Tasman Metals – Stora mängder sällsynta jordartsmetaller i Sverige

Tasman Metals (TSX-V:TSM) är ett kanadensiskt börsnoterat prospekterings- och gruvutvecklingsföretag med en renodlad inriktning mot fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller i Europa, det som på engelska heter rare earth metals eller rare earth elements, som även förkortas REE.

Tasmet AB utvecklare REE i SVerigeFöretaget är verksamt i Sverige via dotterbolaget Tasmet AB och håller på att utveckla REE-fyndigheten Norra Kärr i Gränna. Internationellt bedöms Norra Kärr vara en av de viktigaste större REE-fynden i världen avseende s.k. tunga-REE och den enda av betydelse i hela Europa. Enligt det kanadensiska klassificeringssystemet N143-101 uppgår fyndigheten till mer än 70 miljoner ton.

Att det just är tunga sällsynta jordartsmetaller är av betydelse, då de lätta faktiskt inte är riktigt så sällsynta som namnet antyder. Medan de tunga verkligen är sällsynta och finns på få ställen, vilket har lett till ett världspolitiskt spel där Kina ogenerat använder sina fyndigheter för att skapa problem för företag och länder runt om i världen.

Tasmet har kommit en bit på vägen med Norra Kärr, men flera års arbete återstår fortfarande, och det ska tilläggas att det inte är säkert att det faktiskt finns förutsättningar för att starta en gruva. Företaget räknar med att kunna komma igång med att bryta tillgångar tidigast år 2017 och att det finns fyndigheter för minst 25 år.

Här är en intervju med Tasman Metals VD Mark Saxon där han pratar om Norra Kärr-projektet.

1 Reply to “Tasman Metals – Stora mängder sällsynta jordartsmetaller i Sverige”

  1. Claes skriver:

    Nästan så att jag blir sugen på att köpa lite aktier i Tasman Metals. Av alla fyndigheter det jobbas med i Sverige så måste detta vara en de bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top