Connect with us

Nyheter

Nedstängningen av USA tvingar handlarna att välja kinesiska data

Published

on

Sojabönor

SojabönorDet har inte undgått någon att de amerikanska myndigheterna har varit nedstängda på grund av politiskt bråk, vilket även gällde det amerikanska jordbruksverket USDA, som är den myndighet som publicerar WASDE, The World Agricultural Supply and Demand Estimates. Det är en rapport som visar USDAs omfattande prognoser för utbud och efterfrågan på stora amerikanska och globala grödor samt amerikanska boskap. Rapporten samlar in information från ett antal statistiska rapporter som offentliggörs av USDA och andra myndigheter och utgör ett ramverk för ytterligare USDA-rapporter.

Det är en mycket viktig rapport för alla som handlar med jordbruksprodukter och det var in i det sista många diskussioner om huruvida USDA skulle publicera en försenad rapport för september eller inte. Under torsdagen kom uppgiften om att ingen rapport kommer, att marknaden istället får vänta med att se vad som kommer i USDAs rapport den 8 november. Att USDA inte gett ut en WASDE-rapport i tid har aldrig tidigare inträffat, inte sedan denna började publiceras 1866.

Kinesiska importdata ger marknaden vägledning

Teucrium Soybean Fund (NYSEArca:SOYB) har stigit mest av alla under de senaste fem veckorna då handlarna valde att titta på kinesiska importdata som ett alternativ till USDAs siffror. Teucrium Soybean Fund är fortfarande ned med 3,8 procent sedan årsskiftet.

Den kinesiska importstatistiken visade på att Kina köpt 20 laster amerikansk majs under oktober, till ett pris som understeg de inhemska priserna med 2,40 USD per bushel. Den kinesiska rapporten visar även på att de amerikanska sojabönorna var 1,25 USD billigare per bushel än de brasilianska vilket har bidragit till att öka den kinesiska efterfrågan.

På spannmålsmarknaden stiger priserna på spekulationer om att Kina har köpt mer än tre miljoner ton sojabönor och upp till 2,5 miljoner ton amerikansk majs de senaste tre veckorna. Råvarumarknaden verkar övertygad om att detta kommer offentliggöras när det amerikanska jordbruksverket åter är tillbaka i arbete.

Tidigare prognoser från US Department of Agriculture visade att Kina skulle komma att öka sin import av sojabönor med 16 procent, till rekordhöga 69 miljoner ton under den senaste rullande tolvmånadersperioden.

Sojabönor för leverans i november handlades tunt 12,9 USD per bushel.

Teucrium Soybean Fund

ETF-fonden SOYB, Teucrium soybean fund

Den ETF-fond som heter SOYB har tillgångar på cirka 5,2 miljarder USD och en genomsnittligt handlad volym om 9 354 fondandelar enligt data från Morningstar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *