Följ oss

Nyheter

Varför USA bör avskaffa sitt förbud att exportera naturgas

Publicerat

den

Argumenterar mot exportförbud av naturgas

Thomas F. Farrell II, VD för Dominion ResourcesUSA har ett förbud mot att exportera naturgas. Thomas F. Farrell II, VD för Dominion Resources, argumenterar i nedanstående video för att exportförbudet bör tas bort.

USA producerar idag nästan lika mycket naturgas som de använder. Den lilla skillnaden mellan produktion och användning täcks upp genom import från Kanada. Farrell lyfter fram att inom 10-20 år kommer det att ändrats, där USA kommer att producera mer än de använder.

Han argumenterar för att om amerikanska företag ska fortsätta investera i produktion på lång sikt så måste förutsättningarna vara de rätta. Något han inte tar upp, men som är underförstått i diskussionen, är att producenterna måste känna sig säkra på att pengar de investerar ger avkastning. När utbudet exempelvis för något år sedan var stort och användningen mindre så kraschade priset till under 2 USD, vilket gjorde att producenterna fick stora problem.

Priset på naturgas är idag 4 USD i USA och 16-18 USD i Japan. Argumentet att priset på naturgas i USA skulle flerdubblas om export blev tillåten håller dock inte enligt Farrell. Kalkylen för export ser nämligen ut enligt följande:

3 USD kostar det att kyla ner naturgas till flytande naturgas (LNG).
3 USD kostar frakten.
1 USD kostar det att göra om naturgasen till gasform igen.

Dvs vid ett pris på 4 USD i USA så blir den totala kostnaden 11 USD i Japan. Priset kan alltså inte flerdubblas i USA pga export, då skulle det inte vara lönsamt att exportera.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Han argumenterar vidare för att det är fel att den amerikanska staten väljer ut vissa tillgångar för exportförbud. Och säger sedan att när staten är inne och petar så får det alltid oönskade konsekvenser. Där exempelvis Carter-administrationens förbud mot byggandet av fler elkraftverk som använde naturgas gjorde att USA byggde mängder av kolkraftverk under 5-6 år som fortfarande används.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära