Utsikterna för platina ser ljusa ut

Platina-tacka från Credit SuisseAtt placera i platina kan vara ett bra sätt att diversifiera en investeringsportfölj. Utsikten för platina är starkt kopplad till det negativa sentimentet som råder för diesel i Europa och Kina. Detta är emellertid inte den enda drivkraften framåt för platinapriset i år skriver Maxwell Gold, direktör för investeringsstrategi hos ETF Securities, i en anlys. ”Platina är fortfarande billigt i förhållande till guld, palladium och andra reala tillgångar – och ytterligare volatilitet på marknaden kan öka investeringsefterfrågan ännu mer.”

Utbudssidan börjar i Sydafrika

Tittar vi på utbudssidan börjar Sydafrika, den största producenten av ädelmetall, stärkas på grund av investerings- och reformagendan från den nya presidenten. Gold påpekade att platinapriserna har uppvisat en stark korrelation med den sydafrikanska randen. när ZAR uppvärderas leder de högre produktionskostnaderna och lägre platinapriser i amerikanska dollar till en press på gruvföretag som orsakar avmattningar i produktionen.

Enligt Metals Focus kan den sydafrikanska platinatillgången minska med 0,9 procent år 2018 och minska med 2,7 procent år 2020.

Stärkta fundamentala faktorer kan driva platina

På efterfrågesidan fortsätter platina visa en stark industriell efterfrågan. Dessutom börjar platinasmycken visa en ökad efterfrågan. Det är framförallt den yngre generationen, ofta kallad millennials, som bidragit till att försäljning av platinasmycken stigit med 25 procent. Platinum Guild International rapporterar att det är i framförallt guldcentrerade ekonomier som Indien som denna trend blev extra tydlig under 2017.

Följaktligen spår ETF Securities och Gold att platinapriserna kommer att ligga på 1 040 dollar per ounce i år. Golds prognos styrs av att platina kommer att drivas av en ökad tillväxt på tillväxtmarknaden och den stigande globala industriproduktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top