Följ oss

Nyheter

70 procent av världens majs finns nu i Kina

Publicerat

den

Majs på fältet

Den globala majsmarknaden har upplevt en anmärkningsvärd förändring när Kinas intresse för majs växer. Med Kina som redan har 70 procent av världens majsförråd, väcker deras senaste storskaliga inköp frågor om deras avsikter och den potentiella inverkan på majsmarknaden.

Kinas majsköp

Kina köpte nyligen mer än 108 miljoner bushels majs från USA, vilket står för ungefär 6 procent av USA:s förväntade majsexport för året. Dessa betydande inköp har höjt ögonbryn, med tanke på att Kina redan har en enorm andel av den globala majsförsörjningen. Vissa experter spekulerar i att Kina kanske inte har så mycket majs som de hävdar, vilket kan driva dem att säkra fler lager.

Globala majstillgångar
Källa: Teucrium Funds

Prisskillnaden

Det är en betydande prisskillnad ’på 4 USD per bushel mellan kinesisk majs (prissatt i USD) och amerikansk majs, där den senare är billigare. Denna prisskillnad gör det attraktivt för kinesiska importörer att köpa amerikansk majs, vilket möjligen förklarar deras senaste inköp. Det får dock fortfarande marknadsaktörer att undra varför Kina behöver så mycket majs med tanke på landets redan stora lager.

Oavsett orsak bör ökningen av Kinas majsreserver i jämförelse med globala lager inte vara oväntad, eftersom detta mönster har varit konsekvent uppenbart under de senaste 15 åren.

Förhållandet mellan lager och användning

För att bättre förstå situationen är det värt att undersöka förhållandet mellan lager och användning. USA har ett 11 procent lager-till-användningsförhållande för majs, vilket beräknas genom att dela slutlagren med den förväntade användningen. I skarp kontrast ligger Kinas lager-till-användningsförhållande på häpnadsväckande 70 procent. Detta innebär att Kina har tillräckligt med majs i sitt lager för att täcka cirka 70 procent av nästa års efterfrågan, även utan att odla eller importera ytterligare majs. Samtidigt kan USA bara täcka 11 procent av sin majsefterfrågan med sina nuvarande lager. Den betydande skillnaden i dessa förhållanden väcker frågor om Kinas motiv för att samla ett så enormt majslager.

Källa: USDA, det amerikanska jordbruksdepartementet

Motstridiga marknadssignaler

Kinas senaste majsköp, tillsammans med uppkomsten av en kort nettoposition på majsterminsmarknaden under de senaste veckorna, skickar blandade signaler till marknadsaktörerna.

De med hausseartade utsikter kommer att leta efter en fortsatt ökning av majspriserna, potentiellt driven av Kinas pågående intresse för amerikansk majs. Ändå överensstämmer en kort nettoposition i majs med en grundläggande syn som överensstämmer med större utbud av majs i förhållande till efterfrågan. Tidiga prognoser som släpptes av USDA i februari visar förväntningar på en ökning med 40 procent i USAs majslager för skördeåret 2023/2024. De första officiella prognoserna för skördeåret 2023-2024 kommer att släppas i WASDE-rapporten i maj.

Källa: WASDE

Kommande rapporter och väderfaktorer

Investerare och handlare kommer noga att följa USDAs kommande Acreage-rapport, som kan ge mer insikt i majsmarknadens framtida riktning. Dessutom kommer väderförhållandena under planteringssäsongen att beaktas och kan påverka majspriserna. Gynnsamma planteringsförhållanden kan hjälpa till att minska utbudsproblemen, medan ogynnsamt väder kan leda till ökad marknadsvolatilitet.

Kinas aggressiva majsinköp har fått marknaden att spekulera om deras avsikter och de möjliga effekterna på majspriserna. Medan det lägre priset på amerikansk majs och den attraktiva importmarginalen erbjuder en delförklaring till Kinas agerande, väcker deras betydande befintliga lager fortfarande frågor om deras verkliga motiv. Marknadsdeltagare kommer att hålla ett öga på kommande rapporter och väderförhållanden när de navigerar i osäkerheterna på den globala majsmarknaden.

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära