Connect with us

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 47

Published

on

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysVete, majs och sojabönor har precis brutit sina tekniska stöd och noterar prisnedgångar den senaste veckan på mellan 5 och 9%. Omvärlden utanför lantbruksmarknaderna påverkar negativt.

HSBC:s så kallade ”flash PMI” för Kina hamnade på 48.3 i tisdags. PMI är ett mått på inköpschefernas aktivitet och ett PMI under 50 signalerar en krympande ekonomi. Det officiella PMI publiceras den 1 december, men HSBC:s snabbvariant brukar vara rättvisande.

Från USA kom också en kalldusch när tillväxten i bruttonationalprodukten för det andra kvartalet justerades ner från +2.5% till +2.0%. Fruktan sprider sig att USA ska gå in i en ny lågkonjunktur samtidigt som skulderna är ”olagligt höga” och växer utan att politikerna tycks kunna enas om att kontrollera dem. Staten borde spara, men tillväxten bromsas redan och arbetslösheten ligger på 9%. Nedan ser vi arbetslösheten i USA de senaste 10 åren.

Arbetslöshetssiffror för USA

USA är stängt för Thanksgiving idag torsdag och fredagen är en klämdag, den så kallade ”Black Friday”, som inte har med marknaden att göra utan är en rea-dag i detaljhandeln. Marknaden kommer att vara tunn. Ofta sker stora och betydelsefulla rörelser under sådana tillfällen, så man bör hålla en extra koll på marknaderna idag och imorgon.

SEB Tendens - Prognos på råvarupriserEuropa ser inte bättre ut. Tyskland hade tänkt emittera nya obligationer igår, men mer än en tredjedel av dem blev kvar. Det berodde inte på att priset blev fel. Spararna var helt enkelt ointresserade. Under tiden ligger Italiens 10-årsränta kvar på samma höga nivå som före premiärministerbytet, Frankrikes ränta fortsätter stiga och Spaniens (”too big to save”) steg igår till 6.65%. Greklands ränta går inte att hitta längre i Bloomberg. ”Return on capital” är uppenbarligen ointressant. Det som visas är priset på statspapperen (lite drygt 20%), alltså ”return of capital”.

Ska vi sammanfatta, så ser det illavarslande ut. Konsumtionen ser ut att drabbas i USA, i Europa och i Kina. Om vi drar paralleller till 2008/09, så skulle vi kunna vänta oss att privat konsumtion håller i sig till Jul och sedan blir det tvärstopp. Jag kanske låter negativ, men situationen är verkligen mycket, mycket allvarlig i samhällshushållningen utanför jordbruksmarknaden.

Vete

Terminspriset på Matif-vete stängde på 179 euro för februarileverans. Som väntat har inte 180-euronivån hållit. Marknaden handlade under dagen ner vetet till 176.5 euro, men fyndköpare kom in och stängde onsdagen på 179. Detta är ändå en klar säljsignal.

CAF2 Mill Wheat Euro Jan12 - Vete-diagram

Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Vi ser något av en tendens till särskilt lägre priser på längre Matif-terminer.

Priser på Chicagovete - Matif

Förra gången vi såg backwardation i Europa var förra gången (2008) som priset föll. Då visade det sig att bönder satt kvar med vetet på gården i förhoppningen om att kunna sälja det dyrare – om bara priset ville gå upp igen. Kanske är det samma orsak till backwardation igen (brist, för att bönder inte säljer).

Om bönderna tror på högre priser och sitter kvar med vetet – sälj åtminstone spot dyrt och köp terminer billigare istället. Det är bättre. Men inte bra. Det här är en riktig ”bear market”. Priset kommer att falla. Det är ett klassiskt fall av rekommendationen ”Sell and go away. Come back in May.”

Etanol har blivit en viktig faktor, inte bara för majs i USA, utan även för vete i Europa. Europa och USA är två ganska osynkroniserade marknader. Skatter, tullar, kvoter och transportkostnader skapar ett samband i USA mellan majs och etanol och i Europa mellan vete och etanol. När foderefterfrågan kan väntas dämpas i Europa pga minskad konsumtion och ökat sparande, står etanoltillverkarnas efterfrågan på spannmål kvar som en viktig faktor.

Matif-kvarnvete vs Etanolsorten T2 FOB Rotterdam ser vi i diagrammet nedan. Just nu kostar vetet till ett ton etanol 491 euro och ett ton etanol 596, FOB Rotterdam. Marginalen är alltså 104 euro per ton etanol.

CAA och ZAEA - Priser på etanol

Som vi ser är detta en historiskt mycket god marginal. Etanolproducenternas intressen är alltså ett stöd i marknaden. Men notera att marginalen vi ser ovan inte är etanolproducenternas vinst. Kostnaderna utgörs även av bränsle, löner, räntor och avskrivningar, förstås.

Råoljepriset hålls högt – och extremt volatilt – eftersom produktionsreserverna (som kan tas i anspråk vid behov) är små. Så har det varit sedan ungefär 2005. Å ena sidan tycks vi stå inför en konjunkturnedgång. Å andra sidan befinner sig Syrien och Egypten i uppror i den rörelse som kallas ”den arabiska våren” och som skapar oro för att de små reserverna i oljeproduktionen inte ska räcka till om ett viktigare land än Libyen drabbas av krig.

Ryssland och Ukraina fortsätter att vinna exportordrar. Och europeiskt vete fortsätter att förlora tenders. I fredags förra veckan nåddes vi av det obekräftade ryktet att Algeriet (som köpt 100% från Frankrike alla år) köpt Argentinskt. Det finns ännu inga tecken på att Ryssland och Ukraina nått ”peak exports” för säsongen.

Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån. På köparsidan hittar vi antagligen etanolfabrikanter.

Maltkorn

Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.

BRLF2 Malting Barley - Diagram

Potatis

Priset på potatis av årets skörd steg med 5% den senaste veckan, som en reaktion på förra veckans prisfall på 9%.

Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.

FEBJ2 Euro Potato Futs Apr12 - Diagram på potatispriser

Majs

Majspriset har fallit till en teknisk stödnivå och frågan är nu om priset kommer att brytas. Vad som direkt talar för det är att dollarn har stärkts kraftigt mot europeiska valutor. Bara av den anledningen borde priset (i dollar) justeras ner.

I Argentina sker sådden just nu och det är relativt torrt. En förvärring av La Niña vore ”bullish news”, men den närmaste 14-dagarsprognosen innehåller en del regn, så än så länge ligger farhågorna i framtiden.

Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den här gången talar dock den starka dollarn för att stödet bryts och majs definitivt går in i en ”bear market”.

C H2 Corn Future Mar12 - Diagram för majspriser

Sojabönor

Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Det är en ”bear market”. Denna förstärktes för ett par dagar sedan när det tekniska stödet på 1167 bröts. Priset kan mycket väl gå ner mot 10 dollar.

S F2 Soybean Future Jan12 - Pris på sojabönor

Brasilianska säljare lär komma in allt mer och sälja ner priset. Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.

Raps

Rapspriset håller sig högt pga den svaga euron, inget annat, skrev vi för en vecka sedan och det gäller än. Raps är dyrt i förhållande till sojabönor och ”borde” falla ner mot 400 euro i första hand.

IJG2 Rapesseed Euro Feb12 - Prisdiagram

Gris

Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Priset håller sig högt, trots svaghet i alla andra marknader utom ädelmetaller. Det är orimligt och priset på gris borde gå ner det också.

LHZ1 Lean Hogs Future Dec11 - Prisdiagram

Valutor

EURSEK handlas i ett volatilt brett intervall. Det finns inga signaler att utläsa alls. Kronan har försvagats och det är konstigt.

SKEU EUR SEK X-rate - Valuta

EURUSD har äntligen brutit nedåt och nu lär det gå fort.l. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.

USEU EUR USD X-rate - Valuta-diagram

USDSEK stiger som förväntat när det skakar till i världen och lite extra förstås när det skakar till i EU (som Sverige är en del av). Nästa test är 7 kr och med det momentum marknaden har är valutakursen sannolikt där snart.

SKUS USD SEK X-rate - Diagram

Gödsel

Kalium

Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.

Potash Chloride WBPC MHPR - Diagram priser

Kväve

Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring.

ICIS Pricing PTC BIFUPBYU - Diagram priser

Fosfor

Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring från förra veckan.

ICIS pricing PTC BIFUPBA - Diagram på priser

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

How renewable fuels are accelerating the decarbonisation of transport

Published

on

WisdomTree

On 16 November 2022, UK’s Royal Air Force (RAF) Voyager aircraft, the military variant of the Airbus A330, took to the skies for 90 minutes over Oxfordshire. What looked like a routine test flight in its outward appearance was ultimately deemed ground-breaking. Why? It was a world-first military transporter aircraft flight, and the first of any aircraft type in the UK to be completed using 100% sustainable jet fuel.  

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree
Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

What are renewable fuels?

Renewable hydrocarbon biofuels (also called green or drop-in biofuels) are fuels produced from biomass sources through a variety of biological, thermal, and chemical processes. These products are chemically identical to petroleum gasoline, diesel, or jet fuel.

In other words, renewable fuels are sources of energy chemically identical to fossil fuels but produced from domestic, commercial, or agricultural waste (see Figure 1 below).

Figure 1: Converting waste into energy

Waste types and refinery output

Why the excitement?

Renewable fuels, like renewable diesel and sustainable jet fuel, can reduce greenhouse gas emissions by around 80-90% compared to fossil fuels. And because they burn much cleaner, engine filters remain cleaner for longer reducing the need for maintenance. Furthermore, given used cooking oil, vegetable oil, processing waste, and animal fat waste are used as inputs, the production of these fuels reduces biowaste, thereby cutting emissions from landfills.

This makes renewable fuels a key component of the circular economy. Humans have largely operated on the linear model historically when it comes to utilising natural resources. The circular model, in contrast, is much less wasteful and seeks to recycle as much as possible (see Figure 2 below).

Figure 2: The Circular Economy

Circular economy
Source: WisdomTree, Ellen MacArthur Foundation, 2023

The most exciting thing about renewable fuels is the immediacy with which they can make an impact. The reason why they are referred to as drop-in fuels is that they can replace fossil fuels in internal combustion engines with little or no modification required. So, if supply was abundant enough, forms of transport which cannot be electrified easily like heavy duty trucks, ships, and aeroplanes can be switched across to renewable fuels making a significant improvement to the environmental footprint. According to BP, “A return flight between London and San Francisco has a carbon footprint per economy ticket of nearly 1 tonne of CO2 equivalent. With the aviation industry expected to double to over 8 billion passengers by 2050, it is essential that we act to reduce aviation’s carbon emissions.”

The challenge

Renewable fuels or biofuels are still in their infancy. This means the obvious hurdle to overcome is cost competitiveness with fossil fuels. Cost estimates vary, but figures from the International Air Transport Association (IATA) provide a useful sense for the ballpark. In May 2022, IATA stated that the average worldwide price of jet fuel is about $4.15 per gallon compared to the US average price of a gallon of sustainable aviation fuel, which is about $8.67.

So, roughly double the price of the incumbent polluting technology. This is not a bad starting point at all. Considering how rapidly the cost of energy storage in batteries has fallen in the last decade, renewable fuels could become competitive quite soon if sufficient investment is made and economies of scale are achieved. IATA also predicts that renewable fuels could make up 2% of all aviation fuels by 2025, which could become a tipping point in their competitiveness.

Businesses are acting

Businesses pursuing their own net zero targets have already started exploring renewable fuels to minimise their waste. Darling Ingredients Inc, which produces its trademark Diamond Green Diesel from recycled animal fats, inedible corn oil, and used cooking oil, was chosen by fast food chain Chick-fil-A in March 2022 to turn its used cooking oil into clean transportation fuel.

Similarly, McDonald’s entered into a partnership with Neste Corporation in 2020 to convert its used vegetable oil into renewable diesel and fuel the trucks that make deliveries to its restaurants. According to TortoiseEcofin, both Darling Ingredients and Neste have a net negative carbon footprint given emissions produced by these businesses are lower that the emissions avoided because of their renewable fuels.

A final word

Renewable fuels alone will not tackle climate change. No single solution can. But they can help us make meaningful progress. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) emphasises how crucial it is for the world to halve its greenhouse gas emissions this decade to at least have a chance of limiting global warming to 1.5oC. This means that solutions with an immediate effect have an important role to play. Biofuels can cut emissions from waste in landfills and provide much cleaner alternatives to fossil fuels to help accelerate the world’s decarbonisation efforts. They don’t require different engines to be of use. They just need funding to reach scale.

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

Continue Reading

Analys

SEB Metals Weekly: China Covid exit is bullish for metals

Published

on

SEB - analysbrev på råvaror

China Covid exit is bullish for metals

Softer inflation, slight macro-optimism, and China taking a rapid exit from Covid restrictions. Markets have become more optimistic. Inflation indices have eased and that has created some hopes that central banks won’t lift interest to a level that will kill the economy in 2023. Natural gas prices in Europe have fallen sharply. This has suddenly reduced energy-inflationary pressure and removed the direst downside economic risks for the region. But general market optimism is far from super-strong yet. The S&P 500 index has only gained 1.9% since our previous forecast on 1 Nov 2021, and oil prices are down nearly 10% in a reflection of concerns for global growth. China has however removed all Covid-restrictions almost overnight. It is now set to move out of its three years of Covid-19 isolation and lockdowns at record speed. Industrial metals are up 20% and the Hong Kong equity index is up 40% as a result (since 1 Nov-22). China’s sudden and rapid Covid-19 exit is plain and simply bullish for the Chinese economy to the point that mobility indices are already rebounding quickly. SEB’s general view is that inflation impulses will fade quickly. No need then for central banks across the world to kill the global economy with further extreme rate hikes. These developments have removed much of the downside price risks for metals in 2023 and we have to a large degree shifted our 2024 forecast to 2023.

Lower transparency, more geopolitics, more borders, and higher prices and exponential spikes. The first decade of this century was about emerging markets, the BRICs, the commodity price boom, the commodity investment boom, and free markets with free flow of commodities and labor with China and Russia hand in hand with western countries walking towards the future. High capex spending in the first decade led to plentiful supply and low prices for commodities from 2011 to 2020. A world of plenty, friends everywhere, free flow of everything, and no need to worry. The coming decade will likely be very different. Supply growth will struggle due to mediocre capex spending over the past 10 years. Prices will on average be significantly higher. There will be frequent exponential price spikes whenever demand hits supply barriers. Price transparency will be significantly reduced due to borders, taxes, sanctions, geopolitical alignments, and carbon intensities. Prices will be much less homogenous. Aluminium will no longer be just one price and one quality. Who made it, where was it made, where will it be consumed and what the carbon content will create a range of prices. Same for most other metals.

Copper: Struggling supply and China revival propel copper prices higher. Unrest in Peru is creating significant supply risks for copper as the country accounts for 10% of the global supply. Chile accounts for 27% of global production. Production there is disappointing with Codelco, the Chilean state-owned copper mining company, struggling to hit production targets. The Cobre Panama mine in Panama is at risk of being closed over a tax dispute between Quantum and the government. Cobre Panama is one of the biggest new mines globally over the past 10 years. The rapid exit from Covid restrictions in China is bullish for the Chinese economy and thus for copper demand and it has helped to propel prices higher along with the mentioned supply issues. The Chinese property market will continue to struggle, and it normally accounts for 20% of global copper demand while China accounted for 55% of global copper demand in 2021. While China is no longer prioritizing the housing market it is full speed ahead for solar, wind, EVs, and electrification in general. So, weakening Chinese copper demand from housing will likely be replaced by the new prioritized growth sectors. Global supply growth is likely going to be muted in the decade to come while demand growth will be somewhere between a normal 3% pa. to a strong 4% pa. to a very strong 5% pa. Copper prices will be high, and demand will hit the supply barrier repeatedly with exponential spikes as the world is working hard to accelerate the energy transition. Copper prices could easily spike to USD 15-16,000/ton nearest years.

Nickel: Tight high-quality nickel market but a surplus for a low-quality nickel. Nickel production is growing aggressively in Indonesia. The country is projected to account for 60-70% of global supply in 2030. This will become a huge and extremely concentrated geopolitical risk for the world’s consumers of nickel. Indonesia has an abundance of low-grade C2 nickel. The challenge is to convert low-quality C2 nickel to high-quality C1. We are set for a surplus of C2 nickel but the market for C1 nickel will depend strongly on the conversion capacity for C2 to C1. Low price transparency will also help to send prices flying between USD 20,000/ton and USD 30,000/ton. Strong growth in nickel production in Indonesia should initially call for prices down to USD 20,000/ton. But Indonesia is a price setter. It will account for 50% of global supply in 2023. It doesn’t make sense for Indonesia to kill the nickel price. If the nickel price drops, then Indonesia could quickly regulate supply. There should be a premium to nickel due to this. As a result, we expect the nickel price to average USD 24,000/ton in 2023. C2 to C1 conversion capacity may be strained and there should also be a monopoly premium due to the size of Indonesia. Converting C2 to C1 is however extremely carbon intensive and that could be an increasing issue in the years to come.

Zinc: Super-tight global market. European LME inventories are ZERO and zinc smelters there are still closed. European zinc smelters account for 16% of global zinc smelter capacity. Most of this was closed over the past year due to extremely high energy prices. European LME zinc stockpiles are now down to a stunning zero! The global zinc market is extremely tight. Reopening of European zinc smelting seems unlikely in H1-23 with a continued super-tight market as a result both in Europe and globally.

Aluminium: Price likely to be in the range of USD 2400 – 3200/ton and line with coal prices in China. Aluminium prices have historically been tightly tied to the price of coal. But coal prices have been all over the place since the start of 2021 with huge price differences between Amsterdam, Australia, and domestic Chinese coal prices which are now largely state-controlled. China banning imports of Australian coal, the Chinese energy crisis in 2021, and Russia’s invasion of Ukraine in 2022 are ingredients here. This sent aluminium prices flying high and low. Coal prices in China today imply a price of aluminium between USD 2400/ton and 3150/ton with the LME 3mth aluminium price nicely in between at USD 2590/ton. The global coal market should now become more orderly as China now again is accepting Australian coal. Energy costs have fallen sharply in Europe and some producers in the Netherlands have talked about possible restarts of production. China is likely to reduce its exports of primary aluminium. Energy security of supply is high on the agenda in China, and it makes no sense to emit lots of CO2 in China and indirectly export energy in the form of primary aluminium. Growth in non-China aluminium demand in the years to come will have to be covered by non-China producers which have the potential to force prices higher and away from coal as the price driver. While LME has one price for the 3mth aluminium price we’ll likely get larger and larger price differences across the world in the form of possibly extreme price premiums for example in the EU and the US.

SEB Commodities price outlook
Source: SEB Markets – Commodities. Historical data: Bloomberg 
Continue Reading

Analys

Solid demand growth and strained supply to push Brent above USD 100/b

Published

on

SEB - analysbrev på råvaror
SEB - Prognoser på råvaror - Commodity

Brent crude had a strong end of the year as it traded at the highest level since 1 December. It is a slow start to the new year due to bank holidays and Dated Brent trades close to USD 85/b. It averaged USD 99.9/b in 2022. We expect it to average more than USD 100/b on average for the coming year amid strained supply and rebounding demand. Chinese oil demand is set to recover strongly along with re-openings while non-OECD will continue to move higher. At the moment oil looks absurdly cheap as it is cheaper than natural gas in both EU and Japan and also cheaper than coal in Australia.

Some price strength at the end of the year. The Dated Brent crude oil price index gained 2.3% on Friday with a close at USD 84.97/b. It was the highest close since 1 December. This morning it is trading slightly lower at USD 84.8/b but the market is basically void of action due to bank holidays.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Gloom and doom but IEA, OPEC and US EIA project global crude oil demand to rise between 1 m b/d and 2.2 m b/d YoY in 2023. They also expect call-on-OPEC to rise between 0.3 m b/d and 1.0 m b/d. The US EIA projects demand to increase 1 m b/d in 2023 on the back of a growth of 1.3 m b/d in non-OECD where demand in India rises by 0.2 m b/d and China by 0.6 m b/d. In China this is of course to a large degree due to re-opening after Covid-19 lock-downs. But it is still a good reminder of the low base of oil demand in non-OECD versus OECD. India last year consumed 5 m b/d which only amounts to 1.3 b/capita/year versus a world average of 4.5  b/capita/year and European demand of 10 b/capita/year. Even China is still below the world average as its demand in 2022 stood at 15.2 m b/d or 4.0 b/capita/yr. Non-OECD oil demand thus still has a long way to go in terms of oil demand and that is probably one of the things we’ll be reminded of in 2023 as Covid-19 lock-downs disappear entirely.

Solid demand growth in the face of strained supply. Important to remember is that the world has lost a huge amount of fossil supply from Russia due to the war in Ukraine. First in terms of natural gas where supply to the EU and thus to the world has declined by some 2.5 m boe/d versus pre-war levels. Secondly in terms of crude and products. The latter is of course a constant guessing game in terms of how much Russian crude and product exports has declined. The US EIA however projects that crude oil production in the Former Soviet Union will be down 2 m b/d in 2023 versus pre-Covid levels and down 1.3 m b/d YoY from 2022 to 2023. We are thus talking up to 4.5 m boe/d of lost supply from Russia/FSU. That is a huge loss. It is the reason why coal prices are still trading at USD 200 – 400/ton versus normal USD 85/ton as coal is an alternative to very expensive natural gas.

Overall for 2023 we are looking at a market where we’ll have huge losses in supply of fossil energy supply from Russia while demand for oil is set to rebound solidly (+1.0 – 2.2 m b/d) along with steady demand growth in non-OECD plus a jump in demand from China due to Covid-19 reopening. Need for oil from OPEC is set to rise by up to 1.0 m b/d YoY while the group’s spare capacity is close to exhausted.

We expect Brent crude to average more than USD 100/b in 2023. Despite all the macro economic gloom and doom due to inflation and rising interest rates we cannot help having a positive view for crude oil prices for the year to come due to the above reasons. The Dated Brent crude oil price index averaged USD 99.9/b in 2022. We think Brent crude will average more than USD 100/b in 2023. Oil is today absurdly cheap at USD 85/b. It is cheaper than both coal in Australia and natural gas both in Japan and the EU. This is something you hardly ever see. The energy market will work hard to consume more what is cheap (oil) and less of what is expensive (nat gas and coal).

Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023. Solid demand growth and rising need for oil from OPEC. 

Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023.
Source: IEA, EIA, OPEC, SEB graph

Oil demand projections from the main agencies and estimated call-on-OPEC. More demand and higher need for oil from OPEC

Oil demand projections
Source: IEA, EIA, OPEC, SEB table

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023
Source: US EIA, SEB graph

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.
Source: US EIA data and projection. SEB graph

US commercial crude and product stocks still below normal

US commercial crude and product stocks still below normal
Source: US EIA, SEB graph

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.
Source: US EIA, SEB graph

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.
Source: US EIA, SEB graph

Brent crude oil is absurdly cheap as it today trades below both Australian coal and natural gas in both Japan and the EU. Coal and natural gas prices should trade lower while oil should trade higher.

Source: Blbrg data, SEB graph

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.
Source: Blbrg data, SEB graph and calculations
Continue Reading

Populära