Nyheter
20 länder med de största kopparreserverna i världen
Kopparreserver och deras effektiva exploatering är inte bara geologiska eller industriella problem utan har betydande ekonomiska konsekvenser och strategiskt värde för nationer. Här tittar vi närmare på de 20 länder som har de största kopparreserverna i världen.
Värdet som är förknippat med koppargruvor drivs främst av metallens tillämpningar inom elektronik, konstruktion och förnybar energi, med efterfrågan som ständigt ökar på grund av tekniska framsteg och infrastrukturell utveckling över hela världen.
Kopparreservernas ekonomiska betydelse visar sig genom flera kanaler. Intäkterna från kopparbrytning, bearbetning och export stärker avsevärt de finanspolitiska positionerna i länder med de största kopparreserverna i världen.
Denna värdefulla metall bidrar till producentländernas bruttonationalprodukt (BNP) och offentliga sektorns intäkter. Till exempel, 2022, såg Chile, landet med de största kopparreserverna, sin gruvsektor bidra med över 14 procent till dess BNP, med koppar som stod för en betydande andel av exportintäkterna.
Enligt The World Copper Factbook 2022, släppt av The International Copper Study Group (ICSG), framstod Chile som en framstående producent 2021, ansvarig för en betydande del av världens kopparproduktion.
Landet bidrog till nästan en tredjedel av den totala kopparproduktionen i världen, med en produktion som uppgick till 5,6 miljoner ton koppar 2021. Denna betydande koppargenomströmning kan tillskrivas Chiles enorma mineralreserver och robusta gruvindustriinfrastruktur.
Den peruanska koppargruvindustrin visade avsevärda framsteg under senare hälften av det senaste decenniet, med start från 2015. Denna period präglades av en anmärkningsvärd ökning av landets kopparproduktion, vilket i sin tur ledde till att Peru stod för anmärkningsvärda 10,8 procent av världens produktion av koppargruvor under 2021.
Oavsett Perus uppgång när det gäller att identifiera nya kopparreserver är landets koncessionssystem ett hinder för nya investeringar i gruvsektorn. Det är också anmärkningsvärt att Chiles och Perus imponerande tillväxt i kopparproduktion har förändrat dynamiken i den globala kopparförsörjningen eftersom USA och europeiska länder planerar att diversifiera sin mineralimport från Kinas fastland.
Världens kopparbrytningskapacitet
Chiles Escondida-gruva har en kopparbrytningskapacitet på 1 510 000 ton, vilket var högst i världen 2022. Escondida-gruvan ägs till stor del av BHP Group Limited (57,5 procent) och Rio Tinto Group (30 procent) och är främst en kopparporfyrfyndighet.
Nära efter Escondida-gruvan har Grasberg-koppargruvan, som ägs av Freeport-McMoRan, i Indonesien, en koppargruvkapacitet på 800 000 ton.
Morenci (även den fjärde största gruvan efter kapacitet) och Safford-gruvor i Arizona, ägda av Freeport-McMoRan, upplevde också en ökning av kopparproduktionen 2022. Den största produktionsökningen i USA var vid Bingham Canyon-gruvan, som ägs av Rio Tinto Group, 2022, eftersom utvinningsgraden var högre i år.
Koppargruvan Antamania i Chile som drivs av BHP Group, står som den sjunde största koppargruvan när det gäller genomströmningskapacitet eftersom dess kapacitet är 450 000 ton.
Minskar kopparreserverna?
Hur länge räcker kopparreserverna? Enligt ICSG-data förväntas kopparbrytningskapaciteten nå 31,2 miljoner ton år 2026, eftersom användningen av raffinerad koppar är på en uppåtgående bana. Till exempel nådde kopparförbrukningen 25,3 miljoner ton 2021 (upp från 500 000 ton 1990) och ökar bara.
Gruvor som Bingham Canyons, som ägs av Rio Tinto Group, Safford-gruvorna i Arizona, som ägs av Freeport-McMoRan, och Escondida-gruvan, till stor del ägd av BHP Group har en stor andel i gruvkapaciteten.
Eftersom den genomsnittliga sammansatta årliga tillväxten för koppartillväxt har varit 3,3 procent, ställer det sig en intensiv fråga: håller kopparreserverna på att tömmas inom en snar framtid? Enligt United States Geological Survey (USGS) data som sträcker sig från 1960 och framåt, vid varje given tidpunkt, har ett genomsnitt av 40 års kopparreserver konsekvent upprätthållits.
Dessutom är det globala förvaret av koppar inte enbart beroende av de ursprungliga malmreserverna. Kompletterande strategier som kopparåtervinning, banbrytande innovationer och kontinuerliga gruvprospekteringar har ständigt förstärkt kopparns livslängd.
Medan den moderna teknologiska eran har framkallat en ökad efterfrågan på koppar utvunnen ur malm, har expansionen av kända reserver till synes hållit jämna steg med denna trend. Bevis på detta fenomen är expansionen av reserverna under de två decennierna från 2000 till 2021. Trots utvinningen av 373 miljoner ton koppar under denna period, upplevde reserverna en ökning med 447 miljoner ton, vilket resulterade i totalt 890 000 miljoner ton koppar, enligt USGS-data.
En USG-studie från 2015 konstaterar att de identifierade världsomspännande kopparreserverna är 2,1 miljarder ton, medan de outnyttjade resurserna uppskattas till 3,5 miljarder ton. Denna expansion av reserver visar resultatet av fortsatt prospektering, framsteg inom gruvteknologi och den dynamiska ekonomin i gruvdrift.
Men bortsett från de tappade och outnyttjade kopparreserverna är resursbegränsningarna i kopparproduktionen alarmerande. På grund av begränsade kopparlager som länderna kan bryta och produktionsbrist kan kopparbristen uppgå till cirka 20 procent av förbrukningen år 2035, vilket bara var 2 procent 2021.
Länderna med de största kopparreserverna
20. Kanada
Kopparreserver 2022: 7,6 miljoner ton. Kanada är för närvarande positionerat som världens tjugonde största innehavare av kopparreserver, enligt United States Geological Survey. Landets reserver beräknas uppgå till cirka 7,6 miljoner ton, en betydande volym som visar rikedomen i Kanadas geologi. Dessa reserver, främst belägna i British Columbia, Ontario och Newfoundland, sysselsätter en blomstrande gruvindustri som sysselsätter tusentals personer.
19. Brasilien
Kopparreserver 2022: 9,6 miljoner ton. Brasiliens kopparreserver uppgår till 9,6 miljoner ton, som noterats av OECD, vilket ger landet nittonde plats bland länder med de största kopparreserverna i världen. Den största fyndigheten, belägen i Salobo i Amazonasbassängen, utgör en viktig tillgång för landets gruvindustri.
18. Pakistan
Kopparreserver 2022: 12,3 miljoner ton. Enligt nya geologiska studier har Pakistan uppskattningsvis 12,3 miljoner ton kopparreserver, en betydande resurs med ekonomisk potential. Dessa resurser, främst belägna i Reko Diq-regionen i Balochistan-provinsen, är ännu inte fullt utnyttjade.
17. Turkiet
Kopparreserver 2022: 15,8 miljoner ton. Turkiet har en betydande outnyttjad mineralpotential med uppskattningsvis 15,8 miljoner ton kopparreserver, enligt den turkiska regeringen. De flesta av dessa reserver är belägna i Egani-Maden-regionen, känd för sina omfattande kopparfyndigheter.
16. Namibia
Kopparreserver 2022: 18 miljoner ton. Namibia har imponerande 18 miljoner ton kopparreserver, främst koncentrerade till Otjihase- och Matchless-gruvorna i Windhoek Rural-distriktet. Sådana reserver har stor potential för nationens framtida ekonomiska utveckling och understryker vikten av hållbara exploateringsstrategier.
15. Zambia
Kopparreserver 2022: 19 miljoner ton. Trots svåra arbetsförhållanden står Zambias mineralskatter på fast mark i den globala gruvsektorn. Zambias bekräftade kopparreserver uppskattas till cirka 19 miljoner ton, vilket ger landet en plats bland länder med de största kopparreserverna i världen. Dessa reserver är främst fördelade över Copperbelt-provinsen och Northwestern Province. Koppargruvan Kansanshi i nordvästra provinsen har en produktionskapacitet på 340 tusen ton, den 14:e högsta i världen när det gäller genomströmning.
14. Kazakstan
Kopparreserver 2022: 20 miljoner ton. Kazakstan är ett resursrikt centralasiatiskt land med de fjortonde största bevisade reserverna i världen. Dessa reserver, som uppskattas till 20 miljoner ton, är en strategisk tillgång för landets ekonomi. Sådana betydande reserver tyder på långsiktig hållbarhet för nationens kopparproduktion, vilket potentiellt stärker dess ställning på den globala kopparmarknaden. Dessutom producerade Aktogay-projektet i östra Kazakstan 136 400 ton koppar 2021, vilket gjorde det till den största kopparproducerande gruvan i landet.
13. Indonesien
Kopparreserver 2022: 24 miljoner ton. Indonesien är för närvarande rankat 13:e bland länderna med de högsta kopparreserverna i världen. Dess betydande kopparreserver uppskattas till cirka 24 miljoner ton. Reservernas storlek återspeglar landets rikt begåvade geologi, särskilt i regioner som Grasberg, som är värd för en av världens största guld- och koppargruvor. Koppargruvan Grasberg, som ligger i Papua, ägs av Freeport-McMoRan Inc, och har en kopparbrytningskapacitet på 800 000 ton, världens näst högsta.
12. Kina
Kopparreserver 2022: 27 miljoner ton. Enligt Mineral Commodity Summaries 2023-rapporten från USGS har Kina de tolfte största kopparreserverna globalt. Dessa reserver uppgår till cirka 27 miljoner ton; majoriteten av dessa reserver är koncentrerade till östra Kina, inom provinserna Guizhou och Yunnan. Dessa regioner har några av de största kopparfyndigheterna i landet och fungerar som en kritisk reserv till dess mineraltillgångar.
11. Polen
Kopparreserver 2022: 30 miljoner ton. Polen är den elfte största nationen i termer av kopparreserver globalt, med en betydande siffra på 30 miljoner ton. Den avsevärda koncentrationen av dessa resurser är till övervägande del belägen i Nedre Schlesiens vojvodskap, ett område känt för sin rika mineralsammansättning. KGHM Polska Miedź är en av de största tillverkarna av koppar och silver i världen som driver en rad gruvor i denna region. Fortsatt utnyttjande och hållbar förvaltning av dessa reserver är avgörande för att upprätthålla Polens framträdande plats i den globala kopparproduktionen.
10. Kongo
Kopparreserver 2022: 31 miljoner ton. Demokratiska republiken Kongo (DRC) rankas tionde i listan över länder med de största kopparreserverna i världen, med 31 miljoner ton kopparreserver. Denna stora reserv är främst koncentrerad till kopparbältet i Katangaprovinsen, medan Kolweziprovinsen tar täten när det gäller kopparproduktion. Koppargruvan Kamoa-Kakula i Kolwezi-provinsen i DRC har en produktionskapacitet på 340 000 ton, den fjortonde högsta i världen (delad position med Kanshansi-gruvan i Zambia).
9. USA
Kopparreserver 2022: 44 miljoner ton. USA rankas som den nionde största innehavaren av kopparreserver i världen, med en deposition på 44 miljoner ton. Lejonparten av dessa reserver finns i Safford och Morenci gruvor i Arizona, främst i form av porfyrkopparfyndigheter. Dessa Arizona-baserade reserver påverkar landets teknik-, konstruktions- och energisektorer, tillsammans med symboliserar koppars bestående betydelse i en allt mer elektrifierad ekonomi. Dessutom var USA det största kopparproducerande landet fram till 2000, tack vare sin avancerade gruvteknologi. Efter 2000 tog Chile över och ligger nu i framkant av världens kopparsektor.
8. Indien
Kopparreserver 2022: 46 miljoner ton. Enligt de senaste uppskattningarna har Indien cirka 46 miljoner ton kopparreserver. En betydande del av dessa reserver, som består av högvärdig kopparmalm, finns i Balaghat-gruvan i Madhya Pradesh, ett geologiskt bevis på subkontinentens rika mineralarv. Denna reserv skulle kunna stärka Indiens inhemska kopparindustri och främja möjligheter för exporttillväxt, givet lämpliga investeringar och gruvinfrastruktur.
7. Mexiko
Kopparreserver 2022: 53 miljoner ton. Mexiko är nummer sju i världen när det gäller kopparreserver eftersom det hyser imponerande 53 miljoner ton koppar. En stor del av dessa reservat är belägna i Cananea, i delstaten Sonora, där en av världens största koppargruvor finns. Buenavista del Cobre-gruvan i Cananea har en produktionskapacitet på 525 000 ton, vilket gör det till världens femte största gruva mätt i produktionskapacitet.
6. Afghanistan
Kopparreserver 2022: 60 miljoner ton. Afghanistan har en av de största kända outnyttjade kopparfyndigheterna i världen, med uppskattningsvis 60 miljoner ton reserver främst belägna i Aynak-fyndigheten söder om Kabul. Dess exploatering står dock inför betydande logistiska, sociala och säkerhetsmässiga utmaningar, vilket kräver betydande investeringar, rigorös planering och strategiskt samarbete med internationella partners.
5. Mongoliet
Kopparreserver 2022: 61,4 miljoner ton. År 2022 hade Mongoliet cirka 61,4 miljoner ton kopparreserver, på femte plats i världen. De flesta av dessa reservat är belägna i den massiva Oyu Tolgoi-gruvan i södra Gobi-regionen. Denna region har utvecklats till ett strategiskt nav och spelar en avgörande roll i landets ekonomi.
4. Ryssland
Kopparreserver 2022: 62 miljoner ton. Ryssland har de fjärde största kopparreserverna i världen, eftersom dess skatter för denna metall uppgår till 62 miljoner ton. En betydande del av dessa kopparreserver är koncentrerade i Uralbergsregionen, välkänd för sina rika metalliska mineralfyndigheter. Pågående geologiska undersökningar i Ryssland förväntas ytterligare förbättra utforskningen och utvinningen av dessa reserver. Dessutom har Polar Divisions koppargruva i Ryssland den sjunde högsta kopparproduktionskapaciteten i världen, det vill säga 450 000 ton.
3. Peru
Kopparreserver 2022: 81 miljoner ton Peru är den tredje största innehavaren av kopparreserver globalt, med cirka 81 miljoner ton, enligt USGS. Dessa reserver är koncentrerade till gruvorna Antamina och Cerro Verde, som är bland världens största koppargruvor. Till exempel har koppargruvan Cerro Verde II, som till stor del drivs av Freeport-McMoRan, en produktionskapacitet på 500 000 ton. Trots olika utmaningar för miljömässig hållbarhet och socialt ansvar är Perus koppargruvindustri en viktig del av dess ekonomi.
2. Australien
Kopparreserver 2022: 97 miljoner ton. Australien har världens näst största kopparreserver, som uppgår till 97 miljoner ton. En stor del av denna rikliga resurs är koncentrerad i södra Australiens Olympic Dam-gruva, den största kända enskilda fyndigheten i världen. Denna kolossala kopparreserv understryker Australiens integrerade roll i den internationella kopparförsörjningskedjan, och dess gruvdrift visar en finjusterad balans mellan resursexploatering och hållbart förvaltarskap.
1. Chile
Kopparreserver 2022: 190 miljoner ton. Chiles kopparreserver uppgår till hela 190 miljoner ton. Landets viktigaste kopparfyndigheter finns i Atacamaöknen, särskilt i Escondidagruvan, världens största koppargruva. Chiles omfattande kopparreserver cementerar Chiles strategiska position inom internationell mineralhandel, med kopparexport som väsentligt bidrar till dess BNP.
Nyheter
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
Nyheter
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.
– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.
Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.
– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.
Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.
– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.
Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.
Fakta om LKAB och kritiska mineral
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
- Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
- LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys2 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter4 veckor sedan
Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige