Följ oss

Nyheter

Nedstängningen av USA tvingar handlarna att välja kinesiska data

Publicerat

den

Sojabönor

SojabönorDet har inte undgått någon att de amerikanska myndigheterna har varit nedstängda på grund av politiskt bråk, vilket även gällde det amerikanska jordbruksverket USDA, som är den myndighet som publicerar WASDE, The World Agricultural Supply and Demand Estimates. Det är en rapport som visar USDAs omfattande prognoser för utbud och efterfrågan på stora amerikanska och globala grödor samt amerikanska boskap. Rapporten samlar in information från ett antal statistiska rapporter som offentliggörs av USDA och andra myndigheter och utgör ett ramverk för ytterligare USDA-rapporter.

Det är en mycket viktig rapport för alla som handlar med jordbruksprodukter och det var in i det sista många diskussioner om huruvida USDA skulle publicera en försenad rapport för september eller inte. Under torsdagen kom uppgiften om att ingen rapport kommer, att marknaden istället får vänta med att se vad som kommer i USDAs rapport den 8 november. Att USDA inte gett ut en WASDE-rapport i tid har aldrig tidigare inträffat, inte sedan denna började publiceras 1866.

Kinesiska importdata ger marknaden vägledning

Teucrium Soybean Fund (NYSEArca:SOYB) har stigit mest av alla under de senaste fem veckorna då handlarna valde att titta på kinesiska importdata som ett alternativ till USDAs siffror. Teucrium Soybean Fund är fortfarande ned med 3,8 procent sedan årsskiftet.

Den kinesiska importstatistiken visade på att Kina köpt 20 laster amerikansk majs under oktober, till ett pris som understeg de inhemska priserna med 2,40 USD per bushel. Den kinesiska rapporten visar även på att de amerikanska sojabönorna var 1,25 USD billigare per bushel än de brasilianska vilket har bidragit till att öka den kinesiska efterfrågan.

På spannmålsmarknaden stiger priserna på spekulationer om att Kina har köpt mer än tre miljoner ton sojabönor och upp till 2,5 miljoner ton amerikansk majs de senaste tre veckorna. Råvarumarknaden verkar övertygad om att detta kommer offentliggöras när det amerikanska jordbruksverket åter är tillbaka i arbete.

Tidigare prognoser från US Department of Agriculture visade att Kina skulle komma att öka sin import av sojabönor med 16 procent, till rekordhöga 69 miljoner ton under den senaste rullande tolvmånadersperioden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sojabönor för leverans i november handlades tunt 12,9 USD per bushel.

Teucrium Soybean Fund

ETF-fonden SOYB, Teucrium soybean fund

Den ETF-fond som heter SOYB har tillgångar på cirka 5,2 miljarder USD och en genomsnittligt handlad volym om 9 354 fondandelar enligt data från Morningstar.

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära