Följ oss

Nyheter

Vad säger förhållandet mellan guld och silver?

Publicerat

den

Guld- och silvertackor

Under de senaste månaderna, i synnerhet under de senaste veckorna då vi sett enorma utförsäljningar och prisjusteringar, så har guld och silver visat sig vara extremt volatila. Då båda dessa ädelmetaller har blivit billigare i förhållande till deras nominella priser är det intressant att se hur prisfallet har påverkat deras inbördes förhållande eftersom detta kan ge ledtrådar om hur priserna kommer att utvecklas under resten av året.

För att utföra denna analys plottas här slutkurserna för ETF-fonderna GLD och SLV, som alternativ till frontmånads-terminerna på dessa ädelmetaller, för att kunna se den relativa styrkan respektive svagheten hos GLD respektive SLV från 2006 till dags dato. Resultatet kan beskådas nedan.

Pris-ratio mellan guld (GLD) och silver (SLV)

Sedan införandet av ETF-fonden SLV under 2006 har kursen på denna fond handlats inom ett mycket brett spektra i jämförelse mot GLD. Den lägsta skillnaden uppmättes under våren 2011 när GLD handlades till cirka tre gånger priset på SLV och den högsta skillnaden noterades under finanskrisen 2008 då guld var på modet. Då handlades GLD till åtta och en halv gång priset på SLV.

Dessa två förhållanden är att betrakta som extremvärden, och fram till finanskrisen handlades GLD i ett spann mellan fem och sex gånger priset på GLD. Vi ser detta snäva intervall extra tydligt i diagrammet innan utbrottet under finanskrisen 2008.

Efter det att den värsta finanskrisen upphörde ser vi att kvoten mellan dessa sjönk till strax över tre. Efter en överreaktion i rations lägre del ser vi hur förhållandet utvecklas åt det andra hållet, vi ser den branta trenden som syns i den markerade delen av diagrammet i början av 2012. Bara för att trenden slutade innebär det inte att en period av överavkastning för SLV är nära förestående igen.

Vi kan se att en andra uppåtgående trend har funnits i ungefär ett år nu, där förhållandet trendar något uppåt. Den viktigaste punkten i detta förhållande visar att GLD åter utvecklas bättre än SLV. Detta innebär att, när denna signal har bekräftats, att ännu en period under vilken GLD kommer att överträffa SLV är förestående. Med tanke på de stora utförsäljningarna av guld under april 2013 är det således betydligt billigare att köpa ETF-fonden GLD nu än för bara en månad sedan.

Upprepas scenariot?

Under perioden 2008 till 2010 såg vi att förhållandet mellan GLD och SLV studsade mellan sex och sju och om detta upprepas kan det betyda att GLD kommer att utvecklas betydligt bättre än SLV än en gång. Tanken är inte att köpa eller sälja den ena eller andra metallen, utan att se om det går att erhålla en överavkastning i förhållandet mellan dessa två ädelmetallfonder, en så kallad pairs trading.

Ration kan komma att öka igen genom att GLD stiger i värde, att SLV faller i förhållande till GLD eller en kombination av dessa två scenarion. Det betyder att prisutvecklingen på den ena eller den andra ETFen inte har betydelse, utan att det är förhållandet dem emellan som vi tittar på.

Med tanke på att guldet används som en form av valuta och som en fear hedge kan ett antal olika händelser komma att skapa en tjurrusning i förhållandet mellan guld och silver. 2008 såg vi till exempel hur förhållandet mellan GLD och SLV stack upp till 8,5 på bara några månader vilket gav massiva vinster till de placerare som hade innehav i GLD men blankat SLV.

Poängen med denna text är att visa att investerarna har visat en mycket tydlig preferens för guld jämfört med silver under det senaste året. Det visar även hur det går att dra fördel av detta och skapa en hedge genom att koppla ihop ett långt innehav av GLD eller för all del guld, med att blanka SLV eller silver.

Nyheter

SGU vill att uranförbudet upphävs

Publicerat

den

Uran

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.

Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.

Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.

– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.

SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.

– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.

SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Fortsätt läsa

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära