Connect with us

Nyheter

Silver – ”den andra” trygga hamnen

Published

on

Silvertacka från Sprott

Silvertacka - 10 troy ounceNitesh Shah, råvarustrateg på ETF Securities, lyfter nu fram silver som ”den andra” trygga hamnen för investerare efter den senaste tidens oroligheter på marknaden. Han säger: “Efter det brittiska EU-valresultatet har silverpriset gått upp 10,2 % och kan liksom guldet fungera som en trygg hamn under marknadschocker. Förra veckan nådde långa positioner i terminsmarknaden för silver rekordnivåer, då investerare sökte en säker plats för sina tillgångar.”

Nitesh pekar på den glänsande vita metallens nuvarande prisnivå och långsiktigt starka tillväxtdrivare som tilltalande:

“Silvrets nära korrelation till guldet framhäver dess defensiva egenskaper. Med historiska mått är silver relativt billigt jämfört guld. Silverpriset presterar i allmänhet väl under marknadschocker likt den vi nu befinner oss i. Dessutom, i tillägg till sina defensiva egenskaper, erbjuder silvrets stora industriella användningsområde en bra uppsida även om de värsta tänkbara ekonomiska scenarierna inte realiseras. Troligen går silvret in på sitt fjärde år av utbudsunderskott 2016 då efterfrågan förblir stark samtidigt som utbudet hålls tillbaka av stora nedskärningar i gruvinvesteringar.

Bara 25 % av silvret bryts direkt medan resterande är en biprodukt i utvinningen av andra metaller. Under de senaste två åren har v i sett de största minskningarna av gruvinvesteringar sedan 1990-talet. Vi förväntar oss ett fortsatt tunt utbud.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära