Följ oss

Nyheter

Thailand startar guldbörs

Publicerat

den

Guldtacka, Susisse 1 kilo fine gold 999,9

Ännu ett asiatiskt land förbereder sig för öppnandet av en egen guldbörs. Denna gång är det Thailand. Tvister och diskussioner kring ledning och ägande har emellertid gjort att denna guldmarknad ännu inte har öppnat. Det saknas ännu så länge också ett godkännande från det thailändska finansdepartementet och från Bank of Thailand innan GSM (Gold Spot Market) kan starta. Ledningen för den thailändska aktiebörsen, SET, anser att upprättandet av en marknadsplats som erbjuder handel i guld är av största vikt för att SET skall kunna bli den ledande börsen i Asien.

Guldtacka, Susisse 1 kilo fine gold 999,9Det thailändska finansministeriet kan skapa en enkel och grundläggande lag som tillåter att guld handlas i Thailand och att denna råvara prissätts i ett antal större valutor, inklusive den amerikanska dollarn, men det finns de som tror att finansministeriet väntar på att Bank of Thailand skall ge ett positivt besked. Bank of Thailand har tidigare sagt att centralbanken behöver mer tid för att ge sin välsignelse till guldhandel i dollar. Kesara Manchusree, verkställande direktör på SET, har bekräftat att den initiala budgeten för GSM (Gold Spot Market) låg på en miljard bath, vilka bland annat skulle användas för att upprätta en handelsplattform, administration, clearing och settlement för att guldhandlare skall kunna handla och leverera guldet.

Det är sannolikt att anta att guldhandlarna själva kommer att spela en betydande roll i hur den nya guldbörsen kommer att drivas. Det är till exempel sannolikt att flera av dem kommer att ta på sig rollen som marknadsgaranter, en uppgift som SET är oförmögen att sköta. Detta bör ske med SETs välsignelse för att undvika att det misslyckande som Agricultural Futures Exchange of Thailand drabbades av upprepas.

Allt fler länder och börser i Asien förbereder möjligheterna för handel med både fysiskt guld och terminskontrakt, så det är sannolikt att volymerna kommer att öka betydligt i framtiden.

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära