Sydkorea lanserar handelsplats för guld

Sydkoreas börsoperatör, Korea Exchange, sade på onsdagen att bolaget kommer att lansera en guldhandelsplattform nästa måndag i ett försök att bättre övervaka en marknad som domineras av illegala transaktioner.

Förra året presenterade landets finansmyndigheter en plan för att skapa en guldhandelsplattform i linje med regeringens ansträngningar att få ordning på den svarta ekonomin och kunna ta ut skatter från en marknad där skatteflykten har frodats.

Korea gold exchange - GuldbörsEnligt Korea Exchange kommer handeln att avse enheter om ett gram ädelmetall med en renhet om 99,99 procent. Tanken är att detta skall komma att underlätta likviditeten. Leveranser kommer att ske i form av tackor om ett kilogram.

Handeln kommer att äga rum dagligen mellan 10:00 till 15:00, och inga transaktionskostnader kommer att tas ut under det första året. För att få bli godkänd som medlem av denna guldbörs och kunna köpa eller sälja guld krävs det att företaget är godkänt av de sydkoreanska myndigheterna. Myndigheterna förväntar sig att de kommer att godkänna råvarumäklare, värdepappersbolag, guldåterförsäljare, importörer och grossister och lokala raffinaderier som medlemmar.

Korea Exchange kräver att de företag som handlar med guld på den nya marknadsplatsen skall deponera sitt guld för att säkerställa att köparna får leverans av det guld de bjuder på.

Privata investerare kommer att tillåtas att delta i guldhandeln, men måste handla sitt guld genom finansiella företag, i enlighet med börsens regler. Investerare är också skyldiga att betala 10 procent moms när de tar emot en fysisk leverans av guld köpt på börsen.

Den sydkoreanska befolkningen äger uppskattningsvis 720 ton guld, cirka sju gånger så mycket som de 104 ton som landets centralbank äger. I dag beräknas den sydkoreanska guldhandeln att uppgå till cirka 100 ton per år, varav 70 procent sker i den svarta ekonomin utan beskattning. Landets regering uppskattar att den varje år gått miste om skatteintäkter om 330 miljarder won, motsvarande 311 MUSD.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top