Nyheter
Ursprungsbefolkning lämnar in stämningar mot järnmalmsbolag

Det förefaller som den kanadensiska ursprungsbefolkningen är lika aktiv som de svenska samerna. Iron Ore Company of Canada, ett dotterbolag till gruvjätten Rio Tinto med fokus på järnmalm, i vilket Rio Tinto äger 58,7 procent av aktierna, har emottagit en stämning på cirka 900 miljoner kanadensiska dollar från två stycken indianstammar, Uashat Mak Mani-Utenam och Matimenkush-Lac John, som kräver en kompensation för att de inte längre kan utöva sin traditionella livsstil.
De förefaller vara samma stammar som har orsakat problem för Labrador Iron (LIM-TSX) i det förflutna. Eftersom stämningen avser verksamheter i Shefferville, Labrador City och Sept Iles kan detta påverka andra gruv- och prospekteringsbolag i de kanadensiska delstaterna Quebec och Labrador.
De i Kanada verksamma gruv- och prospekteringsföretagen kommer med största sannolikhet att hävda att tvisten inte är deras, utan att det är de berörda länsstyrelserna och inte de enskilda företagen som skall gå i svaromål.
Gruvdrift sedan 1950-talet
Uashat Mak Mani-Utenam (Uashaunnuat) och Matimekush-Lac John (MLJ) är traditionellt sett bosatta i Nitassinan, ett område som täcker större delen av nordöstra Quebec och Labrador, vilket är samma region som Iron Ore Company of Canada’s (IOC) bedrivit gruvverksamheter i sedan mitten av 1950-talet.
I det pressmedelande som föregick stämningen skriver Uashat Mak Mani-Utenam (Uashaunnuat) och Matimekush-Lac John (MLJ):
Rio Tinto är angelägen om att upprätthålla sin image som en mönstersamhällsmedborgare och skryter om sitt engagemang för ursprungsbefolkningar runt om i världen. Uashaunnuat och MLJ kan dock av egen erfarenhet intyga att detta inte är annat än tomma ord. Iron Ore Company of Canada har genomfört sig alla sina projekt utan samtycke från Uashaunnuat och MLJ, i strid mot våra rättigheter. Iron Ore Company of Canada och Rio Tinto är de företag som har vållat störst skada för Uashaunnuat och MLJ och orsakat de största skadorna för Nitassinan.
Sedan 1950-talet har Iron Ore Company of Canada byggt och drivit en av Kanadas största gruvprojekt i Nitassinan, i och kring städerna Schefferville, Labrador City och Sept-Iles. Uashat Mak Mani-Utenam (Uashaunnuat) och Matimekush-Lac John (MLJ) hävdar nu att Iron Ore Company of Canadas gruvor och andra projekt har förstört miljön för de två stammarna, fördrivit dem från deras territorium samt hindrar dem att utöva sina traditionella verksamheter och leva enligt deras traditionella livsstil.
Dessutom har IOC:s olika projekt, bland annat en 578 km lång järnväg mellan Schefferville och Sept-Iles, som ägs och drivs av av dotterbolaget QNS & L, öppnat Uashaunnuats och MLJ s territorium för många andra utvecklingsprojekt.
Iron Ore Company of Canada är Kanadas viktigaste producent av järnmalm och har sedan 1954 utvunnit mer än en miljon ton järn från Nitassinan-området, i första hand från bolagets fyndighet i Labrador City och den nu stängda anläggningen i Schefferville.
Vi bedömer att det kommer att ta många år innan det händer något i denna fråga, men vi är redan nu beredda att förutsäga vem som kommer att stå som vinnare när allt är klar, nämligen advokaterna som de båda sidorna anlitar.
Nyheter
SGU vill att uranförbudet upphävs

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.
Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.
– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.
– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.
SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april