Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 50
I detta det sista veckobrevet för 2011 om marknaderna för jordbruksprodukter kan vi summera året. Det senaste året har priset på kvarnvete sjunkit med 23%, rapsfrö med 12%. Mjölkpriset har stigit med 35% och urea med 52%. Tack vare gynnsamt väder har priset på potatis fallit med 71% på Eurexbörsen i Frankfurt. Dollarn är upp med 3% mot svenska kronor och euron är oförändrad, faktiskt.
Konjunkturoron och med den oron för svagare efterfrågan på mat tynger marknaderna just nu. Precis som väntat åstadkom EU-ledarna ingenting, vilket gick upp för marknaden på måndagen när stora kursfall noterades på råvaru-, kapital- och kreditmarknader i hela världen. Det hela sjönk in ordentligt på onsdagen, när panikförsäljning startade i guldmarknaden och sedan spred sig till oljemarknaden och slutligen till hela råvarumarknaden. OPEC kom under onsdagens möte i Wien fram till att öka produktionen av olja (höja produktionstaket). Det hjälpte inte upp situationen på marknaden.
Den ledande kinesiska websidan för fastighetsbranschen sade i måndags att antalet fastighetsaffärer har fallit mer än 50% i 13 av de 35 största städerna och sjunkit i 27 av dem. Kinas ekonomi bromsar in och Shanghaibörsens aktieindex noterade ett kursfall i onsdags till den lägsta nivån på mer än 2 år.
Nedan ser vi vetepriset på Matif de senaste tio åren. Priset är faktiskt ganska högt ännu i ett historiskt perspektiv och det är fortfarande attraktiva priser att säkra framtida försäljning till genom att sälja terminskontrakt.
Vete
Terminspriset på Matif-vete (mars) ligger i en stadig trend nedåt.
När handeln öppnade på CBOT i onsdags eftermiddag satta kursfallet fart. Priset för mars-leverans föll från 600 cent / bushel ner till 580 cent, som vi ser i diagrammet nedan.
Fredagens WASDE rapport bjöd inte på några större överraskningar då marknaden förväntade sig en höjning av estimaten för produktion samt utgående lager. Några dagar innan hade dessutom FAO kommit med sin decemberrapport där man justerade upp den globala vete produktionen till rekordhöga 694.8 mt, vilket är en ökning med 6.5% jämfört med 2010 och 10 mt mer än den tidigare högsta nivån från 2009.
Den globala vete produktionen justerades upp 5.7 mt till en all-time-high på 688.97 mt, där USDA höjer sina estimat för Argentina, Australien, Kanada och Kina medan estimaten för Nordafrika sänks något.
Produktionen för EU-27 noterades oförändrad (137.49 mt) från föregående rapport. Även produktionen i Ryssland och Kazakhstan var oförändrad (56 mt resp 21 mt) medan FAO tidigare i veckan estimerade produktionen till 58 mt resp 24 mt för dessa länder.
Utgående lager (world wheat ending stocks) för 2011/12 justeras upp till 208.52 mt jämfört med 202.60 mt för en månad sedan. Detta gör att vi nu börjar närma oss historiska rekordnivåer. Intressant var också utgående lager för USA. Innan rapporten förväntade sig marknaden en snittsiffra på ca 830 miljoner bushels, en liten förändring från novembers 828 miljoner bushels, men när rapporten kom hade USDA justerat upp siffran med 50 miljoner och landade på 878 miljoner till följd av en nedjustering på 50 miljoner bushels för estimerad export.
Terminspriserna sjönk som en första reaktion på WASDE-rapporten för att sedan återhämtade sig trots att rapporten var starkt ”bearish” för vetet med rekordskördar, höga lagernivåer och minskad export. Vi ser i grafen nedan (procentuell förändring) att detta är femte månaden i följd som USDA har reviderat upp produktionen och utgående lager för vete!
PRODUCTION AND INVENTORY ESTIMATE
REVISIONS
(WASDE, MONTHLY DATA, %, JUNE CORN INV. EST. CUT FOR
Men redan nu börjar marknaden att blicka fram emot januaris WASDE-rapport. Det är den rapportsom brukar ge de största prisrörelserna när den kommer ut:
Genomsnittlig prisrörelse på WASDE-rapporteringsdagar sedan 2002 (10 år):
I fredags publicerade också FranceAgriMer sina arealprognoser för nästa säsong där man räknar med följande ökningar av arealen; vete (+1,61%), durumvete (2,79%), korn (0,91%) och raps (+1,75%). Frankrike är EU:s största producent och exportör av vete.
Enligt Coceral kommer den europeiska (EU-27) vete produktionen att uppgå till 129.64 mt i år, vilket är en justering från 128.39 mt från förra månaden.
Egyptens GASC köpte 180,000 ton vete i tisdags med jämn fördelning mellan Ryssland, Argentina och… Frankrike! Priset på det franska vetet som vann budgivningen kom in på 240.50 usd / ton, vilket var ca 3.50 usd / ton billigare än det ryska vetet på 243.98 usd / ton (FOB). Ryssland har dock ett övertag mot Frankrike vad gäller frakt (kostnad) till Egypten. Argentina erbjuder fortfarande det billigaste vetet (226.19 usd / ton) men har dyrare fraktkostnad emot sig.
Nämnvärt är också att US White Wheat fanns med i denna budgivning, men exkluderades då leveransen inte avsåg 60,000 ton. Vi ser dock att gapet i prisskillnaderna nu minskar och att både det franska och amerikanska vetet börjar bli konkurrenskraftigt mot FSU länderna.
Även det kraftiga fallet i euron ger stöd åt jordbruksprodukterna på Matif och gör att Europa åter kan konkurrera på den internationella marknaden.
Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Matif är nästan inte förändrat alls, medan priserna liksom förra veckan gått upp i Chicago – för längre löptider. Bakom ligger oro för kommande skörd pga La Niña kanske och förmodligen också för att räntorna (som man kan låna till) är högre.
Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån.
Maltkorn
Maltkornsmarknaden har behållit sin styrka relativt andra spannmål med marsleverans på Matif på 262 euro per ton.
I Ryssland försöker regeringen att stödja produktionen av maltkorn genom subventioner av inköp av utsäde och bekämpningsmedel. Även om Ryssland producerar 17 MMT foderkorn så importeras det 400 000 ton maltkorn varje år sedan 2007 för att möta de behov som finns.
Potatis
Priset på potatis av årets skörd fortsatte stiga i veckan, ännu en vecka. Rapporten kom från Jordbruksverket tidigare i veckan om en betydligt högre skörd av matpotatis i Sverige, men informationen nådde alltså marknaden redan på försommaren, när priserna började falla. Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april 2012.
Priset för leverans i april 2013 ligger betydligt högre på 13.37 euro per deciton och har också stigit ännu mer den senaste tiden.
Majs
Majspriset föll liksom det mesta andra kraftigt när börserna öppnade på onsdagseftermiddagen. Den 12 december rapporterade Martell Crop Projections att tork-stressen ökat i Argentina och södra Brasiliens majsfält. De skriver
”Growing conditions have become increasingly stressful in southern South America the past 2-3 weeks with intense drying. The crop area affected by emerging drought includes Argentina’s eastern grain belt in Buenos Aires, Entre Rios and Santa Fe. La Nina is the suspected culprit. Uruguay and Rio Grande do Sul in Brazil also are very dry.”
Kopplingen till etanol och oron kring Irans kärnvapenprogram och dess potentiellt explosiva effekt på oljepriset gör majshandlare oroliga att sälja, fast mycket annat tyder på att priset borde vara lägre.
Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset just fallit ner från 600-cent-nivån.
Tekniskt ser det ut som om priset skulle kunna falla ner mot 500 cent.
Sojabönor
Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Vi sade i förra veckan att den lilla rekylen uppåt var ett säljtillfälle och det visade sig rätt. Priset ligger just nu på 1100 cent, som har utgjort ett stöd. Troligtvis bryter trenden nedåt igenom nivån och då blir nästa nivå som kan utgöra ett stöd, den jämna siffran 1000 cent.
Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.
Raps
Priset på raps har gått upp och håller sig starkt med stöd från den svaga euron.
Uppgifter om att Hormuz-sundet skulle stängas på grund av militärövning (vilket förnekades av Irans utrikesdepartement) och nyheten om en attack mot en oljeledning i Irak fick råoljepriset att stiga under tisdagen och drog med sig priset på raps. Priset har också påverkats av oro över de extremt torra väderförhållanden som kan komma att påverka ny skörd.
Oljepriset föll under onsdagskvällen mycket kraftigt, med mer än 4% för Brent och mer än 5% för West Texas Intermediate. Detta bör påverka rapsfröet på Matif under torsdag och fredag. Nedan ser vi priset på februariterminen på Matif.
Matifraps var förra veckan 13% dyrare än kanadensisk canola och ligger kvar på samma nivå den är veckan. Raps är ovanligt dyrt.
Vi har en negativ vy på Matif raps.
Mjölk
Nedan ser vi priset på marskontraktet på flytande mjölk (kontakt avräknat mot USDA:s prisindex). Priset har varit väldigt rörligt den senaste tiden. Trenden är uppåtriktad, men är vid den nivå som priset toppade vid under sensommaren. Det kan utgöra ett motstånd för ytterligare prisuppgång.
Gris
Priset på lean hogs har fallit stadigt den senaste veckan, men priset ligger ännu inom det breda prisintervall som etablerades under senvåren. 85 cent torde utgöra ett stöd, såsom botten på prisintervallet.
Valutor
EURSEK har märkligt nog stigit upp från 9 kr. Kanske tycker marknaden att det finns anledning att tveka även om den svenska kronans värde.
EURUSD är i en tydlig negativ trend.
USDSEK har en stigande trend och har nått upp till heltalet 7 kr per dollar. Växelkursen har vänt ner därifrån två gånger tidigare och frågan är nu om kursen ska orka ta sig igenom den här gången.
Gödsel
Kväve
Nedan ser vi 1 månads terminspris på Urea fob Uyzhnyy. Priset har fallit kraftigt under hösten.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check

Brent crude prices have risen for three consecutive days, gaining USD 1.7 per barrel since last Thursday’s close. On Friday afternoon, prices briefly dipped to USD 69.9 per barrel before rebounding to a high of USD 71.8 per barrel yesterday morning. As of this morning, Brent crude is trading at USD 71.67 per barrel, up USD 0.77 per barrel since midnight.

Why?
1. Chinese economic data
Two days ago, China released better-than-expected consumption, investment, and industrial production data for the start of the year, signaling economic resilience despite the need for further stimulus. With Donald Trump’s tariffs posing a risk to growth, China has responded by committing to policies aimed at boosting incomes, stabilizing equity and real estate markets, and reviving economic consumption – all of which naturally support crude and refined product demand.
2. U.S. strikes on Yemen’s Houthis
The U.S. airstrikes on Yemen’s Houthis on Sunday, March 16 served as a stark reminder of geopolitical risk, a factor that has not been fully priced into the market recently.
3. Rising tensions in the ME
Escalating tensions in the Middle East are currently (short-term) overshadowing concerns about a potential global oversupply. Overnight, Israel launched a series of military strikes on Gaza, breaking a nearly two-month ceasefire.
4. U.S. sanctions on Iran
Iran’s Oil Minister stated over the weekend (March 15) that Iranian oil exports are “unstoppable” and that Iran will not relinquish its share in the global oil market. The new U.S. administration has already imposed sanctions on Iranian crude, but these have yet to impact production levels significantly.
As of February 2025, Iran’s crude production stood at 3.23 million barrels per day (bpd), remaining above 3 million bpd since September 2023 (Platts data). Of this, Iran exports approximately 1.7 million bpd. For comparison, under Trump’s previous presidency, the U.S. withdrew from the Iran nuclear deal, and Iranian crude production fell to 1.95 million bpd by August 2020, significantly reducing its export capacity.
If the Trump administration reintroduces maximum pressure sanctions on Iran, the market impact could be substantial. In a worst-case scenario, where Iran loses its entire 1.7 million bpd of exports, and if Saudi Arabia or other major producers do not immediately compensate for the loss, global oil prices could theroretically see an upside of as much as USD 10 per barrel (Platts).
Bearish fundamentals still loom:
Despite these bullish factors, crude remains on track for a quarterly loss due to fundamental market weaknesses. Escalating global trade tensions threaten oil demand. OPEC+ is set to increase production from April, adding additional supply to a market already at risk of oversupply.
As a result, while geopolitical risks and bullish headlines provide short-term support to prices, SEB: forecasts that fundamental market conditions limit the potential for sustained price rallies.
Analys
Chinese stimulus measures drive Brent up and out of the USD 69-71/b trading range

A tight sideways range last week. Bearish equities on tariff fears. Brent crude rose 0.3% last week with a close of USD 70.58/b. It traded in a range of USD 68.63 – 71.25/b. Closing wise it held well within the USD 69 – 71/b band, held down by S&P 500 moving into correction mode and the Russel 2000 index moving into bear territory. Brent is up 0.6% this morning at USD 71/b with a high so far today of USD 71.8/b. That is the highest intraday price point since 3 March. Brent crude is thus pushing towards the upper boundary of the trading range over the past 8-9 days.

Chinese stimulus measures feed some optimism back in crude. The upwards move this morning is driven by news that politicians will boost people’s income, revive consumption and stabilize the stock and real estate market. The Chinese economy has been struggling for a while following Covid-lockdowns and a tanking real estate market. The tariffs from Donald Trump are now an additional challenge making it even more imperative to support the Chinese economy. While the signaled measures are supportive and positive, words like ”reasonable” growth in wages are used. There isn’t any sense of ”bazooka” stimulus measures as of yet.
Moving up with the negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about. The oil market is thus in a balance between the negative effects of Trump’s tariffs versus the positive effects of Chinese stimulative measures. The global oil market isn’t in surplus yet if we look at the 1-3mth time-spreads as a measure. The bearish downwards pressure on oil has come from the forceful selloff in US equities with natural fears that the tariffs from Trump will give both the US and the global economy a hard, negative kick. But today it seems that the positive political signals from China on stimulus there is set to lift Brent crude up and out of the depressed range it has traded in over the past 8-9 trading days. The negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about it seems.
Brent crude 1mth has traded in a tight range over the past 8-9 trading days when it has closed between USD 69-71/b. Today it looks set to move up and out of that range.

Analys
Large drop in total commercial petroleum inventories

Brent crude prices have risen by USD 0.8 per barrel so far this week since Monday’s opening. However, prices touched a weekly low of USD 68.6 per barrel on Tuesday before reaching a weekly high of USD 71.20 per barrel this morning.

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.7 million barrels per day, up by 321 thousand barrels per day compared to the previous week. Refineries operated at 86.5% of their total operable capacity during this period. Gasoline production declined to an average of 9.6 million barrels per day, while distillate fuel production also fell, averaging 4.5 million barrels per day.
U.S. crude oil imports averaged 5.5 million barrels per day, a decrease of 343 thousand barrels from the prior week. Over the past four weeks, imports have averaged 5.8 million barrels per day, reflecting a 10.6% year-on-year decline compared to the same period last year.
Total commercial petroleum inventories fell by a large 6.0 million barrels, contributing to some positive price movements observed yesterday evening and this morning. Although commercial crude oil inventories (excluding the SPR) increased by 1.4 million barrels, this was notably lower than the 4.3-million-barrel build forecasted by the API on Tuesday. With the most recent build included, U.S. crude oil inventories now stand at 435.2 million barrels, down by 12 million barrels compared to the same week last year.
Gasoline inventories decreased by 5.7 million barrels, exceeding the API’s reported decline of 4.6 million barrels. Despite this, gasoline stocks remain 1% above the five-year average. Distillate (diesel) inventories dropped by 1.6 million barrels, compared to the API’s forecast of a 0.4-million-barrel increase, and are currently about 5% below the five-year average.
Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.7 million barrels per day, a 3.9% increase compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.7 million barrels per day, showing a modest increase of 0.1% year-on-year. Diesel supplied averaged 4.1 million barrels per day, up by 9.5% from the same period last year. Additionally, jet fuel supplied saw a 1.5% year-on-year increase.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april