Följ oss

Nyheter

2013 års fem bästa råvaror

Publicerat

den

Naturgasens prisutveckling

Även om 2013 var ett dåligt år för många råvaror så fanns det några som stack ut litet extra. Nedan har vi listat 2013 års fem bästa råvaror som alla steg med tio procent eller mer. Det var emellertid bara en råvara som outperformade S&P 500 (riktmärket för den amerikanska aktiemarknaden).

5. Bomull,10,1 procent

Prisutveckling på bomull år 2013

Även om bomullspriset rusade i år, förväntas bomullsmarknaden vara relativt balanserad framöver enligt US Department of Agriculture.

4. Palmolja, 12,2 procent

Prisutveckling på palmolja år 2013

Lagren av palmolja i Indonesien, världens största producent, sjönk kraftigt under 2013 som en följd av en kombination av fallande produktion och växande konsumtion. Landets produktion väntas ha minskat för första gången sedan 1998.

3. Apelsinjuice, 15,9 procent

Prisutveckling på apelsinjuice år 2013

Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka är alla namn för den sjukdom som på allvar slog till mot Floridas apelsinodlingar under 2013. Sjukdomen gjorde att delstatens apelsinproduktion drabbades extra hårt under året. Som världens näst största producent efter Brasilien är Florida en viktig aktör på marknaden för apelsinjuice.

2. Kakao, 26,7 procent

Prisutveckling på kakao år 2013

Ett minskat utbud och en ökad efterfrågan drev upp priset på kakao under 2013. Uppgången gjorde att kakao var den råvara som utvecklades näst bäst under 2013.

Ogynnsamma väderförhållanden hos världens största producenter – Elfenbenskusten och Ghana – gjorde att produktionen föll, medan rekordförsäljning i Asien ökade konsumtionen. Den asiatisk efterfrågan på kakaoprodukter har fördubblats under de senaste tio åren, men är fortfarande långt under nivåerna i väst något som lämnar gott om utrymme för tillväxt, enligt den internationella kakaoorganisationen ICO, som spår att efterfrågan på kakao ökar snabbare än utbudet under de kommande sex åren.

1. Naturgas, 32,1 procent

Prisutveckling på naturgas år 2013

Med den starka utvecklingen under 2013 var naturgas den enda råvaran som överträffade utvecklingen för S&P 500, indexet som speglar den amerikanska aktiemarknaden, som ”endast” presterade 28 procent under året. Det kalla vädret under december var den största bidragande orsaken till att priset på naturgas drog så starkt. Fram till i november var priset på denna råvara som oftast används för uppvärmning i det närmaste oförändrat, men då det kalla klimatet slog till minskade lagren till långt under sina normala nivåer.

Nyheter

Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Publicerat

den

Oljeproducent i OPEC

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.

Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.

För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.

Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar

Publicerat

den

Elledning

Elpriserna faller fram till midsommar till följd av ett ovanligt stort överskott i vattenmagasinen. Snittpriset väntas landa på 20 öre per kWh, vilket är 40 procent lägre än samma period i fjol. Samtidigt kan antalet timmar med negativa elpriser bli fler än någonsin. Det visar Bixias elprisprognos för maj och juni.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Att det varit överskott i vattenmagasinen i norra Norge och Sverige de senaste åtta månaderna har pressat elpriserna. Denna trend ser ut att fortsätta fram till midsommar. I maj väntas elpriset bli 22 öre och i juni 18 öre per kWh. Motsvarande priser för samma period i fjol var 32 respektive 34 öre per kWH.

– Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga. När det är så extremt mycket vatten i magasinen kan inte vattenproducenterna hålla tillbaka utan måste släppa ut vatten i systemet och producera el. När utbudet stiger mer än vad efterfrågan faller så sjunker helt enkelt priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I slutet av april uppgick vattenöverskottet till 12 Twh, vilket kan jämföras med ett underskott på 2 Twh vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Att mer vindkraft tillkommit i elsystemet och stärkt produktionsvolymen har också bidragit till prisfallet.

Kraftig ökning av negativa elpriser i norr

I norra Sverige har antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt. Negativa elpriser uppstår när det blir ett överflöd av el på marknaden. Det innebär att producenterna måste sälja sin produktion på marknaden till vilket pris som helst för att bli av med den.

Den allra största ökningen syns i Norra Mellansverige, som hittills i år haft 283 timmar med negativa elpriser, vilket kan jämföras med 86 timmar under hela 2024. Motsvarande siffra för Sveriges nordligaste elområde, SE1, är 163 timmar, jämfört med 87 timmar i fjol.    

– Kombinationen stor vattenkrafts- och vindkraftsproduktion i norr leder till överutbud, vilket gör att antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt i norra delarna av Sverige, säger Johan Sigvardsson.  

I södra Sverige ligger antalet negativa timmar hittills på ungefär samma nivå som i fjol. Elområde SE3, som omfattar stora delar av mellersta Sverige, har haft 81 timmar med negativa elpriser, medan elområde SE4 längst i söder har haft 87 timmar. Motsvarande siffror för helåret 2024 är 86 respektive 92.

De negativa elpriserna i södra Sverige beror på kopplingen till kontinenten där den stora ökningen av solkraft ger negativa elpriser under dagtid.   

– Negativa elpriser kan vara positiva för konsumenter med timprisavtal som kan styra sin förbrukning. Men för producenterna blir det svårare att ta betalt för sin el, vilket minskar incitamenten att investera i förnybar produktion, säger Johan Sigvardsson.

Svensk solkraft ger mindre effekt på elpriset

Även i Norden har solkraftsutbyggnaden tagit fart de senaste åren. Men dess påverkan på elpriset är mindre än till exempel Tysklands solkraft. Effekten på de svenska elpriserna blir dock inte lika stor som i exempelvis Tyskland.

– Under perioder med full solstrålning i Norden kan produktionen från solkraft motsvara effekten från fem kärnkraftsreaktorer. Det påverkar inte snittpriset på el nämnvärt, men skapar utmaningar i nätet under vissa timmar och bidrar till prisvolatilitet, säger Johan Sigvardsson.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Publicerat

den

Samtal om råvaror

Guldpriset har fallit tillbaka något, även om marknaden fortfarande förväntar sig styrka i ädelmetallen. Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank, kommenterar det aktuella läget för guld.

Kongo har infört ett exportstopp av kobolt efter att priset rasat kraftigt. Samtidigt har Kina infört exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller av geopolitiska orsaker. Detta kommenteras av Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN med bas i Johannesburg.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära