Connect with us

Nyheter

Spionorganisationer hackar OPEC

Published

on

Jorden

OPEC, organisationen för oljeproducenterDet finns ingen råvara som är så politisk som olja. Hela den politiska kartan i världen baserar sig till största del på tillgång och efterfrågan av olja. Något som också har gjort att OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) har varit av högsta intresse sedan dess grundande år 1960.

Nu visar de senaste uppgifterna från Edward Snowden, som den tyska tidningen Der Spiegel har tagit del av, att OPEC har hackats av inte bara en, utan två spionorganisationer. Brittiska GCHQ har sedan år 2010 haft tillgång till flera av OPEC-medarbetarnas datorer. Amerikanska NSA har dock varit ännu mer framgångsrika och infiltrerat ett flertal datorer tillhörande den närmaste kretsen kring OPECs generalsekreterare.

GCHQ kallar attacken för en “Quantum Insert”, vilket verkar vara spionorganisationens egna uttryck för en Man-in-the-middle-attack. Det är en form av attack där två parter tror att de kommunicerar över en säker kanal, men där någon har placerat sig i mellan och både kan avlyssna allt och dessutom föra in egna meddelanden.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Persson

    13 november, 2013 at 03:21

    Är väl alltid bra att veta vad OPEC planerar, men känns ändå som att de dansar efter USAs tycke.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *