Följ oss

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 47

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysVete, majs och sojabönor har precis brutit sina tekniska stöd och noterar prisnedgångar den senaste veckan på mellan 5 och 9%. Omvärlden utanför lantbruksmarknaderna påverkar negativt.

HSBC:s så kallade ”flash PMI” för Kina hamnade på 48.3 i tisdags. PMI är ett mått på inköpschefernas aktivitet och ett PMI under 50 signalerar en krympande ekonomi. Det officiella PMI publiceras den 1 december, men HSBC:s snabbvariant brukar vara rättvisande.

Från USA kom också en kalldusch när tillväxten i bruttonationalprodukten för det andra kvartalet justerades ner från +2.5% till +2.0%. Fruktan sprider sig att USA ska gå in i en ny lågkonjunktur samtidigt som skulderna är ”olagligt höga” och växer utan att politikerna tycks kunna enas om att kontrollera dem. Staten borde spara, men tillväxten bromsas redan och arbetslösheten ligger på 9%. Nedan ser vi arbetslösheten i USA de senaste 10 åren.

Arbetslöshetssiffror för USA

USA är stängt för Thanksgiving idag torsdag och fredagen är en klämdag, den så kallade ”Black Friday”, som inte har med marknaden att göra utan är en rea-dag i detaljhandeln. Marknaden kommer att vara tunn. Ofta sker stora och betydelsefulla rörelser under sådana tillfällen, så man bör hålla en extra koll på marknaderna idag och imorgon.

SEB Tendens - Prognos på råvarupriserEuropa ser inte bättre ut. Tyskland hade tänkt emittera nya obligationer igår, men mer än en tredjedel av dem blev kvar. Det berodde inte på att priset blev fel. Spararna var helt enkelt ointresserade. Under tiden ligger Italiens 10-årsränta kvar på samma höga nivå som före premiärministerbytet, Frankrikes ränta fortsätter stiga och Spaniens (”too big to save”) steg igår till 6.65%. Greklands ränta går inte att hitta längre i Bloomberg. ”Return on capital” är uppenbarligen ointressant. Det som visas är priset på statspapperen (lite drygt 20%), alltså ”return of capital”.

Ska vi sammanfatta, så ser det illavarslande ut. Konsumtionen ser ut att drabbas i USA, i Europa och i Kina. Om vi drar paralleller till 2008/09, så skulle vi kunna vänta oss att privat konsumtion håller i sig till Jul och sedan blir det tvärstopp. Jag kanske låter negativ, men situationen är verkligen mycket, mycket allvarlig i samhällshushållningen utanför jordbruksmarknaden.

Vete

Terminspriset på Matif-vete stängde på 179 euro för februarileverans. Som väntat har inte 180-euronivån hållit. Marknaden handlade under dagen ner vetet till 176.5 euro, men fyndköpare kom in och stängde onsdagen på 179. Detta är ändå en klar säljsignal.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

CAF2 Mill Wheat Euro Jan12 - Vete-diagram

Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Vi ser något av en tendens till särskilt lägre priser på längre Matif-terminer.

Priser på Chicagovete - Matif

Förra gången vi såg backwardation i Europa var förra gången (2008) som priset föll. Då visade det sig att bönder satt kvar med vetet på gården i förhoppningen om att kunna sälja det dyrare – om bara priset ville gå upp igen. Kanske är det samma orsak till backwardation igen (brist, för att bönder inte säljer).

Om bönderna tror på högre priser och sitter kvar med vetet – sälj åtminstone spot dyrt och köp terminer billigare istället. Det är bättre. Men inte bra. Det här är en riktig ”bear market”. Priset kommer att falla. Det är ett klassiskt fall av rekommendationen ”Sell and go away. Come back in May.”

Etanol har blivit en viktig faktor, inte bara för majs i USA, utan även för vete i Europa. Europa och USA är två ganska osynkroniserade marknader. Skatter, tullar, kvoter och transportkostnader skapar ett samband i USA mellan majs och etanol och i Europa mellan vete och etanol. När foderefterfrågan kan väntas dämpas i Europa pga minskad konsumtion och ökat sparande, står etanoltillverkarnas efterfrågan på spannmål kvar som en viktig faktor.

Matif-kvarnvete vs Etanolsorten T2 FOB Rotterdam ser vi i diagrammet nedan. Just nu kostar vetet till ett ton etanol 491 euro och ett ton etanol 596, FOB Rotterdam. Marginalen är alltså 104 euro per ton etanol.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

CAA och ZAEA - Priser på etanol

Som vi ser är detta en historiskt mycket god marginal. Etanolproducenternas intressen är alltså ett stöd i marknaden. Men notera att marginalen vi ser ovan inte är etanolproducenternas vinst. Kostnaderna utgörs även av bränsle, löner, räntor och avskrivningar, förstås.

Råoljepriset hålls högt – och extremt volatilt – eftersom produktionsreserverna (som kan tas i anspråk vid behov) är små. Så har det varit sedan ungefär 2005. Å ena sidan tycks vi stå inför en konjunkturnedgång. Å andra sidan befinner sig Syrien och Egypten i uppror i den rörelse som kallas ”den arabiska våren” och som skapar oro för att de små reserverna i oljeproduktionen inte ska räcka till om ett viktigare land än Libyen drabbas av krig.

Ryssland och Ukraina fortsätter att vinna exportordrar. Och europeiskt vete fortsätter att förlora tenders. I fredags förra veckan nåddes vi av det obekräftade ryktet att Algeriet (som köpt 100% från Frankrike alla år) köpt Argentinskt. Det finns ännu inga tecken på att Ryssland och Ukraina nått ”peak exports” för säsongen.

Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån. På köparsidan hittar vi antagligen etanolfabrikanter.

Maltkorn

Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

BRLF2 Malting Barley - Diagram

Potatis

Priset på potatis av årets skörd steg med 5% den senaste veckan, som en reaktion på förra veckans prisfall på 9%.

Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.

FEBJ2 Euro Potato Futs Apr12 - Diagram på potatispriser

Majs

Majspriset har fallit till en teknisk stödnivå och frågan är nu om priset kommer att brytas. Vad som direkt talar för det är att dollarn har stärkts kraftigt mot europeiska valutor. Bara av den anledningen borde priset (i dollar) justeras ner.

I Argentina sker sådden just nu och det är relativt torrt. En förvärring av La Niña vore ”bullish news”, men den närmaste 14-dagarsprognosen innehåller en del regn, så än så länge ligger farhågorna i framtiden.

Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den här gången talar dock den starka dollarn för att stödet bryts och majs definitivt går in i en ”bear market”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

C H2 Corn Future Mar12 - Diagram för majspriser

Sojabönor

Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Det är en ”bear market”. Denna förstärktes för ett par dagar sedan när det tekniska stödet på 1167 bröts. Priset kan mycket väl gå ner mot 10 dollar.

S F2 Soybean Future Jan12 - Pris på sojabönor

Brasilianska säljare lär komma in allt mer och sälja ner priset. Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.

Raps

Rapspriset håller sig högt pga den svaga euron, inget annat, skrev vi för en vecka sedan och det gäller än. Raps är dyrt i förhållande till sojabönor och ”borde” falla ner mot 400 euro i första hand.

IJG2 Rapesseed Euro Feb12 - Prisdiagram

Gris

Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Priset håller sig högt, trots svaghet i alla andra marknader utom ädelmetaller. Det är orimligt och priset på gris borde gå ner det också.

LHZ1 Lean Hogs Future Dec11 - Prisdiagram

Valutor

EURSEK handlas i ett volatilt brett intervall. Det finns inga signaler att utläsa alls. Kronan har försvagats och det är konstigt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

SKEU EUR SEK X-rate - Valuta

EURUSD har äntligen brutit nedåt och nu lär det gå fort.l. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.

USEU EUR USD X-rate - Valuta-diagram

USDSEK stiger som förväntat när det skakar till i världen och lite extra förstås när det skakar till i EU (som Sverige är en del av). Nästa test är 7 kr och med det momentum marknaden har är valutakursen sannolikt där snart.

SKUS USD SEK X-rate - Diagram

Gödsel

Kalium

Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.

Potash Chloride WBPC MHPR - Diagram priser

Kväve

Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring.

ICIS Pricing PTC BIFUPBYU - Diagram priser

Fosfor

Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring från förra veckan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

ICIS pricing PTC BIFUPBA - Diagram på priser

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Metals rallied ahead of spot fundamentals, but better times are indeed ahead

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Industrial metals rallied close to 25% from 1 Dec-2023 to 20 May-2024 as marginal optimism replaced recession fears. But prices have pulled back a bit since then as economic growth optimism has run ahead of spot fundamentals. Industrial metals prices rallied close to 25% from 1 Dec-2023 to 20 May-2024. A solid gain on the back of reviving optimism as global manufacturing PMI’s rose from depressed levels in December to now just above the 50-line. Speculative money rolled into the space to catch a ride on economic revival as well as wanting to hold commodities as a sort of protection against inflation. But the actual state of the global economy isn’t all that strong yet.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Rather it is quite weak in absolute terms with the global manufacturing PMI barely just above the 50-line and barely in expansionary territory. Thus, prompt weaknesses can be seen in many places in both metals and energy with rising inventories and weakening curve structures and premiums. The price rally has thus been on a collision course with spot fundamentals. And that eventually helped to bring metals prices back down a bit since 20 May.

That said we do hold the view that there are better times ahead. Consumer prices are cooling, Covid-19 induced inflation is fading and central banks across the world are set to lower policy rates over the coming year. The ECB just cut its policy rate by 0.25% which is the first cut in 5 years. We think other central banks will follow suite as inflation cools around the world. And that is the real start of economic revival. The global economy will then shift from current patchy growth here and there to a more broad-based upturn. And as such the investors who have driven the bull-train so far will likely be right in the end. It is just a bit early.

Brent Crude. Steady as we go: OPEC+ keeps on holding large volumes off market to support prices. The group has flagged that it wants to return volumes to market but is in no hurry to do so. Fading shale oil growth is shifting market power back to OPEC+.

Nat gas TTF. Crisis behind us but still some tightness. The crisis is now clearly behind us, but the market is still on the tight side with some need for demand destruction as the global LNG market has not yet fully managed to compensate lost Russian gas.

EUA carbon. The trough is behind us. Back to EUR 100/ton in 2025. The EUA price crashed to EUR 49.54/ton intraday on 23 Feb depressed by a crash in nat gas prices, low emissions and front-loading of supply. Prepare for EUR 100/ton or more in 2025.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Aluminum 3mth. Too far, too fast. Back to USD 2400/ton before gains in 2025. Aluminum has rallied more than USD 400/ton since February to now USD 2613/ton without support from a comparable gain in coal prices or drawdown in inventories. Helped higher by speculative appetite and increased friction in global trade flows due to new sanctions on Russian metals.

Copper 3mth. Prompt market not that tight. Back above USD 10,000/ton in 2025. The LME 3mth rallied to USD 10,889/ton (LME 3mth) and US Comex copper rallied to USD 11,285/ton. Rally was driven by tightness in the US (IRA++) and speculators frontrunning economic acceleration and global copper deficit. But signs of physical weaknesses many places to be seen in premiums and curves. Flat price now coming back off.  But back up above USD 10,000/ton in 2025 and later as market tightens.

Nickel 3mth. Dragged along with the copper rally but Indonesia still looking to grab more market share. The LME 3mth nickel price rallied to USD 21,615/ton in May, dragged along with the industrial metals rally. But decline has been sharp since then. We are not very bullish on Nickel going forward as Indonesia seems to focus on growing market share rather than profits.

Zinc: Joined the rally. Now back down to USD 2800/ton which could be fair price nearest years. The zinc price spent a long time around USD 2500/ton before rallying to USD 3139/ton. But USD 2800/ton will likely be a fair price for zinc the nearest years.

SEB commodities price outlook
Fortsätt läsa

Analys

ECB rate cut and assurances from OPEC+ lifts Brent back to 80

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Back up to the 80-line. Brent crude rose to a close of  USD 79.87/b yesterday and recovered another 1.9% of its recent losses. This morning Brent crude is trading just above the 80-line (+0.2%) aligning well with some smaller gains in industrial metals as well as gains in Asian equities. Market focusing on US payrolls later today. Too hot or too cold?

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Reassurances from OPEC+ helps to drive Brent back up. Brent dropped to USD 76.76/b (intraday) on Tuesday following the OPEC+ meeting last Sunday. That was the lowest since early February this year. Shocked by the price drop, OPEC+ was propelled to issue statements with assurances that they didn’t really mean what they said or say what they meant and that they in no way is shifting away from ”price over volume” with a shift to an aggressive claw-back of market shares. At least not yet. And yes, the group did state explicitly last Sunday that they would only put the 2 m b/d of voluntary cuts back into the market from Q4-24 to Q3-25 if market circumstances would allow it. And no one really believes that there will be room for the return of that volume to the market in that period. So basically it won’t happen. But the issued statements last Sunday still rings very clear to the market: The current production cuts by OPEC+ are not forever. So to all non-OPEC+ producers: Do prepare, do make room, for the return of these volumes. in the years to come. The frustration among the member states of the cartel must be rising steadily as quarter after quarter is passing by and yet again there is no room to return their cuts back into the market. 

ECB rate cuts gives hopes for economic acceleration and oil demand growth. ECB yesterday reduced its policy rate for the first time since 2016 as inflation is coming under control. The hope is that this is the beginning of further rate cuts across many central banks around the world as inflation is coming under control not just in Europe but also across most of the world. And of course further that this will be the start of a more broad based economic acceleration and thus stronger oil demand growth. That is for sure what OPEC+ is hoping for. That stronger oil demand growth will make room for a return of the group’s cuts.

US crude oil production rises to 13.18 m b/d in March, a mere 77 k b/d MoM gain. The US EIA projected in its May report that US crude oil production will continue to rise to 13.9 m b/d by Dec-2025. A slower, but still steady going growth in supply. The latest gains could however indicate that US crude production may flatten totally rather than rise further as current oil prices have done nothing to stimulate further drilling activity in US oil production since November last year. The official monthly US crude oil production for March came in at 13.18 m b/d. It is a recovery following a hard winter with difficult drilling conditions. But it is still below the Dec production level. Nothing would be sweeter news for OPEC+ than seeing US crude production fully flatten here onward. And it would indeed be the correct choice of action by US shale oil producers given that non-OPEC+ producers now has gotten notice: Cuts are not forever.

US crude oil production rises to 13.18 m b/d in March and a mere gain of 77 k b/d MoM and still below Dec-2025.

US crude oil production rises to 13.18 m b/d in March and a mere gain of 77 k b/d MoM and still below Dec-2025.
Source: SEB graph, Blbrg data feed, US EIA data

US EIA is projecting that US crude production will continue to rise and rise though more gradually

US EIA is projecting that US crude production will continue to rise and rise though more gradually
Source: SEB graph, Blbrg data feed, US EIA data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Fundamentals are key – more volatility ahead

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent Crude prices have declined by USD 2.5 per barrel (3%) since the market opened on Monday. The key driver behind this movement was the OPEC+ meeting last Sunday. Initially, prices fell sharply, with Brent touching USD 76.76 per barrel on Tuesday (June 4th); however, there has been a slight recovery since, with current trading around USD 78.5/bl.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Despite ongoing macroeconomic concerns, price movements have been relatively subdued in the first half of 2024, largely driven by fundamental factors—specifically, concerns around supply and demand, where US DOE data and OPEC+ strategy, remain central to price dynamics.

The US inventory report on Wednesday contributed to bearish market sentiment due to an overall increase in commercial inventories. Following the report, prices dipped approximately USD 1/bl before returning to earlier levels in the week.

According to the US DOE, there was a build in US crude inventories of 1.2 million barrels last week, totaling 455.9 million barrels—around 4% below the five-year average for this period, yet significantly less than the 4.1 million barrels anticipated by the API on Tuesday (see page 11 attached). Gasoline inventories also rose by 2.1 million barrels, slightly less than API’s 4 million barrel expectation, and remain about 1% below the five-year average. Meanwhile, distillate (diesel) inventories saw a substantial increase of 3.2 million barrels, maintaining a position 7% under the five-year average but exceeding the expected 2 million barrels projected by API.

Globally, bearish to sideways price movements during May can be attributed to a healthy build in global crude inventories coupled with stagnant demand. US DOE data exemplifies this with both an increase in commercial crude inventories and rising crude oil imports, which averaged 7.1 million barrels per day last week—a 300k barrel increase from the previous week. Over the past four weeks, crude oil imports averaged 6.8 million barrels per day, reflecting a 3.5% increase compared to the same period last year.

Product demand shows signs of weakening. Gasoline products supplied to the US market averaged 9.1 million barrels a day, a 1% decrease from the previous year, while distillate supplied averaged 3.7 million barrels a day, down a significant 3.4% from last year. In contrast, jet fuel supply has increased by 13% compared to the same four-week period last year.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

OPEC+ Strategic Shifts

OPEC+ has markedly shifted its strategy from focusing solely on price stability to a dual emphasis on price and volume (more in yesterday’s crude oil comment). Since the COVID-19-induced demand collapse in May 2020, OPEC+ has adeptly managed supply levels to stabilize the market. This dynamic is evolving; OPEC+ no longer adjusts supplies solely based on global demand shifts or non-OPEC+ production changes.

Echoing a strategic move similar to Saudi Arabia’s in 2014, OPEC+ has signaled a nuanced approach. The alliance has planned no production changes for Q3-24 to align supply with expected seasonal demand increases, aiming to maintain market balance. Beyond that, there’s a plan to gradually reintroduce 2 million barrels per day from Q4-24 to Q3-25, with an initial increase of 750,000 barrels per day by January 2025. However, this plan is flexible and subject to adjustment depending on market conditions.

The IEA’s May report forecasts a decrease in OPEC’s call by 0.5 million barrels per day by 2025—a potential loss in market share, which OPEC+ finds unacceptable. The group has openly rejected further cuts, signaling an end to its willingness to lose market share to maintain price stability.

This stance serves as a clear warning to non-OPEC+ producers, particularly US shale operators, that the market shares gained since 2020 are not theirs to keep indefinitely. OPEC+ is determined to reclaim its volumes, potentially influencing future production decisions across the global oil industry. Producers now face the strategic decision to potentially scale back on production increases for 2025.

The confluence of a continuing build in US inventories and OPEC+’s strategic shifts has led to market reactions. In the wake of OPEC+ rhetoric, evaluating the fundamentals is now more important than ever, and increased volatility is expected.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Even though OPEC+ has signaled its intention to reclaim market share, it plans to maintain current production levels for the next three months while continuously evaluating the situation. Today, Prince Abdulaziz bin Salman, the Saudi Energy Minister, spoke at the International Economic Forum in St. Petersburg. He highlighted that Sunday’s agreement, like many before it, retains the option to ’pause or reverse’ production changes if deemed necessary. This statement subtly emphasizes that maintaining oil price stability and market balance remains a primary focus for OPEC+. Such rhetoric introduces a new dimension of uncertainty that market participants will need to consider going forward.

If the price continues to fall, OPEC+ remains intent on reclaiming ’their volumes,’ betting on a decrease in non-OPEC supply later this year and into 2025. A potentially weaker oil price, within the USD 70-80/bl range for the remainder of 2024, could help alleviate current inflationary pressures. This in turn may lead to earlier central bank rate cuts and a quicker economic recovery in 2025, thereby reviving global oil demand to the benefit of OPEC+.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära