Följ oss

Nyheter

USA tillåter export av råolja igen, eller?

Publicerat

den

Oljeraffinaderi med USA-flagga

Under mer än 40 år har den amerikanska lagstiftningen förbjudit export av amerikansk råolja, men nu verkar det som att det åter kan bli tillåtet. Redan nu kan vi rapportera om att den amerikanska regeringen har godkänt de fem första licenserna för export av råolja från USA, även om det avser återexport (även kallat vidareexport, reexport). Det har emellertid lett till att det nu diskuteras febrilt om detta kan leda till att amerikansk råolja, då framförallt West Texas Intermediate, WTI, kan komma att nå den globala marknaden.

Oljeraffinaderi med USA-flaggaEnligt rapportering från nyhetsbyrån Reuters, som via en Freedom of Information Act-begäran har fått ut information från det amerikanska handelsdepartementet som visar att myndigheten under 2013 beviljat två exportlicenser, där råolja tilläts att exporteras till Storbritannien. Det amerikanska handelsdepartementet har även beviljat två licenser för export av olja till Italien, något som så sent som i början av året följdes upp av en exportlicens till Tyskland.

Dessa licenser granskas av Bureau of Industry and Security (BIS), som enligt för oss obekräftade uppgifter skall ha godkänt 120 licenser sedan januari 2013, cirka tio per månad. De flesta av dessa licenser avsåg export till Kanada. Det totala värdet på den europiska exporten som nämns ovan skall ha uppgått till 1,8 miljarder dollar för oljan som gick till Storbritannien, 3,12 miljarder dollar för oljan till Italien och ytterligare 2,6 miljarder för den olja som skall gå till Tyskland.

Utländsk olja som återexporteras

Den export som nämns ovan är utländsk råolja som återexporteras (även kallat vidareexport, reexport), det finns ännu så länge inga uppgifter om att det amerikanska handelsdepartementet har tillåtit amerikansk råolja att exporteras till vare sig Europa eller andra länder i världen. Department of Commerce’s Bureau of Industry and Security bekräftar till Reuters att de gett exportlicenser för importerad råolja.

Enligt Reuters kan dessa nya exportlicenser tillsammans öka förväntningarna som redan finns på att Obamaadministrationen att den skall tillåta företag att långsamt öka den befintliga exporten och till slut skrota det nuvarande förbudet. Det samma gäller naturgasexport till länder utanför NAFTA. The House Energy and Commerce Committee driver just nu frågan om att Obamaadministrationen skall öka takten i vilken den godkänner export av naturgas, under det senaste två åren har det amerikanska energidepartementet godkänt fem program för att exportera naturgas till icke-NAFTA-länder medan drygt tjugo ansökningar finns kvar att fatta beslut om.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chile vill öka antalet litiumprojekt i landet med 200 procent till år 2026

Publicerat

den

Litium-tillgångar hos Albemarle

För närvarande är det bara SQM och Albemarle som producerar litium i Chile, ett land som har betydande tillgångar. Bloomberg rapporterar att Chiles finansminister under lördagen berättade att landets regering hoppas att tre till fyra nya litiumprojekt ska vara igång vid 2026.

Chile har infört en modell för strategiska råvaror, där litium ingår, som går ut på att det statliga företaget Codelco förhandlar fram individuella avtal med externa företag som vill vara verksamma i landet. Målet är att hitta en balans där landet får ut ordentligt med värde samtidigt som villkoren fortfarande är attraktiva för externa företag.

För tillfället är USA:s finansminister Janet Yellen i Chile då USA vill öka sin närvaro i värdekedjan för råvaror, både inom USA och med länder som USA har frihandelsavtal med. Hon besökte även Albemarles litiumprojekt tillsammans med Mario Marcel, Chiles finansminister.

Fortsätt läsa

Nyheter

Upprörda känslor när Ghana godkänner import av 3500 ton kakao

Publicerat

den

Kakao i närbild

Ett brev från Ghana Cocoa Board (COCOBOD) som godkänner importen av kakaobönor har väckt uppståndelse i världens näst största kakaoproducerande land. I brevet daterat den 25 januari 2024 godkänner ledningen för COCOBOD Afrotropic Cocoa Processing Company import av totalt 3 500 ton kakaobönor från Elfenbenskusten och Nigeria.

Även om brevet inte anger orsakerna bakom importen, vände sig den ghanesiska befolkningen till sociala medier för att beklaga utvecklingen. Reaktioner påstod generellt en möjlig kollaps av kakaoproduktionen i Ghana, en sektor som anses vara ryggraden i den västafrikanska statens ekonomi.

På sociala medier förutspåddes att detta skulle leda till en möjlig kollap av kakaoproduktionen i Ghana, en sektor som anses vara ryggraden i den västafrikanska landets ekonomi. Vilket uppenbart är obegripligt med tanke på att priserna är rekordhöga och bristen stor.

Men enligt branschexperter är import av kakaobönor från andra länder ingenting nytt. En källa sa att Ghanas kakaoregulator i flera år har godkänt importen av vissa kvantiteter av varan för användning av kakaoförädlingsföretag. Det finns tolv kakaoförädlingsföretag verksamma i Ghana, med en sammanlagd installerad kapacitet på cirka 500 000 ton.

De inkluderar bland annat Barry Callebaut, Niche Cocoa, Cocoa Touton, Cargill, Chocomac, Olam, Afrotropic, WAMCO och CPC. Alla dessa förädlare har en klausul i sitt kakaoleveransavtal med COCOBOD som tillåter dem att importera kakaobönor med förhandsgodkännande.

COCOBOD-uttalande

Ett uttalande från COCOBODs Public Affairs-enhet betonade att utvecklingen var en branschpraxis. Det sa att detta förfarande ”har funnits i över 20 år för att tillåta fabriker att importera från andra länder, inklusive Elfenbenskusten, Togo, Nigeria och Ecuador.”

”Ghanas kakao är en premiumkakao, och som en del av kostnadshantering och operativ strategi blandar företag ofta premium Ghana kakao med kakaobönor från andra producerande länder som inte håller lika hög standard” förklarade Cocobod. ”Ingen konfektyr- eller chokladtillverkare i Europa, Japan eller USA har råd att tillverka produkter med 100 procent premiumkakao från Ghana och förbli i branschen”

Till exempel är vissa europeiska chokladtillverkare kända för att importera 100 procent halvfabrikat av premiumkakaoprodukter från Ghana blanda dem med liknande produkter från andra håll i sina fabriker för att uppnå vissa receptstandarder.

Fortsätt läsa

Nyheter

Mjölkpriset till Arlabönderna höjs i mars

Publicerat

den

Mjölk-splash

Från och med den 1 mars 2023 får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Priset höjs med 11,1 öre både för konventionell och ekologisk mjölk. Det är den andra gången i år som Arla höjer mjölkpriset till bönderna.

Efter att ha lämnat priset oförändrat i februari, höjer nu Arla kilopriset med 11,1 öre för både konventionell och ekologisk mjölk. Det betyder att det så kallade a contopriset i mars blir 494,6 öre per kilo för konventionell mjölk och 561,6 öre per kilo för ekologisk.

De globala mjölvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa regioner. Mjölkvolymerna inom EU väntas öka mot bakgrund av de förväntade säsongsökningarna under våren.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa delar av världen. Nedgången i EU och Storbritannien var större än väntat i november. Produktionen sjönk med 1,7 procent jämfört med samma månad förra året. I USA ökade invägningen i december med 0,6 procent, och på Nya Zeeland med 2,6 procent jämfört med i fjol.

Ost: Marknaden för hårdost är stabil. 

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver går åt olika håll i olika delar av världen. På Nya Zeeland pekar trenden uppåt för både helmjölks- och skummjölkspulver, i takt med att volymerna minskar säsongsmässigt och El Niño börjar påverka betesmarkerna. I Europa har priserna däremot gått ner lite på senare tid, eftersom högsäsongen snart börjar.

Smör: Smörpriserna fortsätter att vara volatila. Ett mycket starkt resultat vid det senaste handelstillfället på Global Dairy Trade, GDT, gav Oceanien förstaplatsen med det dyraste smöret i världen.

Fortsätt läsa

Populära