Varför stiger inte guldfonderna i värde då guldpriset stiger?

Guld stiger i pris - Varför inte guldfondernaVi på Råvarumarknaden.se har fått flera frågor av läsare som är undrande till varför deras guldfond inte stiger i värde då guldpriset har rusat i höjden, och att deras fonder i vissa fall till och med har fallit i värde. Frågan är högst relevant varför vi valt att skriva ett separat inlägg som svar på detta eftersom det verkar finnas ett allmänintresse kring detta.

Logiskt sett så borde priset stiga på fonden då guldet formligen rusat i höjden som en följd av den senaste tidens uppgångar på råvarubörserna. Det finns flera anledningar till att guldfonder inte stiger i värde då guldpriset gör det, bland annat

Valutan. Vilken valuta är fonden denominerad i? Är det en fond som prissätts i dollar så faller värdet på fonden då dollarn faller.

Deltagandegraden, hur stor andel av fondens tillgångar är placerade i guld? Är det en fond som inte är fullinvesterad, så är detta en orsak till att värdet på fonden sackar efter utvecklingen på den fysiska metallen.

Den främsta anledningen är emellertid att många av de guldfonder som finns på marknaden inte köper fysiskt guld utan aktier i guldgruvor, prospekteringsbolag eller andra företag med kopplingar till guldproduktion. Den som investerar i ett rent prospekteringsföretag vet att det inte behöver finnas någon koppling mellan aktiekursen på ett sådant företag och guldpriset, det kan rent av vara så att prospekteringsföretaget inte brutit eller ens hittat något guld. Det kan också vara så att ett producerande företag valt att hedga sig mot ett prisfall på guld och därför har sålt hela produktionen i förväg – på termin. Ett sådant företag gynnas knappast av ett stigande guldpris. Det finns således en hel del företagsspecifika risker och förutsättningar att ta hänsyn till. Som detta inte vore nog så finns det dessutom en del andra faktorer att tänka på, till exempel det allmänna läget på börsen och världsmarknaden, går börsen som nu i början av augusti 2011 rakt ned så spelar det mindre roll att guldet stiger om det inte är någon som vill köpa aktierna. Detta är således den så kallade affärsrisken vi talar om som bidrar till att styra värdet på dessa aktier.

Det är således extra viktigt att kontrollera om din guldfond verkligen investerar i guld, och inte i till exempel koppargruvor. Då guld ofta förekommer som en biprodukt till koppar, så kan en förvaltare utan att bryta mot placeringsreglementet köpa kopparaktier som en del i en fond som tillåts köpa aktier i ”guldnära” produktion.

  1 Reply to “Varför stiger inte guldfonderna i värde då guldpriset stiger?”

  1. Magnus skriver:

   Man borde faktiskt som investerare i guldfonder läsa på grundläggande information. Att investera i en guldfond och inte veta om den innehåller aktier eller fysiskt guld är självmål.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top