Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 34 2012

Publicerat

den

Sammanfattning av rekommendationer

Sammanfattning av rekommendationen på guld, vete, platina mfl

Råolja – Brent

Oljan närmar sig slutet av den här uppgångsfasen. Det är en ”tight” balans mellan tillgång och efterfrågan på råolja i Atlanten. Detta återspeglas i ”backwardation” i terminskurvan. Nedan ser vi kursdiagrammet på spotkontraktet på Brent på ICE.

Spotkontrakt på Brent-olja på ICE

SEB:s teknisk analys tyder på en sidledes utveckling, så vi fortsätter att vara neutrala på kort sikt.

Guld

Vår favorit bland ädelmetallerna, platina har utvecklat sig väl. De som följt vårt råd borde vara glada därför att PLATINA S har gått upp med drygt 7% sedan förra veckobrevet. Det börjar pratas om ett nytt QE3. I FOMC-protokollet sägs detta rätt så tydligt. Så här skrev man: MORE STIMULUS SHOULD BE LAUNCHED IF A ”SUBSTANTIAL AND SUSTAINABLE” IMPROVEMENT IN THE RECOVERY IS NOT SEEN ”FAIRLY SOON”. Det talar för ädelmetaller. Vi tycker att man ska äga PLATINA S, GULD S och SILVER S. Möjligen kan man ta hem vinster på PLATINA S nu och byta till GULD S. Vi ser i diagrammet nedan, att guldpriset i dollar har brutit motståndslinjen, vilket är en teknisk köpsignal.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Teknisk prognos på guldpriset den 24 augusti 2012

Platina

Sedan oroligheterna vid Lonmin’s Marikana-gruva i Sydafrika eskalerade i förra veckan har priset stiga ca 10 %., från ca $1400/oz till dagens notering på $1547. Lonmin har finansiella problem vilket förvärrar situationen. Företaget producerar 750 000 oz, ca 16 % av Sydafrikas totala utbud som i sin tur utgör hela 75 % av det globala utbudet (ca 6,4 Milj oz). Risken finns att konflikten sprider sig till andra gruvor i landet. Den senaste strejken vid Impalas gruvor i januari varade i 6 veckor och orsakades av samma orsaker, vilket inkluderar en maktkamp mellan olika fackföreningar. För att ytterligare störa situationen gav Sydafrikas president, Jacob Zuma, gruvarbetarna sitt stöd. Han hotade med att ta Lonmins gruvlicens om bolaget inte gav gruvarbetarna 40% mer i lön, som är vad de kräver. Lonmin tjänar inga pengar, utan redovisade en förlust det första halvåret i år. Det är alltså en ohållbar situation och det torde innebära att priset på platina, allt annat lika, kommer att gå upp. Förutom utbudsrisken får Platina stöd i sig egenskap av ädelmetall, och hänger på guldprisets uppåt (där förhoppningar om ett amerikanskt stimulanspaket är huvudförklaringen). Platina klassas som ädelmetall, men sett till konsumtionen är den en industrimetall. Bilindustrin är den största konsumenten där metallen är en viktig beståndsdel i katalysatorer, vars tillverkning står för ca 35 % av den totala efterfrågan. Med vår syn på basmetaller och guld kombinerat talar det mesta för en fortsatt stark prisbild på sikt. Kortsiktigt finns dock risk för rekyl då uppgången gått lite väl fort i samband med oroligheterna i Sydafrika.

Teknisk prognos för pris på platina den 24 augusti 2012

Mot bakgrund av den senaste veckans kraftiga prisuppgång på platina och att vi har en uppgång på 7% i PLATINA S, gör att vi väljer att kliva av här. Notera också att priset i diagrammet ovan gått upp precis till motståndslinjen. Skulle den brytas gå vi omedelbart in igen!

Silver

Silver har levererat på den tekniska bilden, på ett nästan skolboksmässigt sätt. Priset har gått upp hastigt och det vore inte förvånande om det kom en kortsiktig rekyl, som då är ett köptillfälle, ett tillfälle att köpa SILVER S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Framtida silverpris på kort sikt - 24 augusti 2012

Koppar

Efter en i övrigt ganska nyhetsfattig vecka blev den stora höjdpunkten onsdagskvällens FEDs protokoll. Marknaden gillade att ett tillräckligt stort antal ledamöter var positiva till ett nytt stimulanspaket. Riskhattarna åkte på. Basmetaller hade redan börjat vända upp i början av veckan. Prisuppgången i veckan ligger mellan 2 och 4 % för de största metallerna. Nickel utmärker sig (som varit den svagaste den senaste tiden) med en uppgång på 4,5 % sen öppningen i måndags. En viktig nyhet under veckan var att BHP meddelade att de lägger tre sedan tidigare planerade projekt på is med ett värde av 68 Mdr dollar.

Man anger låga råvarupriser som huvudsakligt skäl. En förklaring till den svaga tendensen under sommaren har just varit oron för ett ökat utbud. Vi utryckte vår bedömning förra veckan att priserna ligger i startgroparna inför det säsongsmässigt starkare fjärde kvartalet. Frågan är om det vi nu ser är en tjuvstart? Det mesta talar för en början till vändning, men risken är stor att priserna (vid någon besvikelse över någon makrodata) faller tillbaka igen. Tekniskt sett har trenderna definitivt vänt från neråtgående till mer sidledes. Det behövs mer tid för kraftansamling. Koppar visade vid sidan av nickel störst styrka under veckan. Det är för tidigt att tala om en vändning uppåt. Tekniska analytiker bevakar 100dagarssnittet som kommer in på $7724. Dagens högsta nivå är 7720 ! Marknaden står och väger och frågan är om den har kraft nog att bryta uppåt i nuläget. Oron kvarstår för Kina. Helgens nyhet att fastighetspriserna steg i 49 av 70 större städer som regeringen följer i juli jämfört med juni, minskar sannolikheten för ett snart stimulanspaket i Kina. Det finns således anledning att vila lite på hanen. För den tradingbenägne kan det dock erbjudas intressanta möjligheter i intervallet: 7300-7400 på nedsidan och 7600-7700 på uppsidan.

Teknisk prognos på kopparpris den 24 augusti 2012

Vi rekommenderade förra veckan ett köp av KOPPAR S, som sedan dess stigit med 2%. Vi tror att det är lite för tidigt att gå in för lite längre sikt, så vi kliver ur den positionen och har en neutral vy.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kaffe

Priset på Arabica, har funnit ett stöd på den jämna siffran 160 cent. Möjligen kan detta stöd bli en bas för en ny uppgång såsom skedde i juni – juli.

Prognos på pris för kaffe den 24 augusti 2012 - Diagram

Det är låga priser på kaffe och det är, kanske på grund av El Niño – torrt i Vietnam, världens största producent av Robusta. Det gör att bönorna blir mindre, med mindre skörd som följd. Det finns alltså fundamenta som inte bara pekar på lägre priser.

Socker

Priset på socker har, såsom vi har förutspått, fortsatt att sjunka. Vi skrev för en vecka sedan att 20 cent är en psykologiskt viktig nivå. Marknaden tvekade lite där, men bröt sedan stödet. Det gör att vi tror att priset kommer att fortsätta ner mot 19 cent i första hand.
Brasiliens sockerrörsområden har haft uppehåll i regnen, vilket gör att skörden kan gå framåt snabbare.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Fallande pris på socker - Analys den 22 augusti 2012

Vi rekommenderade köp av certifikatet SHORT SOCKE A S med en hävstång på – 1.2 för två veckor sedan. Första veckan gav den +5% och den senaste veckan +3%.

Vi rekommenderar att man fortsatt är kort socker, men den som vill ta hem vinster nu vid 20 cent kan kanske göra det för att sedan försöka sälja igen om priset rekylerar upp lite.

Kakao

Kakaopriset har fortsatt att backa efter att ha stött på tekniskt motstånd vid 2500. Vi fortsätter att förhålla oss neutrala vad gäller vår uppfattning om priset.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kakaopriset har fallit - Neutral prognos

Om jordbruksprodukterna

Priserna på jordbruksprodukter har fortsatt upp. Tekniskt ser det ut som om priserna på spannmål och oljeväxter kommer att fortsätta stiga, men gårdagskvällens rapport från StatsCanada, som visar en av de största skördarna av spannmål någonsin och den största skörden av raps någonsin, fick marknaderna att tveka.

Pro Farmer crop tour visar en skörd i bättre skick än USDA har förutspått.

Eurozonen ser ut att gå mot en vecka där man får se sanningen i vitögat och det lär knappast öka konsumtionsviljan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vi tror att detta kan vara ett köptillfälle och vi fortsätter att tro på högre priser. Än har ransoneringen av konsumtionen av majs – den mest kritiska marknaden – och drivande för vetemarknaden – inte visat något tecken på att komma igång. Tvärtom, faktiskt. Såväl utfordring av djur i USA, som etanolproduktion i USA ökar enligt de senaste rapporterna.

För spannmål och övriga jordbruksprodukter hänvisas till gårdagens nyhetsbrev.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Crude oil comment: Lack of clear direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent crude prices have declined by USD 2.3 per barrel (2.8%) since Monday’s opening, driven by fundamental market factors. The current price is near its weekly low at USD 81.8 per barrel, down from Monday’s high of USD 84.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The price has fallen by nearly USD 1 per barrel since yesterday afternoon. This week’s downward trend can be attributed to three main factors:

1. Upcoming OPEC+ Meeting:

OPEC+ is scheduled to meet on June 1st for the Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC). Initially planned as a physical meeting in Vienna, it will now be fully digital, suggesting no major discussions or changes. We anticipate that the meeting will result in the extension of current production cuts into Q3 2024. OPEC+ aims to signal a tight yet well-supplied market, maintaining the status quo and minimizing significant market reactions.

2. U.S. Inventory Report:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Wednesday’s U.S. inventory report had a bearish impact on the market, showing a build in commercial crude inventories (excl. SPR) by 1.8 million barrels, contrary to the expected 1.9-million-barrel draw. This was slightly more bullish than the American Petroleum Institute (API) forecast of a 2.5-million-barrel increase released on Tuesday.

Commercial crude inventories now stand at 458.8 million barrels, about 3% below the five-year average for this time of year. This build is counter-seasonal, as we usually see a draw at this time of the year. Gasoline inventories decreased by 0.9 million barrels, less than the anticipated draw of 1.2 million barrels. Distillate (diesel) inventories increased by 0.4 million barrels, against a consensus expectation of a 0.3-million-barrel draw, further defying typical seasonal trends and adding a bearish tone to the market, even though they remain about 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) rose by 1.3 million barrels.

Additionally, U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day last week, an increase of 227 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 91.7% of their operable capacity, the highest since mid-January, as they ramp up following maintenance. Gasoline production averaged 10 million barrels per day, while distillate fuel production averaged 5.1 million barrels per day. A marginal improvement in refinery margins indicates healthier demand prospects leading into the driving season.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

3. FOMC Minutes and Economic Concerns:

The continued decline in oil prices can also be attributed to bearish pressure from hawkish Federal Open Market Committee (FOMC) minutes, which raised concerns about persistent inflation. This could result in prolonged higher U.S. interest rates, potentially limiting future oil demand growth.

In summary, the combined effect of the upcoming OPEC+ meeting, the U.S. inventory report, and economic concerns highlighted in the FOMC minutes has contributed to the weakening of Brent crude prices this week.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Analys

German solar power prices are collapsing as market hits solar saturation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

German solar power producers got a price haircut of 87% over the past 10 days. German solar power producers have over the past 10 days received a volume weighted power price of only EUR 9.1/MWh. The average power price during non-solar-power-hours was in comparison EUR 70.6/MWh. Solar power producers thus got an 87% cut in the power price they get when they produce vs. the power price during non-solar-power-hours. This is what happens to power prices when the volume of unregulated power becomes equally big or bigger than demand: Prices collapse when unregulated power produces the most.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Massive growth in solar power installations in Germany in 2023 is leading to destruction of solar hour prices and solar profitability. Germany installed a record 14,280 MW of solar power capacity According to ’PV Magazine International’. That is close to twice as much as in 2022. Total installed solar capacity reached 81.7 GW at the end of 2023 according to ’Renewables Now’. Average German demand load was in comparison 52.2 GW. So total solar capacity reached almost 30 GW above average demand. Solar power produces the most during summer when demand is lower. The overshoot is thus much larger than the 30 GW mentioned when it matters.

The collapse in solar-hour-power-prices implies a collapse in solar power producer earnings unless the earnings of the installations are secured with subsidies or by PPAs. It also means that there is a sharp reduction in the earnings potential for new solar power projects. The exponential growth in new installations of solar capacity we have seen to date is likely to come to an abrupt halt. There is however most likely still a large range of solar power projects under construction in Germany which will be finalized before growth in new capacity comes to a halt. The problem of solar power production curbs (you are not allowed to produce at all) and solar power price destruction is likely to escalate yet higher before new growth in supply comes to a halt. 

Focus will now shift from solar production capacity growth to grid improvements, batteries and adaptive demand. All consumers are of course happy for cheap power as long as they are able to consume it when it is cheap. At the moment they can’t. But the incentive to be inventive is now super high. The focus will now likely shift from solar power production growth to grids, batteries, adaptive demand and all possible ways to utilize ”free power”. This will over time exhaust the availability of ”free power” and drive solar-hour-power-prices back up. This again will then eventually open for renewed growth in solar power capacity growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

It is probably much worse down in the grid. What is worth noting is that these numbers are for all of Germany average. Solar power congestion is much worse in the local grids all around Germany along with local grid capacity constraints ect.

The problem of solar power is high concentration of production: 80% of German solar production was produced during 22.3% of the hours in the year in 2023. What is also worth mentioning is that solar power production is extremely concentrated in relatively few hours per year. It produces in the middle of the day and during summer. In 2023 German solar power produced 80% of its production in only 22.3% of the hours of the year. This basically implies that once solar power production reaches 22.3% of total power supply (without batteries), then solar-hour-power-prices will likely collapse. Solar power production reached 55 TWh in 2023. That’s a lot but it is still only 12% of total demand of 458 TWh in 2023. What it means is that the acute problem of solar-hour-power-price-destruction sets in much before the ”theoretical 22.3%” mentioned above.

On the 21 Feb 2024 we wrote the following note on this issue: ”The self-destructive force of unregulated solar power” where we highlighted these issues and warned that this will likely be a process of ”First gradually. Then suddenly”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.
Source: SEB calculations and graph, PV Magazine, Wikipedia, Blberg data on German power demand

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices over the past 10 days.

Solar power production and German power prices over the past 10 days.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg
Fortsätt läsa

Analys

Firm at $85

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.2 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, market reactions have been subdued, with price fluctuations primarily driven by fundamental factors. Currently, the oil price stands at its weekly high of USD 84.4 per barrel, with Wednesday’s low recorded at USD 81.7 per barrel, indicating relatively normal price movements throughout the week.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The upward trajectory since Wednesday afternoon can be attributed to two main factors:

Firstly, Wednesday’s US inventory report, though mixed, conveyed a bullish sentiment to the market due to an overall decline in commercial inventories. The report from the US Department of Energy (DOE) revealed a draw in US crude inventories of 1.4 million barrels last week, surpassing consensus estimates of a 2.0-million-barrel draw –  the American Petroleum Institute’s (API) forecast of a 0.5-million-barrel build on Tuesday.

Additionally, a marginal improvement in refinery margins hints at healthier demand prospects leading up to the driving season. While commercial crude oil inventories (excluding Strategic Petroleum Reserve) decreased, standing approximately 3% below the five-year average for this period, total gasoline inventories saw a notable increase of 0.9 million barrels compared to the consensus forecast of a decrease of 1.1 million barrels. Distillate fuel inventories experienced a more moderate increase in line with expectations, rising by 0.6 million barrels but remaining approximately 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) showed a marginal increase of 0.1 million barrels, coupled with a 1% improvement in refinery utilization to 88.5% last week (see pages 11 and 18 attached).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The substantial draw in commercial crude inventories, particularly compared to the typical seasonal build, has emerged as a key price driver (see page 12 attached).

Secondly, the third consecutive day of oil price gains can be attributed to renewed optimism regarding US rate cuts, supported by positive US jobs data suggesting potential Federal Reserve rate cuts this year. This optimism has boosted risk assets and weakened the dollar, rendering commodities more appealing to buyers.

In a broader context, crude oil prices have been moderating since early last month amidst easing tensions in the Middle East. Attention is also focused on OPEC+, with Russia, a key member, exceeding production targets ahead of the cartel’s upcoming meeting. Expectations are widespread for an extension of output cuts during the next meeting.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Conversely, providing support to global crude prices is the Biden administration’s intention to increase the price ceiling for refilling US strategic petroleum reserves to as much as USD 79.99 per barrel.

With geopolitical tensions relatively subdued, but lingering, the market remains vigilant in analyzing data and fundamentals. Our outlook for oil prices at USD 85 per barrel for 2024 remains firm and attainable for the foreseeable future.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära