Nyheter
2013 års fem bästa råvaror
Även om 2013 var ett dåligt år för många råvaror så fanns det några som stack ut litet extra. Nedan har vi listat 2013 års fem bästa råvaror som alla steg med tio procent eller mer. Det var emellertid bara en råvara som outperformade S&P 500 (riktmärket för den amerikanska aktiemarknaden).
5. Bomull,10,1 procent
Även om bomullspriset rusade i år, förväntas bomullsmarknaden vara relativt balanserad framöver enligt US Department of Agriculture.
4. Palmolja, 12,2 procent
Lagren av palmolja i Indonesien, världens största producent, sjönk kraftigt under 2013 som en följd av en kombination av fallande produktion och växande konsumtion. Landets produktion väntas ha minskat för första gången sedan 1998.
3. Apelsinjuice, 15,9 procent
Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka är alla namn för den sjukdom som på allvar slog till mot Floridas apelsinodlingar under 2013. Sjukdomen gjorde att delstatens apelsinproduktion drabbades extra hårt under året. Som världens näst största producent efter Brasilien är Florida en viktig aktör på marknaden för apelsinjuice.
2. Kakao, 26,7 procent
Ett minskat utbud och en ökad efterfrågan drev upp priset på kakao under 2013. Uppgången gjorde att kakao var den råvara som utvecklades näst bäst under 2013.
Ogynnsamma väderförhållanden hos världens största producenter – Elfenbenskusten och Ghana – gjorde att produktionen föll, medan rekordförsäljning i Asien ökade konsumtionen. Den asiatisk efterfrågan på kakaoprodukter har fördubblats under de senaste tio åren, men är fortfarande långt under nivåerna i väst något som lämnar gott om utrymme för tillväxt, enligt den internationella kakaoorganisationen ICO, som spår att efterfrågan på kakao ökar snabbare än utbudet under de kommande sex åren.
1. Naturgas, 32,1 procent
Med den starka utvecklingen under 2013 var naturgas den enda råvaran som överträffade utvecklingen för S&P 500, indexet som speglar den amerikanska aktiemarknaden, som ”endast” presterade 28 procent under året. Det kalla vädret under december var den största bidragande orsaken till att priset på naturgas drog så starkt. Fram till i november var priset på denna råvara som oftast används för uppvärmning i det närmaste oförändrat, men då det kalla klimatet slog till minskade lagren till långt under sina normala nivåer.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature