Nyheter
Timmer – om du känner dig avsågad
Virke, timmer eller träd odlas och skördas för kommersiella ändamål och används i en rad olika industrier. Slutprodukterna är bland de mest grundläggande av alla varor i världen och inkluderar virke, byggnadsmaterial, papper, kartong och olika behållare och förpackningsmaterial. Utöver dessa dagligvaror, har timmer nyligen börjat användas i produktionen av cellulosaetanol, en lovande källa till förnybar energi.
Träindustri är unik på flera sätt då olika ändamål kräver olika typer av träd. Den geografiska placeringen avgör till viss del vilken typ av träd som timmerföretagen kan producera, vilket i sin tur begränsar vilka industrier dessa kan sälja sina produkter till. Ett skogsföretag som verkar i ett område där det endast växer träd som lämpar sig för pappersmassa kan inte sälja sina produkter som virke.
Ett annat anmärkningsvärt inslag i träindustrin är att dess produkter fortsätter att växa tills de är skördade. Till skillnad från andra varor från levande källor har träd en extremt lång hållbarhet, vilket gör att träindustrin kan hantera perioder med dåligt väder och dåliga konjunkturlägen med relativ lätthet.
På grund av sin roll som leverantör till många olika branscher, är träindustrin själv beroende av ett antal externa marknadskrafter.
Villkor på marknaderna för papper, virke eller andra trävaror avgör till stor del efterfrågan, och därmed prissättning inom träindustrin som helhet. Förutom händelser som är specifika för de enskilda marknaderna kan allmänna förändringar i de makroekonomiska villkoren såsom en räntehöjning få konsekvenser för skogsindustrin.
Terminskontrakt på virke handlas bland annat på Chicago Mercantile Exchange, under kortnamnet LB och levereras i januari, mars, maj, juli, september och november årligen.
Företag som gynnas av fallande timmerpriser
The New York Times Company (NYSE: NYT), News Corporation (NYSE: NWS), Dow Jones (NYSE: DJ), Gannett (NYSE: GCI) och andra företag som publicerar tidningar, tidskrifter eller andra trycksaker får lägre priser. Priserna på tidningspapper är en viktig kostnadsfaktor för tidningar, och priset på papper stiger och faller i linje med virkespriser.
Skanska, NCC, Peab, Toll Brothers (NYSE: TOL), Lennar Corp (NYSE: LEN) och Pulte Homes (NYSE: PHM) är alla ledande företag inom bostadsbyggandet. De använder stora mängder virke och drar nytta av fallande virkespriser.
SunOpta Inc. (NasdaqGS: STKL), Iogen Corporation, Abengoa Bioenergy, och Du Pont (NYSE: DD) är alla involverade i utveckling och produktion av cellulosaetanol, en potentiell källa till förnybar energi. Fallande virkespriser gör det billigare för företag som dessa att producera etanol.
Företag som gynnas av stigande priser på virke
Plum Creek Timber Company (NYSE: PCL), Universal Forest Products, Inc. (NYSE: UFPI), Weyerhaeuser (NYSE: WY), Rayonier Inc. REIT (RYN), Louisiana-Pacific (LPX) och Potlatch (NYSE: PCH) skulle gynnas av stigande virkespriser. Som leverantörer av virke till olika sekundära, industrikunder, skulle stigande virkespriser öka vinsten för vart och ett av dessa företag.
Vad påverkar priserna på virke
Bostadsmarknaden
Den största delmarknaden för trävaror är byggmarknaden, särskilt marknaden för bostadsbyggande. En genomsnittlig nybyggd bostad i USA innehåller över 14.000 kubikmeter virke, vilket gör att förutsättningarna på bostadsmarknaden har en betydande inverkan på virkespriserna. Ett ökat bostadsbyggande skulle kunna öka efterfrågan och priset på virke, medan minskade bostadsinvesteringar kan pressa ned priserna när efterfrågan minskar.
Räntor
Räntorna kan påverka virkespriser på flera sätt. Stigande räntor kan ha en negativ inverkan på konsumtionen, särskilt på bostadsmarknaden. Om räntorna stiger och det blir dyrare att köpa bostäder, kommer bostadsbyggandet sannolikt sakta minska, vilket ger en minskad efterfrågan på virke, något som sannolikt leder till lägre virkespriser. Fallande räntor kan å andra sidan stimulera bostadsmarknaden och öka bostadsbyggandet genom att göra det billigare för människor att köpa hus. Den ökade efterfrågan skulle kunna driva priserna uppåt.
Kinesisk överkapacitet
Vikande efterfrågan leder inte nödvändigtvis till lägre priser. Träföretag kan till viss del uppväga en lägre efterfrågan genom att minska produktionen och därmed trimma leveransen av trävaror.
På grund av den organiska naturen av sina produkter, har skogsindustrin ett visst incitament att minska produktionen och vänta ut perioder med låg efterfrågan. Istället för att fälla fler träd och producera mer för att kompensera för de lägre priserna, kan företagen istället minska sin produktion och vänta ut bättre priser för att förbättra sina resultat.
När efterfrågan på trävaror återigen ökar kommer bolagens skogstillgångar ha vuxit i både storlek och värde. Trots att detta kräver tålamod och en tro på att virkesmarknaden kommer återhämta sig har många skogsföretag anammat detta synsätt eftersom det maximerar lönsamhet. Förfarandet gör att hela skogsindustrin är att betrakta som synnerligen cyklisk.
Den kinesiska träindustrin har emellertid inte dragit ner produktionen i tider av låg efterfrågan. De har i stället ökat sin produktionskapacitet och byggt fler anläggningar samt fabriker trots vikande global efterfrågan.
Den kinesiska efterfrågan på trävaror, i synnerhet pappersprodukter, är för närvarande starkare än vad den är på den globala marknaden, och mycket av den extra produktionen konsumeras inom landet. Trots detta förvärrar det faktum att Kina importerar mindre papper från andra länder den redan minskade efterfrågan för skogsföretagen utanför Kinas gränser. En ökad kinesisk produktionskapacitet kan således komma att sätta en negativ press på priserna på virke och papper runt om i världen. På lång sikt, och med den tillväxt som vi fortfarande ser i den kinesiska ekonomin är det emellertid tveksamt om vi kommer att fortsätta se dessa effekter.
Kina har en stor brist på timmer i en tid då det är den inhemska efterfrågan på virke till bostäder ökat dramatiskt. Historiskt har Kina importerat timmer och gjort konverteringen till virke. Även detta har förändrats snabbt och i dag är Kinas behov mer skiftande vilket medfört att landet importerar mer virke än någonsin tidigare.
Detta är en betydande trendbrott och importen av mjukt virke till Kina har ökat med 81 % under 2009. Det är inte otroligt att Kina i framtiden kommer att importera mer timmer än Japan , något som aldrig skett förr.
Det är framförallt kanadensiska sågverk som är de stora vinnarna på denna snabbt växande marknad, rapporterar Wood Resource Quarterly.
Naturkatastrofer
Virkespriser kan påverkas avsevärt av naturkatastrofer. Timmer från olika regioner utsätts för risken av olika typer av naturkatastrofer, till exempel skogsbrand, skadeinsekter och orkaner. Exempelvis har mer än 17 miljoner hektar virke förstörts av skalbaggar i kanadensiska British Columbia. Samtliga dessa händelser kan var och en för sig minska utbudet av tillgängligt timmer.
När det gäller orkaner och skogsbränder ger detta en ökad efterfrågan på timmer då det uppstår ett behov av att byta ut eller reparera skadad egendom, vilket kan få virkespriset att skjuta ännu högre.
Intressant är att dessa typer naturkatastrofer är mer sannolikt förekommande i regioner med högre temperaturer, vilket tyder på att den globala uppvärmningen kan bli en växande faktor när det gäller priset på trävaror.
Miljölagstiftning
Miljövårdsgrupperna kritiserar ofta träindustrin och påstår att deras metoder är skadliga för naturen. Dessa lobbygrupper verkar för ökad lagstiftning kring de åtgärder skogsbolag kan vidta och skydda vissa områden av skogsmark.
Ungefär en tredjedel av skogsmarken i USA är offentligt ägd och har tagits ur produktion. Av de återstående 500.000 hektar, är 29 % i offentlig ägo och bidrar mycket lite till den amerikanska timmerproduktionen. Träindustrin löper alltid risken för ökad statlig reglering, även om det har varit få fall av detta under senare år. En demokratisk seger i presidentvalet i USA 2008 kunde sporra en ökning av antalet lagförslag som syftar till att bevara skog. En förändrad lagstiftning skulle sannolikt minska storleken på kommersiellt avverkningsbart virke och driva timmerpriserna uppåt.
Lumber futures
Terminerna avseende timmer av slumpmässig längd handlas på Chicago Mercantile Exchange under akronymen LB. Timret prissätts i dollar per kvadratfot.
Leveransdatum
Timmerterminerna förfaller årligen i januari, mars, maj, juli, september och november, således alla ojämna månader på året.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LBF2 avser leverans av timmer i januari 2012.
Kontraktsspecifikationer
Kontraktstorlek
Terminerna avseende timmer av slumpmässig längd på Chicago Mercantile Exchange avser 110,000 kvadratfot.
Daglig prisavvikelse
10 USD per mbf över eller under föregående dags stängningskurs, vilket under vissa perioder tillåts stiga till 10 USD per mbf.
Sista handelsdagen
Sista handelsdagen avseende timmerterminer på Chicago Mercantile Exchange är den handelsdag som föregår den 16 kalenderdagen i kontraktsmånaden. Den dagen avslutas handeln 12:05 PM.
Leveranskvalité
Slumpvis plank av storleken 2 tum 4, i varierande längder mellan 8 och 20 fot.
Nyheter
Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.
Nyheter
Med vintern kom de högre elpriserna

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).
– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion.

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Nyheter
Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.
Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Venezuela gör militära förflyttningar
Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på apelsinjuice såg sin största nedgång på sex veckor
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på levande svin i Kina störtar
-
Nyheter3 veckor sedan
Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer förklarar läget på oljemarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina överraskar med jätteköp av sojabönor från USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Liquid Wind ska bygga 80 anläggningar som vardera producerar 100 000 ton e-metanol per år
-
Nyheter1 vecka sedan
Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk
Per-Åke Bergh
19 november, 2012 vid 15:05
En genomsnittlig nybyggd bostad i USA innehåller över 14.000 kubikmeter virke
WOW!