Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 34 2012

Publicerat

den

Sammanfattning av rekommendationer

Råolja – Brent

Oljan närmar sig slutet av den här uppgångsfasen. Det är en ”tight” balans mellan tillgång och efterfrågan på råolja i Atlanten. Detta återspeglas i ”backwardation” i terminskurvan. Nedan ser vi kursdiagrammet på spotkontraktet på Brent på ICE.

SEB:s teknisk analys tyder på en sidledes utveckling, så vi fortsätter att vara neutrala på kort sikt.

Guld

Vår favorit bland ädelmetallerna, platina har utvecklat sig väl. De som följt vårt råd borde vara glada därför att PLATINA S har gått upp med drygt 7% sedan förra veckobrevet. Det börjar pratas om ett nytt QE3. I FOMC-protokollet sägs detta rätt så tydligt. Så här skrev man: MORE STIMULUS SHOULD BE LAUNCHED IF A ”SUBSTANTIAL AND SUSTAINABLE” IMPROVEMENT IN THE RECOVERY IS NOT SEEN ”FAIRLY SOON”. Det talar för ädelmetaller. Vi tycker att man ska äga PLATINA S, GULD S och SILVER S. Möjligen kan man ta hem vinster på PLATINA S nu och byta till GULD S. Vi ser i diagrammet nedan, att guldpriset i dollar har brutit motståndslinjen, vilket är en teknisk köpsignal.

Platina

Sedan oroligheterna vid Lonmin’s Marikana-gruva i Sydafrika eskalerade i förra veckan har priset stiga ca 10 %., från ca $1400/oz till dagens notering på $1547. Lonmin har finansiella problem vilket förvärrar situationen. Företaget producerar 750 000 oz, ca 16 % av Sydafrikas totala utbud som i sin tur utgör hela 75 % av det globala utbudet (ca 6,4 Milj oz). Risken finns att konflikten sprider sig till andra gruvor i landet. Den senaste strejken vid Impalas gruvor i januari varade i 6 veckor och orsakades av samma orsaker, vilket inkluderar en maktkamp mellan olika fackföreningar. För att ytterligare störa situationen gav Sydafrikas president, Jacob Zuma, gruvarbetarna sitt stöd. Han hotade med att ta Lonmins gruvlicens om bolaget inte gav gruvarbetarna 40% mer i lön, som är vad de kräver. Lonmin tjänar inga pengar, utan redovisade en förlust det första halvåret i år. Det är alltså en ohållbar situation och det torde innebära att priset på platina, allt annat lika, kommer att gå upp. Förutom utbudsrisken får Platina stöd i sig egenskap av ädelmetall, och hänger på guldprisets uppåt (där förhoppningar om ett amerikanskt stimulanspaket är huvudförklaringen). Platina klassas som ädelmetall, men sett till konsumtionen är den en industrimetall. Bilindustrin är den största konsumenten där metallen är en viktig beståndsdel i katalysatorer, vars tillverkning står för ca 35 % av den totala efterfrågan. Med vår syn på basmetaller och guld kombinerat talar det mesta för en fortsatt stark prisbild på sikt. Kortsiktigt finns dock risk för rekyl då uppgången gått lite väl fort i samband med oroligheterna i Sydafrika.

Mot bakgrund av den senaste veckans kraftiga prisuppgång på platina och att vi har en uppgång på 7% i PLATINA S, gör att vi väljer att kliva av här. Notera också att priset i diagrammet ovan gått upp precis till motståndslinjen. Skulle den brytas gå vi omedelbart in igen!

Silver

Silver har levererat på den tekniska bilden, på ett nästan skolboksmässigt sätt. Priset har gått upp hastigt och det vore inte förvånande om det kom en kortsiktig rekyl, som då är ett köptillfälle, ett tillfälle att köpa SILVER S.

Koppar

Efter en i övrigt ganska nyhetsfattig vecka blev den stora höjdpunkten onsdagskvällens FEDs protokoll. Marknaden gillade att ett tillräckligt stort antal ledamöter var positiva till ett nytt stimulanspaket. Riskhattarna åkte på. Basmetaller hade redan börjat vända upp i början av veckan. Prisuppgången i veckan ligger mellan 2 och 4 % för de största metallerna. Nickel utmärker sig (som varit den svagaste den senaste tiden) med en uppgång på 4,5 % sen öppningen i måndags. En viktig nyhet under veckan var att BHP meddelade att de lägger tre sedan tidigare planerade projekt på is med ett värde av 68 Mdr dollar.

Man anger låga råvarupriser som huvudsakligt skäl. En förklaring till den svaga tendensen under sommaren har just varit oron för ett ökat utbud. Vi utryckte vår bedömning förra veckan att priserna ligger i startgroparna inför det säsongsmässigt starkare fjärde kvartalet. Frågan är om det vi nu ser är en tjuvstart? Det mesta talar för en början till vändning, men risken är stor att priserna (vid någon besvikelse över någon makrodata) faller tillbaka igen. Tekniskt sett har trenderna definitivt vänt från neråtgående till mer sidledes. Det behövs mer tid för kraftansamling. Koppar visade vid sidan av nickel störst styrka under veckan. Det är för tidigt att tala om en vändning uppåt. Tekniska analytiker bevakar 100dagarssnittet som kommer in på $7724. Dagens högsta nivå är 7720 ! Marknaden står och väger och frågan är om den har kraft nog att bryta uppåt i nuläget. Oron kvarstår för Kina. Helgens nyhet att fastighetspriserna steg i 49 av 70 större städer som regeringen följer i juli jämfört med juni, minskar sannolikheten för ett snart stimulanspaket i Kina. Det finns således anledning att vila lite på hanen. För den tradingbenägne kan det dock erbjudas intressanta möjligheter i intervallet: 7300-7400 på nedsidan och 7600-7700 på uppsidan.

Vi rekommenderade förra veckan ett köp av KOPPAR S, som sedan dess stigit med 2%. Vi tror att det är lite för tidigt att gå in för lite längre sikt, så vi kliver ur den positionen och har en neutral vy.

Kaffe

Priset på Arabica, har funnit ett stöd på den jämna siffran 160 cent. Möjligen kan detta stöd bli en bas för en ny uppgång såsom skedde i juni – juli.

Det är låga priser på kaffe och det är, kanske på grund av El Niño – torrt i Vietnam, världens största producent av Robusta. Det gör att bönorna blir mindre, med mindre skörd som följd. Det finns alltså fundamenta som inte bara pekar på lägre priser.

Socker

Priset på socker har, såsom vi har förutspått, fortsatt att sjunka. Vi skrev för en vecka sedan att 20 cent är en psykologiskt viktig nivå. Marknaden tvekade lite där, men bröt sedan stödet. Det gör att vi tror att priset kommer att fortsätta ner mot 19 cent i första hand.
Brasiliens sockerrörsområden har haft uppehåll i regnen, vilket gör att skörden kan gå framåt snabbare.

Vi rekommenderade köp av certifikatet SHORT SOCKE A S med en hävstång på – 1.2 för två veckor sedan. Första veckan gav den +5% och den senaste veckan +3%.

Vi rekommenderar att man fortsatt är kort socker, men den som vill ta hem vinster nu vid 20 cent kan kanske göra det för att sedan försöka sälja igen om priset rekylerar upp lite.

Kakao

Kakaopriset har fortsatt att backa efter att ha stött på tekniskt motstånd vid 2500. Vi fortsätter att förhålla oss neutrala vad gäller vår uppfattning om priset.

Om jordbruksprodukterna

Priserna på jordbruksprodukter har fortsatt upp. Tekniskt ser det ut som om priserna på spannmål och oljeväxter kommer att fortsätta stiga, men gårdagskvällens rapport från StatsCanada, som visar en av de största skördarna av spannmål någonsin och den största skörden av raps någonsin, fick marknaderna att tveka.

Pro Farmer crop tour visar en skörd i bättre skick än USDA har förutspått.

Eurozonen ser ut att gå mot en vecka där man får se sanningen i vitögat och det lär knappast öka konsumtionsviljan.

Vi tror att detta kan vara ett köptillfälle och vi fortsätter att tro på högre priser. Än har ransoneringen av konsumtionen av majs – den mest kritiska marknaden – och drivande för vetemarknaden – inte visat något tecken på att komma igång. Tvärtom, faktiskt. Såväl utfordring av djur i USA, som etanolproduktion i USA ökar enligt de senaste rapporterna.

För spannmål och övriga jordbruksprodukter hänvisas till gårdagens nyhetsbrev.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version