Connect with us

Video

Viterra’s aktie skjuter i höjden efter att Glencore visar intresse

Published

on

Glencore vill köpa Viterra - Råvaruföretagets aktier stiger

Glencore International, världens största börsnoterade råvaruhandelsföretag, har uttryckt sitt intresse att köpa Viterra, Kanadas största spannmålsföretag, för 5,5 miljarder dollar. Glencores intresse har fått Viterra’s aktie att skjuta i höjden. Det talas nu även om att Cargill och andra företag är intresserade av att köpa Viterra.

Det kommer samtidigt som Glencore sedan början av februari 2012 varit i djupa förhandlingar med Xstrata om ett samgående, en affär värd ofantliga 90 miljarder dollar.

Glencore, som börsnoterades den 19 maj förra året, är redan världens största råvaruhandelsföretag, och det ser alltså ut som jätten kommer att bli ännu större.

Video

Sju stadier av ett imperium

Published

on

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Continue Reading

Video

Valuta vs pengar

Published

on

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Continue Reading

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Published

on

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Continue Reading

Populära