Följ oss

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 47

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysVete, majs och sojabönor har precis brutit sina tekniska stöd och noterar prisnedgångar den senaste veckan på mellan 5 och 9%. Omvärlden utanför lantbruksmarknaderna påverkar negativt.

HSBC:s så kallade ”flash PMI” för Kina hamnade på 48.3 i tisdags. PMI är ett mått på inköpschefernas aktivitet och ett PMI under 50 signalerar en krympande ekonomi. Det officiella PMI publiceras den 1 december, men HSBC:s snabbvariant brukar vara rättvisande.

Från USA kom också en kalldusch när tillväxten i bruttonationalprodukten för det andra kvartalet justerades ner från +2.5% till +2.0%. Fruktan sprider sig att USA ska gå in i en ny lågkonjunktur samtidigt som skulderna är ”olagligt höga” och växer utan att politikerna tycks kunna enas om att kontrollera dem. Staten borde spara, men tillväxten bromsas redan och arbetslösheten ligger på 9%. Nedan ser vi arbetslösheten i USA de senaste 10 åren.

Arbetslöshetssiffror för USA

USA är stängt för Thanksgiving idag torsdag och fredagen är en klämdag, den så kallade ”Black Friday”, som inte har med marknaden att göra utan är en rea-dag i detaljhandeln. Marknaden kommer att vara tunn. Ofta sker stora och betydelsefulla rörelser under sådana tillfällen, så man bör hålla en extra koll på marknaderna idag och imorgon.

SEB Tendens - Prognos på råvarupriserEuropa ser inte bättre ut. Tyskland hade tänkt emittera nya obligationer igår, men mer än en tredjedel av dem blev kvar. Det berodde inte på att priset blev fel. Spararna var helt enkelt ointresserade. Under tiden ligger Italiens 10-årsränta kvar på samma höga nivå som före premiärministerbytet, Frankrikes ränta fortsätter stiga och Spaniens (”too big to save”) steg igår till 6.65%. Greklands ränta går inte att hitta längre i Bloomberg. ”Return on capital” är uppenbarligen ointressant. Det som visas är priset på statspapperen (lite drygt 20%), alltså ”return of capital”.

Ska vi sammanfatta, så ser det illavarslande ut. Konsumtionen ser ut att drabbas i USA, i Europa och i Kina. Om vi drar paralleller till 2008/09, så skulle vi kunna vänta oss att privat konsumtion håller i sig till Jul och sedan blir det tvärstopp. Jag kanske låter negativ, men situationen är verkligen mycket, mycket allvarlig i samhällshushållningen utanför jordbruksmarknaden.

Vete

Terminspriset på Matif-vete stängde på 179 euro för februarileverans. Som väntat har inte 180-euronivån hållit. Marknaden handlade under dagen ner vetet till 176.5 euro, men fyndköpare kom in och stängde onsdagen på 179. Detta är ändå en klar säljsignal.

CAF2 Mill Wheat Euro Jan12 - Vete-diagram

Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Vi ser något av en tendens till särskilt lägre priser på längre Matif-terminer.

Priser på Chicagovete - Matif

Förra gången vi såg backwardation i Europa var förra gången (2008) som priset föll. Då visade det sig att bönder satt kvar med vetet på gården i förhoppningen om att kunna sälja det dyrare – om bara priset ville gå upp igen. Kanske är det samma orsak till backwardation igen (brist, för att bönder inte säljer).

Om bönderna tror på högre priser och sitter kvar med vetet – sälj åtminstone spot dyrt och köp terminer billigare istället. Det är bättre. Men inte bra. Det här är en riktig ”bear market”. Priset kommer att falla. Det är ett klassiskt fall av rekommendationen ”Sell and go away. Come back in May.”

Etanol har blivit en viktig faktor, inte bara för majs i USA, utan även för vete i Europa. Europa och USA är två ganska osynkroniserade marknader. Skatter, tullar, kvoter och transportkostnader skapar ett samband i USA mellan majs och etanol och i Europa mellan vete och etanol. När foderefterfrågan kan väntas dämpas i Europa pga minskad konsumtion och ökat sparande, står etanoltillverkarnas efterfrågan på spannmål kvar som en viktig faktor.

Matif-kvarnvete vs Etanolsorten T2 FOB Rotterdam ser vi i diagrammet nedan. Just nu kostar vetet till ett ton etanol 491 euro och ett ton etanol 596, FOB Rotterdam. Marginalen är alltså 104 euro per ton etanol.

CAA och ZAEA - Priser på etanol

Som vi ser är detta en historiskt mycket god marginal. Etanolproducenternas intressen är alltså ett stöd i marknaden. Men notera att marginalen vi ser ovan inte är etanolproducenternas vinst. Kostnaderna utgörs även av bränsle, löner, räntor och avskrivningar, förstås.

Råoljepriset hålls högt – och extremt volatilt – eftersom produktionsreserverna (som kan tas i anspråk vid behov) är små. Så har det varit sedan ungefär 2005. Å ena sidan tycks vi stå inför en konjunkturnedgång. Å andra sidan befinner sig Syrien och Egypten i uppror i den rörelse som kallas ”den arabiska våren” och som skapar oro för att de små reserverna i oljeproduktionen inte ska räcka till om ett viktigare land än Libyen drabbas av krig.

Ryssland och Ukraina fortsätter att vinna exportordrar. Och europeiskt vete fortsätter att förlora tenders. I fredags förra veckan nåddes vi av det obekräftade ryktet att Algeriet (som köpt 100% från Frankrike alla år) köpt Argentinskt. Det finns ännu inga tecken på att Ryssland och Ukraina nått ”peak exports” för säsongen.

Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån. På köparsidan hittar vi antagligen etanolfabrikanter.

Maltkorn

Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.

BRLF2 Malting Barley - Diagram

Potatis

Priset på potatis av årets skörd steg med 5% den senaste veckan, som en reaktion på förra veckans prisfall på 9%.

Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.

FEBJ2 Euro Potato Futs Apr12 - Diagram på potatispriser

Majs

Majspriset har fallit till en teknisk stödnivå och frågan är nu om priset kommer att brytas. Vad som direkt talar för det är att dollarn har stärkts kraftigt mot europeiska valutor. Bara av den anledningen borde priset (i dollar) justeras ner.

I Argentina sker sådden just nu och det är relativt torrt. En förvärring av La Niña vore ”bullish news”, men den närmaste 14-dagarsprognosen innehåller en del regn, så än så länge ligger farhågorna i framtiden.

Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den här gången talar dock den starka dollarn för att stödet bryts och majs definitivt går in i en ”bear market”.

C H2 Corn Future Mar12 - Diagram för majspriser

Sojabönor

Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Det är en ”bear market”. Denna förstärktes för ett par dagar sedan när det tekniska stödet på 1167 bröts. Priset kan mycket väl gå ner mot 10 dollar.

S F2 Soybean Future Jan12 - Pris på sojabönor

Brasilianska säljare lär komma in allt mer och sälja ner priset. Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.

Raps

Rapspriset håller sig högt pga den svaga euron, inget annat, skrev vi för en vecka sedan och det gäller än. Raps är dyrt i förhållande till sojabönor och ”borde” falla ner mot 400 euro i första hand.

IJG2 Rapesseed Euro Feb12 - Prisdiagram

Gris

Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Priset håller sig högt, trots svaghet i alla andra marknader utom ädelmetaller. Det är orimligt och priset på gris borde gå ner det också.

LHZ1 Lean Hogs Future Dec11 - Prisdiagram

Valutor

EURSEK handlas i ett volatilt brett intervall. Det finns inga signaler att utläsa alls. Kronan har försvagats och det är konstigt.

SKEU EUR SEK X-rate - Valuta

EURUSD har äntligen brutit nedåt och nu lär det gå fort.l. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.

USEU EUR USD X-rate - Valuta-diagram

USDSEK stiger som förväntat när det skakar till i världen och lite extra förstås när det skakar till i EU (som Sverige är en del av). Nästa test är 7 kr och med det momentum marknaden har är valutakursen sannolikt där snart.

SKUS USD SEK X-rate - Diagram

Gödsel

Kalium

Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.

Potash Chloride WBPC MHPR - Diagram priser

Kväve

Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring.

ICIS Pricing PTC BIFUPBYU - Diagram priser

Fosfor

Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring från förra veckan.

ICIS pricing PTC BIFUPBA - Diagram på priser

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära