Varm januari ger rekordlågt elpris

Till följd av en ovanligt varm vinter och januarimånad har elpriserna fallit rejält. Så här lågt har elpriset inte varit sedan åren 2005 och 2007, skriver Vattenfall.

Normalt brukar januari vara en av de dyraste vintermånaderna på året med en högre efterfrågan på el för uppvärmning.

Jonas Stenbeck på Vattenfall
Jonas Stenbeck, Vattenfall

– 2020 har börjat med betydligt lägre elpriser än på länge. Senast vi var på dessa nivåer var 2007 då elpriset låg på 24,9 öre/kWh. I år upprepas detta tack vare de högre temperaturerna för januari. Det är ungefär fem, och i vissa delar av landet, nästan tio grader varmare än normalt, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det rörliga elpriset för januari är på cirka 25 öre/kWh i elområde 3 (Mellansverige) vilket är hela 30 öre lägre än i fjol.

Januari har varit blåsigare än normalt vilket är positivt för vindkraften och har bidragit till de lägre priserna. Första veckan i januari slogs ett rekord då vindkraften producerade mer än 1 TWh. Det är nästan dubbelt så mycket som motsvarande vecka ifjol trots att den veckan var en av toppnoteringarna 2019. Både vattenkraften och kärnkraften levererar enligt plan.

Inför resten av vintern är dock väderprognoserna mer osäkra, även om de pekar mot fortsatt hög nederbörd och högre februaritemperaturer.

Flera omvärldsfaktorer kan skapa osäkerhet på råvarumarknaden. Kolpriset har fallit rejält och detta tillsammans med det milda vädret har påverkat priserna i Europa nedåt. Coronavirusets utbredning, Brexit och framförallt utvecklingen av handelsavtalen mellan USA och Kina är andra faktorer som påverkar.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top