Följ oss

Nyheter

Utbudet av skrotguld minskar kraftigt

Publicerat

den

Säljare hos uppköpare av skrotguld

Säljare hos uppköpare av skrotguldWorld Gold Council rapporterar att utbudet av guld från återvunnet material kan falla med upp till 25 % i år. Det lägre marknadspriset på guld har fått innehavare av skrotguld att vara avvaktande med att sälja.

Utbudet av skrotguld kan falla med 300-400 ton under 2013 från omkring 1600 ton förra året enligt World Gold Councils analytiker i London. Återvinning stod för 37 procent av det totala utbudet förra året enligt Barclays och banken prognostiserar att försäljningen av återvunnet guld kommer att minska med 174 ton i år.

Många innehavare av guld sålde när priset steg kraftigt, vilket gör att färre personer nu har gammalt guld hemma. Medan andra som fortfarande har gammalt guld nu avvaktar med att sälja och hoppas på att priset ska gå upp igen.

Samma trend i Sverige

Vi har kunnat se samma trend i Sverige. Flera av de stora gulduppköparna har rapporterat kraftigt fallande volymer i år. Vi har även kunnat se hur majoriteten av de guldköpare som dök upp i shoppinggallerior och på internet har försvunnit från marknaden.

Global trend att köpa guld

Sedan priset på guld föll har vi i stället kunnat se en global trend att privatpersoner i stället ökar sina guldköp i form av smycken och mynt. På många marknader har det varit en regelrätt anstormning i smyckesbutikerna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Vedde

  26 juli, 2013 vid 23:25

  Bara den stora massan av nya företag som köper guld försvinner, och det verkar redan ha hänt, då borde det bara helt ok för resten. Det köps guldsmycken hela tiden och det finns ett naturligt behov av att sälja guld för att få loss pengar.

 2. Tinja M

  10 oktober, 2016 vid 07:48

  Jag fick ett bra pris för gamla guldsmycken och andra skrotguld. Jag undrar om situationen är nu borta för bättre…?
  Jag hade lite guld hemma som inte användes och som inte betyder något för mig, så jag valde att sälja det. Jag testade http://www.sjmk.se, användarvänlig och snabbt sida

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära