Connect with us

Nyheter

Tyskland hämtar hem guldet

Published

on

Guldtackor som tillhör tysklands centralbank

Guldtackor som tillhör tysklands centralbankDen tyska centralbanken, Bundesbank, har sedan kalla kriget lagrat landets guldreserver utomlands, hos allierade länder. Det gjordes av säkerhetskäl, dels på grund av det kalla kriget och dels på grund av tysklands delning. Det ansågs helt enkelt inte säkert att lagra en sådan tillgång i det egna landet i en så politiskt orolig tid.

För något år sedan kom frågan upp i Tyskland att landets guldreserver faktiskt inte har inventerats på ett transparent sätt. Det ledde fram till att Bundesrechnungshof, tysklands federala revisionsverk, gav Bundesbank i uppgift att göra en ordentlig inventering. När denna fråga väl var väckt så gavs Bundesbank även uppgiften att förbereda för att landets guld skulle flyttas hem från utlandet.

Nu har uppgiften kommit att inhemska lagringsmöjligheter har tagits fram och att Tyskland tar hem större delen av guldet som lagras i New York samt allt guld som lagras i Paris.

Tyskland har en guldreserv på 3396 ton som lagras i New York, Paris, London och Frankfurt. 45 % finns hos den amerikanska centralbanken, 13 % hos den brittiska centralbanken, 11 % hos den franska centralbanken och 31 % i Frankfurt.

Det faktum att landets guldreserver nu flyttas hem och får transparenta inventeringsrutiner lugnar förhoppningsvis de som varit oroliga över hurvida guldet faktiskt finns.

Continue Reading
3 Comments

3 Comments

 1. Magnus

  12 maj, 2013 at 18:43

  När det nu visat sig att Tyskland skulle ta flera år på sig att hämta hem sitt guld så känns det bara märkligt. Varför inte ta hem allt på en gång?

 2. Roger

  28 november, 2014 at 17:38

  Kan vara att USA sålt mycket guld senaste 20åren för att kunna hålla Usd som världvaluta. Antagligen har man sålt och sedan köpt pappersguld.

 3. Hochman

  17 juni, 2018 at 16:59

  Bra drag av Tyskland.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *