Följ oss

Nyheter

Varför stiger inte guldfonderna i värde då guldpriset stiger?

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Vi på Råvarumarknaden.se har fått flera frågor av läsare som är undrande till varför deras guldfond inte stiger i värde då guldpriset har rusat i höjden, och att deras fonder i vissa fall till och med har fallit i värde. Frågan är högst relevant varför vi valt att skriva ett separat inlägg som svar på detta eftersom det verkar finnas ett allmänintresse kring detta.

Logiskt sett så borde priset stiga på fonden då guldet formligen rusat i höjden som en följd av den senaste tidens uppgångar på råvarubörserna. Det finns flera anledningar till att guldfonder inte stiger i värde då guldpriset gör det, bland annat

Valutan. Vilken valuta är fonden denominerad i? Är det en fond som prissätts i dollar så faller värdet på fonden då dollarn faller.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Deltagandegraden, hur stor andel av fondens tillgångar är placerade i guld? Är det en fond som inte är fullinvesterad, så är detta en orsak till att värdet på fonden sackar efter utvecklingen på den fysiska metallen.

Den främsta anledningen är emellertid att många av de guldfonder som finns på marknaden inte köper fysiskt guld utan aktier i guldgruvor, prospekteringsbolag eller andra företag med kopplingar till guldproduktion. Den som investerar i ett rent prospekteringsföretag vet att det inte behöver finnas någon koppling mellan aktiekursen på ett sådant företag och guldpriset, det kan rent av vara så att prospekteringsföretaget inte brutit eller ens hittat något guld. Det kan också vara så att ett producerande företag valt att hedga sig mot ett prisfall på guld och därför har sålt hela produktionen i förväg – på termin. Ett sådant företag gynnas knappast av ett stigande guldpris. Det finns således en hel del företagsspecifika risker och förutsättningar att ta hänsyn till. Som detta inte vore nog så finns det dessutom en del andra faktorer att tänka på, till exempel det allmänna läget på börsen och världsmarknaden, går börsen som nu i början av augusti 2011 rakt ned så spelar det mindre roll att guldet stiger om det inte är någon som vill köpa aktierna. Detta är således den så kallade affärsrisken vi talar om som bidrar till att styra värdet på dessa aktier.

Det är således extra viktigt att kontrollera om din guldfond verkligen investerar i guld, och inte i till exempel koppargruvor. Då guld ofta förekommer som en biprodukt till koppar, så kan en förvaltare utan att bryta mot placeringsreglementet köpa kopparaktier som en del i en fond som tillåts köpa aktier i ”guldnära” produktion.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära