Analys
SEB – Råvarukommentarer, 5 maj 2014
Rekommendationer
Kort sammanfattning
Det är verkligen hög tid att köpa ädelmetaller, trots ”tapering” och bra arbetsmarknadsstatistik i USA. Ädelmetallerna har priser som är i nivå med den genomsnittliga produktionskostnaden och oron i Ukraina, dvs mellan Ryssland och Västvärlden är en faktor som kan driva priset uppåt. Vår rangordning av ädelmetallerna är platina, palladium, silver och guld. De två senare är de som normalt brukar efterfrågas vid geopolitisk oro.
Kopparmarknaden har en liknande situation, med ett pris som är i nivå med produktionskostnaden och dessutom sjunkande lager, som nu hunnit bli ganska låga i ett historiskt perspektiv.
Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna för alla veteodlande regioner utom Kansas och Texas bättre ut än på flera år. Egyptens GASC köpte också vete från Ukraina och Ryssland, där riskpremien för Ukraina var 1% på priset. Det visar att marknaden för vete fokuserar allt för mycket på Ukrainas problem (vädret och vetet är i perfekt skick) och för lite på vad som faktiskt påverkar marknadens utbud och efterfrågan – och därmed priset. Diskrepansen mellan det pris marknaden har bildat genom fel fokus å ena sidan och jordnära realiteter å den andra, gör att vi rekommenderar sälj på vete. Vädret är gynnsamt för majs också. Sådden i USA är inte sen och som utvecklingen i vädret ter sig nu, kan sådden t o m bli snabbare avklarad än normalt.
Råolja – Brent
Oljepriset föll tillbaka i veckan innan det repade sig till 108.59 vid stängning i fredags. Det är de växlande beskeden från Libyen som marknaden handlar på, bland annat.
Råoljelagren i USA nådde rekordnivå. Lagren vid guldkusten är överfulla pga att produktionen ökat mycket mer än pipelinesystemen byggts ut och raffinaderikapaciteten likaså. Därför har det de senaste månaderna talats om att tillåta export av råolja från USA, men det är bättre ekonomi i att raffinera olja till produkter i USA än att exportera olja t ex till EU för att raffinera den här. I USA finns billig naturgas, som dels kan användas för att uppgradera oljan till lättare kolväten och dels användas som värmekälla i processen.
Importen sjönk från förra veckan; högre import var alltså inte heller den här veckan den drivande faktorn bakom de rekordhöga lagren.
Krisen i Ukraina och Libyens problem innebär två saker. För det första skjuts prisfallet i olja lite på framtiden. För det andra stimuleras spridning av fracking ännu mer, vilket innebär att prisfallet blir ännu djupare när det kommer.
Vi rekommenderar en kort position i olja, t ex med MINIS OLJA B S eller MINIS OLJA A S.
Elektricitet
Elpriset gick i veckan över trendlinjen och vi har då enligt det förra veckobrevet en köprekommendation. Väderleksprognosen enligt GFS-modellen (se nedan under odlingsväder) för de norsk-svenska fjällen ser dock blötare ut än normalt. Om det blir en rekyl nedåt i elpriset kan det vara ett bra tillfälle att gå lång marknaden.
Spreaden mellan Phelix Baseload för det tredje kvartalet och Nasdaqs motsvarande har gått i hop 1% sedan förra veckan, från 28% skillnad till 27% skilllnad. Nordisk el är dock fortfarande ”billig” i förhållande till tysk el.
Priset på kol har rört sig uppåt, men utan större dynamik i rörelsen, varför man kan förvänta sig en rekyl nedåt.
Vi har alltså gått över till köprekommendation, men tycker att man helst ska invänta en rekyl nedåt för att köpa till bättre nivå.
Naturgas
Priset på naturgas har hängt sig kvar vid 4.80 dollar per MMBtu. Att priset inte orkat gå högre än pristoppen i februari, trots ytterligare en veckas försök, får tolkas som ytterligare en negativ signal.
Från USA rapporteras att t ex Marcellusfältet producerar mer naturgas än det finns möjlighet att transportera därifrån via pipelines. Fracking har alltså varit mer framgångsrik än vad logistiken hunnit med att ta hand om. Det är en situation som känns igen från den första oljeruschen i Pennsylvania på 1860-talet och från oljeruschen i Iran, Irak i början av 1900-talet och Saudiarabien vid mitten av 1900-talet. Nyckeln till framgång och förmögenhetsbildning flyttas från den glamorösa oljerushen till den tråkiga pipeline-affären.
Koppar
Det börjar uppmärksammas att lagernivåerna fallit ett längre tag och att trenden håller i sig, trots de ganska låga nivåerna i ett historiskt perspektiv. Ett pris på 6500 dollar per ton är vad det kostar att producera koppar hos Codelco i Chile. Dagens priser är därför förmodligen nära botten.
Vi håller fast vid en köprekommendation på koppar.
Aluminium
Förra veckan hade vi neutral på aluminium. Tekniskt har den fallande trenden brutits, men sedan kom veckans kraftiga rekyl. Lagernivåerna är fortfarande mycket höga och det kommer att ta tid, lång tid, att beta av lagren. Priset är nere på en stödnivå efter veckans ras och det är möjligt att det kan komma en rekyl uppåt från den här nivån. Vi gör därför över till kortsiktigt köp, som rekommendation.
Zink
Zinkpriset har sedan kursrusningen under slutet av förra året, etablerat sig i ett prisintervall med det gamla taket som golv. Golvet finns vid ca 1975 dollar och taket vid 2100 dollar. Den långsiktiga trenden är dock uppåtriktad. Man gör bäst i att försöka köpa certifikat på zink nära golvet på prisintervallet, men generellt sett har vi köprekommendation.
Nickel
Nickelpriset har rusat iväg på ett fenomenalt sätt och nådde för en vecka sedan upp till en gammal toppnivå vid 18500 dollar per ton, senast noterad för drygt ett år sedan. Vi kan inte hitta motiv till en så här stor och snabb prisuppgång, även med hänsyn till Indonesiens exportförbud av obearbetad malm och risken för exportproblem från Ryssland. Vi har haft neutral rekommendation under den senare delen av uppgången och går nu över till säljrekommendation.
Guld
Guldpriset fick stöd av den förnyade oron i Ukraina. Vi kallar det som händer för ”oro”, men det handlar i själva verket om krig mellan Ukraina och Ryssland. Dels har gatudemonstranterna på den pro-ryska sidan toppmoderna versioner av AK-47 och dels har de inte bara knölpåkar utan även luftvärnsmissilsystem och kunskap att skjuta träffsäkert med dem. Årsdagen av Rysslands seger i det andra världskriget infaller i veckan som kommer, vilket kan öka entusiasmen från den sidan. Det kan och borde ge guldmarknaden en ökad lyster.
Vi rekommenderar köp av GULD S.
Silver
Silverpriset fann som väntat stöd på 18.9 dollar per finuns. Eftersom silverpriset är lågt i en historisk jämförelse med guldpriset, föredrar vi silver framför guld.
Nedan ser vi ett diagram över priset på guld uttryckt i silver. Det går alltså över 66 finuns silver på varje fin-uns av guld. Som vi ser är det en hög nivå, dvs silver är billigt i förhållande till guld.
Vi anser att silver är mer köpvärt än guld och skulle vilja köpa på de här nivåerna. Vi rekommenderar köp av SILVER S.
Platina & Palladium
Platina påverkades också av ”oroligheterna” i Ukraina, liksom guld och silver. Till platinas fördel talar också den omöjliga situationen i Sydafrika. Gruvbolagen går inte runt och gruvarbetarna vill ha mer betalt. Det kan bara sluta med att det kommer att produceras mindre platina till ett högre pris. Någon annan utgång finns inte.
Den mycket inflytelserika analysfirman GFMS, som nuförtiden är en del av Reuters, publicerade sin årsvisa Platinum and Palladium Survey i fredags. Rapportens innehåll återspeglar samma sak jag sagt länge i det här veckobrevet – lite drygt hälften av gruvorna går med vinst. En stor del gör det inte. Det är inte en långsiktigt hållbar marknadsbalans. Produktionen måste ner. Därmed kommer priset att stiga.
Priset på palladium har också fortsatt att sega sig uppåt. Arbetsmarknadsstatistiken från USA i fredags var oväntat positiv. Fler personer i sysselsättning innebär sannolikt fler bilar och därmed mer palladium i katalysatorer, totalt sett.
Vi rekommenderar köp av PLATINA S och PALLADIUM S, eller BULL PLATINA X4 S eller BULL PALLAD X4 S.
För den som vill ta ännu mer risk, finns nu även BULL PALLAD X5 S.
Kaffe
Ur teknisk synvinkel ser kaffemarknaden ut att ha gått in i en konsolieeringsfas, eller en toppformation. För att behålla den stigande pristrenden måste marknaden ta ut toppen på 220 cent per pund. Det ser marknaden inte ut att vara i begrepp att göra.
När allt fokus har varit på torkan i Brasilien har en ny fara för global kaffeproduktion dykt upp. El Niño väntas slå till i juli och enligt sex av sju klimatmodeller väntas den växa i styrka under hösten. På norra halvklotet börjar skörden av kaffe i september och oktober. El Niño skapar torka i länder som Australien, Indonesien och Vietnamn. De två senare är stora producenter av robusta-kaffe. Nedan ser vi hur Southern Oscillation Index har utvecklat sig sedan 1960. Ett SOI > 8.5 innebär La Niña och SOI < -8.5 innebär El Niño.
Vi tar dessa noteringar och identifierar när det varit torka före skörd i Indonesien och testar statistiskt för effekten på Indonesiens kaffeproduktion dessa år. Jag väljer Indonesien istället för Vietnam, världens största producent, eftersom Vietnams kaffeproduktion blommade ut ganska sent, efter Vietnamnkrigets slut 1975. Indonesien har haft en ganska stabil produktion.
En statistiskt körning visar att Indonesiens produktion minskar med nästan 5% när det varit El Niño och det estimatet är nästan statistiskt signifikant på 5% nivån. I vart fall tillräckligt för att vi ska ta det som helt säkert att det kommer att bli en mindre produktion i år. Detta var alltså Indonesien, men det ser säkerligen likadant ut för Vietnam.
5% mindre produktion av robusta, utöver ett produktionsbortfall på ca 20% från Brasilien bör ha en ytterligare prisdrivande effekt på marknadspriset, även om det rent tekniskt inte ser så ut just nu.
Vi rekommenderar köp av KAFFE S, men man bör ta stoppen om kaffepriset går under 200 cent.
Kakao
Priset på kakao ligger i ett etablerat prisintervall med botten på 2895 och tak på 3047. Dynamiken verkar vara på nedsidan i prisrörelserna, men i fredags fick marknaden stöd när priset var nära botten på prisintervallet. Vi fortsätter med neutral vy till dess golvet vid 2895 inte bryts.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Market on Edge Awaiting Israel’s Next Move Against Iran
Brent crude jumped as much as 5.5% yesterday before it closed at USD 77.62/b (+5%). That is up USD 9/b since the recent low-point of USD 68.68/b on 10 Sep which was the lowest Brent price since December 2021. The jump yesterday was fueled by Biden saying that attacks on Iranian oil infrastructure was under discussion as a response to the 200 ballistic missiles Iran fired at Israel on Tuesday. Brent price this morning is mostly unchanged.
While we have seen a strong rebound in the oil price lately, the current price of USD 77.6/b is still below its close in August of USD 78.8/b and also well below the USD 80-85/b where Brent has comfortably been trading for more than 18 months. One should think that the latest escalation in the Middle East would have forced some short-covering of more than 250 mb of short oil positions in Brent and WTI. But so far at least not enough to spur Brent crude back to USD 80/b.
It is now almost one year since the Oct 7 attack on Israel. And so far the market has not lost a single drop of oil. The most severe impact on the oil market so far is the rerouting of oil around Africa due to Houthis firing rockets at ships in the Red Sea.
While Mid-East tensions are running high, the oil market is still deeply concerned about weak demand and a surplus oil in 2025. OPEC+ this week again confirmed that they will lift production by 180 kb/d in December. The plan is for a monthly increase by this amount for 12 months to November 2025. But even if they do lift production in December, it doesn’t necessarily mean that they will lift also in January. That remains to be decided. Saudi Arabia is clearly frustrated by the fact that Iraq, Kazakhstan and Russia haven’t complied fully with agreed quotas. And if your teammates do not play by the agreed rules, then how can you keep on playing. But they still have October and November to show that they are good palls.
Libya is also set to revive production in the coming days. Its production tumbled to less than 450 kb/d in August and averaged 600 kb/d in September. It will likely return back to around 1.2 mb/d rather quickly as internal political disagreements have been ironed out for now.
Ahead of us however is still the retaliatory attack by Iran on Israel. All options are probably weighted and Israel naturally have a long list of possible targets already made out. Which to choose? Oil installations? Other economic targets? Military installations? Nuclear facilities?,.. It is a fine balance. A forceful retaliation, but not so strong that it leads to an uncontrollable tit-for-tat escalation. Israel may utilize the situation to hit Iranian nuclear installations now that Hezbollah is partially sidelined.
Our expectations are that the Israeli retaliation will come rather quickly and probably before Oct 7. It probably won’t hit oil installations. Most likely it will hit military installations. Possibly Iran’s nuclear facilities. But if the later are hit then we are in for a real tit-for-tat escalation.
If all of Iran’s oil export capacity was to be taken out, then the world would lose around 1.7 mb/d of Iranian crude oil exports plus some 0.5 mb/d of condensate exports. OPEC+ now holds a spare capacity of 5-6 mb/d with Saudi Arabia alone able to lift production by 2-3 mb/d. UAE, Iraq and Kuwait can probably lift production by 1.5 to 2.0 mb/d and Russia by 1.0 mb/d. So world would not go dry for oil even if Iran’s oil exports are fully taken out. But spare capacity would be much lower and that would lift the oil price higher. But if Iran’s exports were taken out then we are talking full turmoil around the Strait of Hormuz. And the oil price would jump considerably and above USD 100/b as the risk of further escalation which might impact exports out of the Strait of Hormuz which carries close to 20% of all oil consumed in the world.
The rule of thumb in commodity markets is that if supply is severely restricted then the price will often spike to 5-10x its normal level. Most recent examples of this is global LNG prices which spiked to USD 385/boe when Russia chocked off gas supplies to Europe. So if worst came to worst and the Strait of Hormuz was closed for a month or more then Brent crude would likely spike to USD 350/b, the world economy would crater and the oil price would fall back to below USD 200/b again over some time. But the risk for this currently seems very remote and both the US and China would likely move in to try to reopen the Strait if it was closed. But when rockets are flying left, right and center, it is not so easy. But seeing where the oil price sits right now the market doesn’t seem to hold much probability for such a development at all.
But it is not so long ago that world markets were taken completely off-guard by the developments in Russia/Ukraine. So while probabilities for worst case scenarios are very low, everyone are still biting nails for what will happen the coming days as we await the retaliatory attack by Israel on Iran.
Analys
Crude oil comment: Stronger Saudi commitment
Brent crude prices have dropped by roughly USD 2 per barrel (2.5%) following Saudi Arabia’s shift towards prioritizing production volume over price. The Brent price initially tumbled by nearly USD 3 per barrel, reaching a low of USD 70.7 before recovering to USD 71.8. The market is reacting to reports suggesting that Saudi Arabia may abandon its unofficial USD 100 per barrel target to regain market share, aligning with plans to increase output by 2.2 million barrels per day starting in December 2024.
This move, while not yet officially confirmed, signals a stronger commitment from Saudi Arabia to boost supply, despite market expectations that they might delay the increase if prices remained below USD 80. If confirmed by the Saudi Energy Ministry, further downward pressure on prices is expected, as the market is already pricing in this potential increase.
For months, the market has been skeptical about whether Saudi Arabia would follow through with the production increase, but the recent rhetoric indicates that the Kingdom may act on its initial plan. The decision to increase production is likely motivated by a desire to regain market share, especially as OPEC+ continues to carefully manage output levels.
The latest US DOE report revealed a bullish drawdown of 4.5 million barrels in U.S. crude inventories, now 5% below the five-year average. Gasoline and distillate stocks also saw decreases of 1.5 million and 2.2 million barrels, respectively, both sitting significantly below seasonal averages. Total commercial petroleum inventories plummeted by 14.6 million barrels last week, signaling some continued tightness in the US here and now.
U.S. refinery inputs averaged 16.4 million bpd, a slight reduction from the previous week, with refineries operating at 90.9% capacity. Gasoline production rose to 9.8 million bpd, while distillate production dipped to 4.9 million bpd. Although crude imports rose to 6.5 million bpd, the four-week average remains 9.5% lower year-on-year, reflecting softer U.S. imports.
In terms of US demand, total products supplied averaged 20.3 million bpd over the past four weeks, a 1.4% decline year-over-year. Gasoline demand saw a slight uptick of 2.1%, while distillate and jet fuel demand remained relatively flat.
The easing of geopolitical tensions between Israel and Hezbollah has also contributed to the recent price dip, with hopes for a potential ceasefire easing regional risk concerns. Additionally, uncertainty persists around the impact of China’s monetary easing on future demand growth, adding further downward pressure on prices.
Analys
Crude oil comment: Tight here and now
Brent crude prices have risen by USD 2.75 per barrel (3.7%) since the start of the week, now trading at USD 74.5 per barrel. This price jump follows significant macroeconomic developments, most notably the Federal Reserve’s decision to implement a “larger” rate cut of 0.50 percentage points, bringing the target range to 4.75-5.00%. The move, driven by progress in managing inflation, reflects the Fed’s shift in focus towards supporting the labor market and the broader economy. Initially, the announcement led to market optimism, boosting stock prices and weakening the US dollar. However, equity markets quickly reversed as concerns grew that the aggressive cut might signal deeper economic issues.
In the oil market, the softer monetary policy outlook has fostered expectations of stronger future demand, supporting a more likely bullish outlook for crude prices further out. Despite this, speculative positions remain heavily short, particularly amid ongoing worries about China’s economic recovery, as highlighted in recent comments. Still, there are near-term signals of increased Chinese crude purchases, helping to mitigate some of the market’s demand-related concerns.
On the supply side, US commercial crude oil inventories decreased by 1.6 million barrels last week, defying the API’s forecast of a 2-million-barrel increase (see page 12 attached). Gasoline and distillate inventories saw minimal changes, underscoring the persistent market tightness. OPEC+, led by Saudi Arabia, continues to play a pivotal role in stabilizing prices through prolonged production cuts, maintaining discipline (so far) in the wake of uncertainty around global demand. Despite tightness in the short term, broader demand fears, especially regarding China, are limiting more significant price increases.
Beyond inventory draws and the Fed’s double rate cut, escalating tensions in the Middle East have also contributed to the recent uptick in the oil price. Israel’s defense minister declared a “new phase” in its regional conflict, sparking concerns of a broader confrontation that could potentially involve Iran, a key OPEC producer.
Despite the recent price gains, Brent crude is still on track for its largest quarterly loss of the year, driven by China’s slowdown and ample global supply. Data from the DOE highlighted weaker demand for diesel (down 0.9% year-on-year) and jet fuel (down 1.4% year-on-year), while gasoline demand saw a slight 1.1% uptick but remained below 9 million barrels per day. However, shrinking US inventories are expected to support further price increases. Crude inventories at the Cushing, Oklahoma, in particular, are well below (!!) the five-year seasonal average, nearing critical low levels.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war