Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 14 oktober 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Rekommendationer

Bra råvaror att köpa och sälja*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

Inledning

Vi går över till neutral rekommendation på EL S och BULL EL X4 S. Anledningen är att elpriset stigit i veckan, medan kostnadsfaktorerna bakom: kolpris och utsläppsrätter fallit i pris. Vi tror att det finns potential för elpriset att backa och att man bör vänta ut den rekylen för att köpa igen – beroende på hur kol- och utsläppsrättsmarknaderna också utvecklar sig.

Guld och andra ädelmetaller har utvecklat sig svagt och testar just nu tekniska stöd. Om de bryts kan priserna falla ytterligare.

Många marknader som gått starkt och där vi haft rätt i våra rekommendationer som baserar sig på en allmän, men osynkroniserad återhämtning i råvarumarknaderna, ser att stå inför en rekyl nedåt. Det är ett helt naturligt marknadsbeteende och förändrar inte vår positiva grundsyn. Den allmänna rekommendationen blir då att vänta ut rekylen och försöka komma in i marknaden till bättre pris.

Råolja – Brent

Oljepriset steg med 1% förra veckan och OLJA S-certifikatet steg med 3%, delvis pga rabatten på terminerna, men till största delen på grund av att dollarn steg mot svenska kronor. Oljepriset slog i motståndet vid 112 dollar och stängde i fredags i 111 dollar per fat.

Amerikanska DOE publicerar ingen statistik, eftersom den delen av statsförvaltningen är stängd.

Frankrike har återigen fastställt förre presidenten Sarkozys förbud mot prospektering av skiffergas och skifferolja. Frankrike anses vara det land i Europa som har störst sådana resurser. I Brasilien, på land strax innanför semesterparadiset Natal har vad som förefaller vara en större oljefyndighet påträffats. Mexikos regering har fattat beslut att i grunden förbättra förutsättningarna för det nationella oljebolaget PEMEX. PEMEX har varit en sorglig historia, det mest plundrade oljebolaget bland plundrade oljebolag i världen. De har inte ens fått behålla nog med pengar i bolaget för att täta oljeläckor som är vida överstiger de från Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. Än mindre syssla med normalt underhåll och naturligtvis inte utveckla ny produktion. Mexiko är ett mycket oljerikt land. Om Mexiko verkligen börjar driva PEMEX effektivt kan produktionen öka väsentligt med påverkan på oljepriset. Statlig produktionsbeskattning som kostnadsdrivare i oljepriset förklaras av Marian Radetzki i artikeln ”Politiska förvecklingar – inte OPEC:s marknadskontroll – förklarar oljeprisets fenomenala utveckling” i Ekonomisk Debatt nummer 2 / 2013.

En lägre internationell handel med är en direkt konsekvens av att USA:s inhemska produktion är på väg mot en ny rekordproduktion med minskat importbehov som följd. USA lär ha svårt att exportera olja, pga den 100 år gamla ”Jones Act”, som dikterar att sådan export måste ske på fartyg byggda i USA, registrerade och ägda av en amerikan och ha amerikansk besättning och kapten. Idag finns knappast någon sådan oljetanker.

SEB tror att priset rör sig ner mot 105 dollar mot slutet av året. På kort sikt är det intressant att se om priset bryter igenom motståndet på 112 dollar.

TA-analys på oljepriset

På grund av den attraktiva rabatten på terminer i oljemarknaden och för att vi inte ser någon omedelbar risk för väsentligt lägre pris på olja rekommenderar vi innehav i OLJA S.

Elektricitet

Elpriset backade rejält i fredags. Priset nådde i veckan upp till 44.60 euro per MWh, men orkade inte genom det motstånd som väntade där på 44.55.

TA-analys på elpriset

Markedskrafts prognos för hydrologisk balans, har fallit till -11.49 TWh för 10-veckorsprognosen.

Hydrologisk balans

Kontraktet för den närmaste månadens leverans av energikol har backat.

Terminskontraktet för energikol

Årskontraktet på energikol har dock fallit till en ny bottennotering på 80.75 dollar per ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ny bottennotering för priset på energikol

Priset på utsläppsrätter har också backat.

Utsläppsrätter - ICE ECX emission

Vi har en långsiktigt positiv vy på elpriset baserat på en normalisering av marknaden för kol – drivet dels av begränsad produktionstillväxt pga det för låga priset och för att efterfrågan tar fart på grund av en konjunkturuppgång. Elpriset har den senaste tiden gått upp kraftigt på Nasdaq, men de faktorer vi baserar vår prognos på, har gått ner i pris.

Vi rekommenderar att man tar hem vinster i EL S och BULL EL X4 S och vi rekommenderar neutral position. Kommer priset på kvartalskontraktet ner till 42 till 42.50 euro kan man kanske köpa igen, om en botten där tycks etablera sig. Faktorerna bakom det långsiktiga ”caset” tror vi fortfarande på, men veckans prisnedgång i dessa: kol och utsläppsrätter – motiverar även en nedgång i elpriset, som vi inte har sett fullt ut än. Vi vill understryka att den här rekommendationen om vinsthemtagning och neutral position handlar om ”timing” och inte om det långsiktiga ”investerings-caset”.

Naturgas

Naturgasprisets rekyl nedåt i slutet av september stängde på en högre nivå än nedgången i augusti, vilket är ett styrketecken. 4 dollar per MMBtu är dock ett motstånd på ovansidan.

Naturgaspriset i diagram

Vi har neutral rekommendation.

Guld & Silver

Guldpriset föll med 3% i veckan och stängde precis på ett det sista tekniska stödet på nedsidan innan priset faller till 1200 dollar. Tekniskt ser det ut som om marknaden kommer att handla ner till 1200 dollar igen och det finns inga garantier för att priset på guld inte går ännu lägre. Andra råvarumarknader som haft ett överkott i produktionen sedan årsskiftet 2010/2011, när konjunkturen vände ner och produktionen av råvaror kom ikapp efterfrågetakten, har vänt upp när nu konjunkturen vänt uppåt igen och de låga priserna fått producenter att dra ner. Detta har inte hänt i guldmarknaden. Guldproducenter har alltid förefallit mer övertygade om just deras råvaras förestående hausse än andra råvaruproducenter har gjort. Jag känner inte till någon guldproducent som kastat in handduken på grund av kostnader, om vi bortser från bristfälligt finansierade prospekteringsbolag. De flesta tolkar en förestående lösning på budgetkrisen i USA som negativt för guldet, dvs som en minskad takt i skuldökningen i USA; en förlust för den sittande presidenten. Detta har påverkat guldmarknaden negativt. Medan Kinas inflation, enligt Kinas statistiska centralbyrå, är 2.6%, är verkligheten av råvaruprisboomen där förmodligen betydligt högre, men Kinas guldköp dominerar inte över USA:s. Kinas ekonomi är än så länge ungefär lika kraftfull som Italiens. Italienarna är i och för sig oroliga för en skatt på sparande. IMF kom i veckan ut med en rapport som föreslår en skatt på 10% av eurozonens medborgares sparande som en metod att lösa skuldkrisen. Det är en metod som Italien använde sig av för att lösa skuldkrisen efter valutakrisen i början av 1990-talet. Det naturliga för de flesta är dock att ta ut pengarna från bankkontot, inte att köpa guld.

Guldpriset har inte ändrat trend än. Och det troliga är att nedgången fortsätter.

Guldpriset har inte ändrat trend

Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Det ser ut som om 20 dollar ska testas igen.

Ingen tydlig signal för silverpriset

Vi fortsätter att vara neutrala guld och silver och skulle inte vilja köpa någon av dem idag.

Platina & Palladium

Platinapriset stängde i fredags på ett teniskt stöd. Det har varit en solid nedgång sedan månadsskiftet augusti-september och det marknaden är i behov av en uppgång, men om guldmarknaden faller igenom sitt stöd, bör även platina fall ner mot 1300 dollar. Priset står just nu och väger. Jag tror mer på en nedgång. Om priset går över 1400 dollar har vi däremot en köpsignal, enligt teknisk analys.

Teknisk analys på platinapris (XPT)

Nedan ser vi frontmånadskontraktet på palladium. Palladium ligger fortfarande i en slags sidledes rörelse, utan trend.

Frontmånadskontraktet på palladium

Vi är för närvarande neutrala platina och palladium, men om palladium skulle falla bara något lite, skulle vi vilja haka på och ta en kort position via BEAR PALLAD X4 S. Vi skulle absolut inte vilja köpa någon av dem.

Koppar

Den årliga höjdpunkten för metallbranschen, ”LME Week” inföll förra veckan. Huvudtalaren på LME-veckans seminarium sammanfattade sin syn på metallmarknaden med uttalandet : ”en fast golv och ett mjukt tak” De flesta som samlades i London för den traditionella LME – veckan höll nog med om det, åtminstone vad gäller golvet. Diskussionerna på de olika konferenserna och mötena handlade mest om mjukheten i taket. De flesta metallmarknader präglas av ett överutbud, men i olika faser. Vissa marknaders överutbud ökar och andra minskar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den nye VD:n för LME talade om ökad öppenhet, utan att ge några konkreta exempel på vad det kan innebära. Han nämnde att den nye kinesiska börsen HEX ägande kan innebära några nya produkter, t ex på järnmalm och kol.

I veckan annonserade CME att man introducerar ett aluminiumkontrakt som ska ha månadsvisa terminer. LME har som bekant dagliga, dvs det finns alltid ett kontrakt som går i leverans varje dag. CME äger via sitt dotterbolag NYMEX (COMEX), redan en börs för aluminium, som är futures. Den har dock aldrig varit särskilt populär i jämförelse med LME:s kontrakt. Bakgrunden till att CME startar handel i en kopia av LME:s kontrakt är den kritik som riktats mot köbildningen vid LME:s lagerhus, som gjort att marknaden för fysisk metall avviker prismässigt väldigt mycket från LME:s kontrakt. CME skulle använda sina egna lagerhus i USA, enligt den pressrelease som publicerades i veckan. LME:s flytt till Kina, sannolikt motiverad till inte liten del av EU:s nya lagförslag MiFID 2, som allvarligt kommer att förstöra möjligheterna att handla terminer på råvaror inom EU, öppnar för ny konkurrens från CME i västvärlden.

Handeln på börsen var av naturliga skäl tunn, i veckan som gick. Svaghet var tydlig i början av veckan, och i synnerhet koppar handlades ner, av allt att döma pga en stor säljorder. Mot slutet av veckan kom köparna in och handlade upp marknaderna igen. Koppar och nickel avslutade veckan 1 – 2% lägre, medan aluminium och zink stängde veckan upp i samma storleksordning. Lagren vid LME fortsatte att minska i veckan som gick och vi tror att kopparpriset kommer att testa motstånden på ovansidan från i somras.

Codelco publicerade premien för katoder för nästa år under helgen till förra veckan. Den hamnade på 112 dollar per ton, en höjning från årets 85 dollar. Det är ett tecken på den mindre smältverkskapaciteten, som orsakas av underhållsarbeten och nedläggningar.

Efterfrågan är god. Det har sagts att kopparmarknaden skulle behöva 1 mt / år mer produktionskapacitet per år för att hålla jämna steg med den långsiktiga efterfrågeökningen. Det låga priset nu är lite för lågt för att stimulera den här produktionsökningen.

Läge att köpa koppar

Vi rekommenderar köp av KOPPAR S.

Aluminium

Folk gick till LME-veckan med en baissig inställning till aluminium, men åkte nog hem något mindre negativa. I mitten av förra veckan visade en del analytiker ett mindre överskott (produktion > konsumtion) än tidigare och Alcoa publicerade sin kvartalsrapport i onsdags – som skrev om ett kommande underskott! Även om folk anser detta som tämligen osannolikt, räckte bränslet för en prisuppgång. Efter uppgången mot 1890 i fredags börjar marknaden se lite dyr ut istället. Det finns trots allt ett överskott och Kina investerar just nu i ny kapacitet istället för att dra ner. Alcoa behöll sin prognos på en stadig efterfrågeökning om 7% per år, vilket är i linje med, men något högt, jämfört med de flesta analytikers prognoser. Så länge utbudet ökar mindre än efterfrågan kommer det att ske en långsam, men stadig förbättring av den grundläggande balansen, men fortfarande finns det stora lager som måste betas av.

Neutral rekommendation på aluminium

Vi har neutral rekommendation, men lutar mot en köprekommendation.

Zink

Zink har till viss del en liknande situation som aluminium, där Kina är mer eller mindre självförsörjande, med massor av smältverkskapacitet. De långsiktigt positiva utsikterna för zink beror på gruvsektorn och nedläggningar under de kommande åren. Just nu finns det tillräckligt med material, men som vi har noterat går marknaden mot ett underskott. Detta kommer delvis även att komma från stigande efterfrågan. Bilförsäljningen i Kina ökade med 21% i augusti till 1,59 miljoner. Bilindustrin är den viktigaste sektorn för zink. 50-60% av zinkkonsumtionen går till galvaniserat stål, och av detta används ca hälften som rostskyddat stål i bilar.

Tekniskt ser marknaden ut att ha etablerat en botten vid 1800 – 1850 dollar per ton. Samtidigt finns motstånd vid 1950 – 2000 dollar. Vi tror att dessa nivåer kommer att testas och slutligen brytas.

Köpläge i Zink S

Vi fortsätter med en köprekommendation av ZINK S.

Nickel

Nickelpriset stängde veckan med ett litet plus, men tekniskt ser det ut som om det skulle kunna komma en vända ner till, innan priserna vänder upp.

Samtalen i London under LME-veckan var fokuserade på sannolikheten för ett indonesiskt exportförbud från januari 2014. Realpolitik indikerar dock att det inte kommer att bli ett förbud, därför att landet behöver exportintäkterna. De senaste två veckorna har ett par gruvor lagts ner: Falcondo i Dominikanska Republiken med 15,000 ton årlig produktion av ferronickel och Votoantims gruva i Brasilien med 19,000 ton årlig produktion av nickel. När det gäller Kinas produktion av nickeltackjärn (NPI) menade personer på LME-veckan vi talat med att kostnaden snarare är på väg ner, än upp. Fokus fram till nyår kommer att ligga på hur Indonesien gör med sitt exportförbud.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nickelpriset i diagram

Kaffe

Kaffepriset noterade nya, fräscha, bottennoteringar i veckan som gick. Trenden är nedåtriktad. Vi väntar på en uppgång, men fortsätter att vänta av timing-skäl. På lite längre sikt borde kaffe vara en given vinnare.

Kaffeprisets utveckling i diagramform

Odlingsåret 2012/13 är nu avslutat i alla exportländer. International Coffee Organization skriver i sin senaste månadsrapport att total global produktion uppgår till 145.2 miljoner säckar (60 Kg). Detta är 12.8 miljoner säckar mer än 2011/12, en ökning med 9.6%. Robusta står för den största ökningen med 11.6% till 56.4 miljoner säckar, medan produktionsökningen av arabica var 8.4% till 88.8 miljoner säckar. Global produktion under 2012 (kalenderår) uppgår enligt ICO till 142 miljoner säckar och följer den ökningstakt om 2.4% som har registrerats de senaste fyra åren. Det råder alltså fortfarande en överproduktion i världen. Orsaken att de höga priserna får några år sedan ledde till ökad plantering av kaffebuskar. Det tar minst två år innan de
börjar ge skörd.

I Colombia, som sedan 2008/09 haft stora problem med bladmöglet ”roya”, har man ersatt odlingarna med nya sorter, som är resistenta mot bladmöglet. För två år sedan var produktionen nere i 7.7 miljoner säckar, men har skördat 9.93 miljoner säckar under 2012/13-säsongen, som slutade i september. Det är 1 miljon mer än USDA förutspått. Det är möjligt att Colombia kan nå 12 miljoner säckar under 2013/14, när de nya kaffebuskarna börjar bära frukt ordentligt för att nästa år kanske nå upp till 14
miljoner säckar.

I Vietnam, som väntat en rekordskörd av robusta har drabbats av skyfall, vilket fördröjer skörden.

Brasilianska Cepea säger att det är först under 2014 som regeringens interventionsköp kan börja visa sig i priserna.

Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Crude oil comment: Stronger Saudi commitment

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have dropped by roughly USD 2 per barrel (2.5%) following Saudi Arabia’s shift towards prioritizing production volume over price. The Brent price initially tumbled by nearly USD 3 per barrel, reaching a low of USD 70.7 before recovering to USD 71.8. The market is reacting to reports suggesting that Saudi Arabia may abandon its unofficial USD 100 per barrel target to regain market share, aligning with plans to increase output by 2.2 million barrels per day starting in December 2024.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

This move, while not yet officially confirmed, signals a stronger commitment from Saudi Arabia to boost supply, despite market expectations that they might delay the increase if prices remained below USD 80. If confirmed by the Saudi Energy Ministry, further downward pressure on prices is expected, as the market is already pricing in this potential increase.

For months, the market has been skeptical about whether Saudi Arabia would follow through with the production increase, but the recent rhetoric indicates that the Kingdom may act on its initial plan. The decision to increase production is likely motivated by a desire to regain market share, especially as OPEC+ continues to carefully manage output levels.

The latest US DOE report revealed a bullish drawdown of 4.5 million barrels in U.S. crude inventories, now 5% below the five-year average. Gasoline and distillate stocks also saw decreases of 1.5 million and 2.2 million barrels, respectively, both sitting significantly below seasonal averages. Total commercial petroleum inventories plummeted by 14.6 million barrels last week, signaling some continued tightness in the US here and now.

U.S. refinery inputs averaged 16.4 million bpd, a slight reduction from the previous week, with refineries operating at 90.9% capacity. Gasoline production rose to 9.8 million bpd, while distillate production dipped to 4.9 million bpd. Although crude imports rose to 6.5 million bpd, the four-week average remains 9.5% lower year-on-year, reflecting softer U.S. imports.

In terms of US demand, total products supplied averaged 20.3 million bpd over the past four weeks, a 1.4% decline year-over-year. Gasoline demand saw a slight uptick of 2.1%, while distillate and jet fuel demand remained relatively flat.

The easing of geopolitical tensions between Israel and Hezbollah has also contributed to the recent price dip, with hopes for a potential ceasefire easing regional risk concerns. Additionally, uncertainty persists around the impact of China’s monetary easing on future demand growth, adding further downward pressure on prices.

US DOE inventories, change in million barrels per week
US Crude & Products inventories (excl SPR) in million barrels
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Tight here and now

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have risen by USD 2.75 per barrel (3.7%) since the start of the week, now trading at USD 74.5 per barrel. This price jump follows significant macroeconomic developments, most notably the Federal Reserve’s decision to implement a “larger” rate cut of 0.50 percentage points, bringing the target range to 4.75-5.00%. The move, driven by progress in managing inflation, reflects the Fed’s shift in focus towards supporting the labor market and the broader economy. Initially, the announcement led to market optimism, boosting stock prices and weakening the US dollar. However, equity markets quickly reversed as concerns grew that the aggressive cut might signal deeper economic issues.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

In the oil market, the softer monetary policy outlook has fostered expectations of stronger future demand, supporting a more likely bullish outlook for crude prices further out. Despite this, speculative positions remain heavily short, particularly amid ongoing worries about China’s economic recovery, as highlighted in recent comments. Still, there are near-term signals of increased Chinese crude purchases, helping to mitigate some of the market’s demand-related concerns.

On the supply side, US commercial crude oil inventories decreased by 1.6 million barrels last week, defying the API’s forecast of a 2-million-barrel increase (see page 12 attached). Gasoline and distillate inventories saw minimal changes, underscoring the persistent market tightness. OPEC+, led by Saudi Arabia, continues to play a pivotal role in stabilizing prices through prolonged production cuts, maintaining discipline (so far) in the wake of uncertainty around global demand. Despite tightness in the short term, broader demand fears, especially regarding China, are limiting more significant price increases.

Beyond inventory draws and the Fed’s double rate cut, escalating tensions in the Middle East have also contributed to the recent uptick in the oil price. Israel’s defense minister declared a “new phase” in its regional conflict, sparking concerns of a broader confrontation that could potentially involve Iran, a key OPEC producer.

Despite the recent price gains, Brent crude is still on track for its largest quarterly loss of the year, driven by China’s slowdown and ample global supply. Data from the DOE highlighted weaker demand for diesel (down 0.9% year-on-year) and jet fuel (down 1.4% year-on-year), while gasoline demand saw a slight 1.1% uptick but remained below 9 million barrels per day. However, shrinking US inventories are expected to support further price increases. Crude inventories at the Cushing, Oklahoma, in particular, are well below (!!) the five-year seasonal average, nearing critical low levels.

US DOE inventory
US crude inventories
Cushing
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil: It’s all about macro

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have surged by USD 4.5 per barrel, or 6.2%, from last week’s low, now trading at USD 73.2 per barrel. The U.S. two-year yield has dropped to its lowest level since September 2022, while the dollar has weakened significantly due to rising expectations of lower interest rates. Yesterday, the S&P rose by 0.3%, while the Nasdaq fell by 0.5%. A weaker dollar boosted Asian currencies this morning, and heightened expectations of a rate hike in Japan contributed to a 1.8% drop in the Nikkei, driven by a stronger yen.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The recent rally in crude prices is underpinned by several factors, with macroeconomic signals weighing heavily on demand outlooks. A key driver is speculation that the Federal Reserve may implement a double interest rate cut tomorrow. While the Fed’s guidance has been vague, most analysts anticipate a 25 basis points cut, but markets are leaning toward the possibility of a 50 basis points cut. Significant volatility in FX markets is expected. Regardless of the size of the cut, looser monetary policy could stimulate energy demand, leading to a more bullish outlook for oil further along the curve.

In addition, China is showing stronger indications of increasing crude oil and product purchases at current price levels. Net crude and product imports in China rose by 20% month-on-month in August, though they remain 2.2% lower year-on-year in barrels per day. While still below last year’s levels, this uptick has eased concerns of a sharp decline in Chinese demand. Supporting this trend, higher dirty freight rates from the Middle East to China suggest the country is buying more crude as prices have pulled back.

Despite this, bearish sentiment remains in the market, particularly due to record-high speculative short positions driven by concerns about long-term demand, especially from China. This dynamic has resulted in oil prices behaving more like equities, with market participants pricing in future demand fears. However, the market remains tight in the short term, as evidenced by low U.S. crude inventories and continued OPEC+ production cuts. OPEC+, led by Saudi Arabia, has maintained its cuts in response to lower prices, supporting oil prices below USD 75 per barrel.

U.S. crude inventories have consistently drawn down, and OPEC+ continues to withhold significant supply from the market. Under normal circumstances, this would support higher prices, but ongoing concerns about future demand are keeping prices suppressed for now.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära