det sällan finns en marknads- eller försäljningsavdelning, istället kopplas den egna brunnen upp mot en befintlig pipeline. I detta läge fortsätter oljeproducenterna att pumpa upp sin olja, till allt lägre marknadspriser och med allt lägre marginaler.

Kommer oljan att vända här?

Varför skall oljepriset vända här? Kommer det att vända här? Vi vet inte om det kommer att göra det, ingen kan i dag säga vart oljepriset kommer att vända. Vi kan däremot konstatera att efterfrågan på oljan finns, den är lika stor som den var när oljepriset låg i 100 USD per fat. Problemet som vi ser nu är att så fort det finns ett köpintresse så bankas terminerna ned eftersom producenterna säljer sin produktion i syfte att säkerställa kommande kassaflöden.

Med dagens priser kommer lagren att byggas upp, och det kan dessutom leda till att vi ser en minskad produktion av så kallad shale oil. Detta kommer emellertid inte att ske innan antalet produktiva borriggar minskar och marginalproducenterna slutar att producera på grund av en bristande lönsamhet.

Det kommer att komma en dag när det är rätt att köpa, men den är ännu inte här. Priserna kommer att falla ytterligare eftersom de högt belånade producenterna kommer att rapportera ytterligare hög produktion och vi kommer att tvingas fortsätta oroa oss för deras kreditvärdighet. Att producera till en kostnad som är lägre än försäljningspriset är dock bara en kortsiktigt hållbar lösning. Till slut kommer kassan och kreditvärdigheten att vara slut hos marginalproducenterna. I dagsläget är emellertid utbudet större än efterfrågan, vilket betyder att oljepriserna inte kan stiga.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära