Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 47
Vete, majs och sojabönor har precis brutit sina tekniska stöd och noterar prisnedgångar den senaste veckan på mellan 5 och 9%. Omvärlden utanför lantbruksmarknaderna påverkar negativt.
HSBC:s så kallade ”flash PMI” för Kina hamnade på 48.3 i tisdags. PMI är ett mått på inköpschefernas aktivitet och ett PMI under 50 signalerar en krympande ekonomi. Det officiella PMI publiceras den 1 december, men HSBC:s snabbvariant brukar vara rättvisande.
Från USA kom också en kalldusch när tillväxten i bruttonationalprodukten för det andra kvartalet justerades ner från +2.5% till +2.0%. Fruktan sprider sig att USA ska gå in i en ny lågkonjunktur samtidigt som skulderna är ”olagligt höga” och växer utan att politikerna tycks kunna enas om att kontrollera dem. Staten borde spara, men tillväxten bromsas redan och arbetslösheten ligger på 9%. Nedan ser vi arbetslösheten i USA de senaste 10 åren.
USA är stängt för Thanksgiving idag torsdag och fredagen är en klämdag, den så kallade ”Black Friday”, som inte har med marknaden att göra utan är en rea-dag i detaljhandeln. Marknaden kommer att vara tunn. Ofta sker stora och betydelsefulla rörelser under sådana tillfällen, så man bör hålla en extra koll på marknaderna idag och imorgon.
Europa ser inte bättre ut. Tyskland hade tänkt emittera nya obligationer igår, men mer än en tredjedel av dem blev kvar. Det berodde inte på att priset blev fel. Spararna var helt enkelt ointresserade. Under tiden ligger Italiens 10-årsränta kvar på samma höga nivå som före premiärministerbytet, Frankrikes ränta fortsätter stiga och Spaniens (”too big to save”) steg igår till 6.65%. Greklands ränta går inte att hitta längre i Bloomberg. ”Return on capital” är uppenbarligen ointressant. Det som visas är priset på statspapperen (lite drygt 20%), alltså ”return of capital”.
Ska vi sammanfatta, så ser det illavarslande ut. Konsumtionen ser ut att drabbas i USA, i Europa och i Kina. Om vi drar paralleller till 2008/09, så skulle vi kunna vänta oss att privat konsumtion håller i sig till Jul och sedan blir det tvärstopp. Jag kanske låter negativ, men situationen är verkligen mycket, mycket allvarlig i samhällshushållningen utanför jordbruksmarknaden.
Vete
Terminspriset på Matif-vete stängde på 179 euro för februarileverans. Som väntat har inte 180-euronivån hållit. Marknaden handlade under dagen ner vetet till 176.5 euro, men fyndköpare kom in och stängde onsdagen på 179. Detta är ändå en klar säljsignal.
Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Vi ser något av en tendens till särskilt lägre priser på längre Matif-terminer.
Förra gången vi såg backwardation i Europa var förra gången (2008) som priset föll. Då visade det sig att bönder satt kvar med vetet på gården i förhoppningen om att kunna sälja det dyrare – om bara priset ville gå upp igen. Kanske är det samma orsak till backwardation igen (brist, för att bönder inte säljer).
Om bönderna tror på högre priser och sitter kvar med vetet – sälj åtminstone spot dyrt och köp terminer billigare istället. Det är bättre. Men inte bra. Det här är en riktig ”bear market”. Priset kommer att falla. Det är ett klassiskt fall av rekommendationen ”Sell and go away. Come back in May.”
Etanol har blivit en viktig faktor, inte bara för majs i USA, utan även för vete i Europa. Europa och USA är två ganska osynkroniserade marknader. Skatter, tullar, kvoter och transportkostnader skapar ett samband i USA mellan majs och etanol och i Europa mellan vete och etanol. När foderefterfrågan kan väntas dämpas i Europa pga minskad konsumtion och ökat sparande, står etanoltillverkarnas efterfrågan på spannmål kvar som en viktig faktor.
Matif-kvarnvete vs Etanolsorten T2 FOB Rotterdam ser vi i diagrammet nedan. Just nu kostar vetet till ett ton etanol 491 euro och ett ton etanol 596, FOB Rotterdam. Marginalen är alltså 104 euro per ton etanol.
Som vi ser är detta en historiskt mycket god marginal. Etanolproducenternas intressen är alltså ett stöd i marknaden. Men notera att marginalen vi ser ovan inte är etanolproducenternas vinst. Kostnaderna utgörs även av bränsle, löner, räntor och avskrivningar, förstås.
Råoljepriset hålls högt – och extremt volatilt – eftersom produktionsreserverna (som kan tas i anspråk vid behov) är små. Så har det varit sedan ungefär 2005. Å ena sidan tycks vi stå inför en konjunkturnedgång. Å andra sidan befinner sig Syrien och Egypten i uppror i den rörelse som kallas ”den arabiska våren” och som skapar oro för att de små reserverna i oljeproduktionen inte ska räcka till om ett viktigare land än Libyen drabbas av krig.
Ryssland och Ukraina fortsätter att vinna exportordrar. Och europeiskt vete fortsätter att förlora tenders. I fredags förra veckan nåddes vi av det obekräftade ryktet att Algeriet (som köpt 100% från Frankrike alla år) köpt Argentinskt. Det finns ännu inga tecken på att Ryssland och Ukraina nått ”peak exports” för säsongen.
Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån. På köparsidan hittar vi antagligen etanolfabrikanter.
Maltkorn
Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.
Potatis
Priset på potatis av årets skörd steg med 5% den senaste veckan, som en reaktion på förra veckans prisfall på 9%.
Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.
Majs
Majspriset har fallit till en teknisk stödnivå och frågan är nu om priset kommer att brytas. Vad som direkt talar för det är att dollarn har stärkts kraftigt mot europeiska valutor. Bara av den anledningen borde priset (i dollar) justeras ner.
I Argentina sker sådden just nu och det är relativt torrt. En förvärring av La Niña vore ”bullish news”, men den närmaste 14-dagarsprognosen innehåller en del regn, så än så länge ligger farhågorna i framtiden.
Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den här gången talar dock den starka dollarn för att stödet bryts och majs definitivt går in i en ”bear market”.
Sojabönor
Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Det är en ”bear market”. Denna förstärktes för ett par dagar sedan när det tekniska stödet på 1167 bröts. Priset kan mycket väl gå ner mot 10 dollar.
Brasilianska säljare lär komma in allt mer och sälja ner priset. Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.
Raps
Rapspriset håller sig högt pga den svaga euron, inget annat, skrev vi för en vecka sedan och det gäller än. Raps är dyrt i förhållande till sojabönor och ”borde” falla ner mot 400 euro i första hand.
Gris
Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Priset håller sig högt, trots svaghet i alla andra marknader utom ädelmetaller. Det är orimligt och priset på gris borde gå ner det också.
Valutor
EURSEK handlas i ett volatilt brett intervall. Det finns inga signaler att utläsa alls. Kronan har försvagats och det är konstigt.
EURUSD har äntligen brutit nedåt och nu lär det gå fort.l. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.
USDSEK stiger som förväntat när det skakar till i världen och lite extra förstås när det skakar till i EU (som Sverige är en del av). Nästa test är 7 kr och med det momentum marknaden har är valutakursen sannolikt där snart.
Gödsel
Kalium
Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.
Kväve
Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring.
Fosfor
Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring från förra veckan.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Brent crude is now trading below its nominal 2018-19 average in EUR/barrel terms

Brent crude gained a meager 0.65% yesterday with a close of USD 66.55/b. That was not much given that US equity markets rallied 2% yesterday with Nasdaq now is almost back to its pre ”Liberation Day” level. Brent crude is trading unchanged this morning with little impulse to do anything it seems.

Equity markets have gotten a boost along with easing US tariff rhetoric. The Brent crude oil price has however not gotten the same rebound and is today still trading USD 8.5/b lower than its USD 75/b level from 2 April.
Two factors at hand here: Expectations of softer growth and more oil from OPEC+. One is that global growth in 2025 will still take a hit with softer growth and thus softer oil demand growth due to the US tariff-turmoil. Even if rhetoric has eased. The second is that OPEC+ has upped its production plans with a softer market as a result going forward. The latter message to the market happened almost at the same time as the ”Liberation Day” on 2 April.
Spot market still as tight as it was on 2 April. Still, the front-end market is more or less equally tight today as it was on 2 April. The average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread is USD 1.4/b today versus USD 1.5/b on 2. April.
The market setup/pricing is thus that the market is still tight, but that surplus will come. Either because global growth will slow due to US Tariff-turmoil or because OPEC+ will add more barrels.
Will OPEC+ resolve its internal quarrels? Worth remembering on the latter is that the latest more aggressive OPEC+ production growth plan is due to internal quarrels over quota breaches by Iraq and Kazakhstan. OPEC+ could potentially ease those growth plans just as quickly if the internal quarrel is resolved.
Brent crude in EUR/barrel is now trading at the nominal level from 2018-2019. That is nominal! Not taking account of any kind of inflation which cumulatively is up 20-30% since primo 2018. The average, nominal Brent crude oil price in 2018-2019 was EUR 59.1/b. The front-month Brent crude oil price is now EUR 58.4/b. And Brent forward 36mth is only EUR 55.5/b and in real terms one could subtract some 5-10% for the next three years from that nominal forward price. Quite sweet for consumers!
Brent has rebounded along with equities (here US Russel 2000 index in orange), but the rebound in oil has become more hesitant the latest days. Brent still trading USD 8.5/b below its pre ”Liberation Day” of USD 75/b
Brent crude forward curves. Today versus 2 April (’Liberation Day’). Still a tight current market but now with expectation that surplus is coming.
The Brent crude oil price versus the average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread. The latter is today on par with where it was on 2 April while the Brent 1mth price is down USD 8.5/b.
Brent crude in EUR/b is down to its 2018-2019 nominal price level. Not bad for euro-based oil consumers!!
Yearly averages for Brent crude in EUR/barrel. The Brent 1mth in EUR/barrel is today trading below its nominal average from 2018-2019 of EUR 59.1/b. And 36mth forward Brent is trading at only EUR 55.5/b. And that is nominally both ways. Add in some 20-30% inflation since primo 2018 and 5-10% additional inflation next three years. Think real terms!
Analys
OPEC+ tensions resurface: Brent slides to $66.6

Brent crude prices have lost the positive momentum seen from Monday evening through midday yesterday. The price initially bottomed out at USD 65.7 per barrel on Monday afternoon, before climbing steadily by USD 3 to USD 68.7 on Wednesday morning. However, that upward momentum quickly reversed course. Brent tumbled nearly USD 3.4, hitting a weekly low of USD 65.3 per barrel before recovering some losses. As of this morning, it trades at USD 66.6 – a reflection of continued and substantial volatility.

Market fundamentals have largely remained in the background, with tariff rhetoric still dominating headlines. However, yesterday’s drop was clearly driven by the supply side of the equation, after reports emerged that several OPEC+ members are pushing for an accelerated oil output increase in June.
The timing of this move – amid global trade uncertainty and softening demand – may seem counterintuitive. But internal rifts within OPEC+ appear to be taking precedence. In May, Saudi Arabia already surprised the market with an output hike aimed at disciplining quota violators. That move failed to restrict Kazakhstan, the group’s largest overproducer, and has now triggered discussions of yet another sizeable production boost in June.
A later statement from Kazakhstan’s energy ministry, pledging renewed compliance, may have helped lift crude prices slightly this morning.
The next OPEC+ meeting is set for May 5, with the proposed June output hike expected to top the agenda. The group will likely choose between a scheduled, incremental increase of 138,000 barrels per day, or a more aggressive jump of 411,000 barrels per day – equivalent to ish three months’ worth of increases rolled into one. The latter scenario would put downward pressure on oil prices and highlight deepening tensions within OPEC+, while also exacerbating concerns in a market already clouded by weak demand expectations.
Although the final decision on volumes remains unclear, OPEC+ has demonstrated it still has pricing power, and that it can pull prices lower quickly if it chooses to do so.
________
US DOE DATA
U.S. refinery activity picked up in the week ending April 18, with crude inputs rising by 326,000 barrels per day to a total of 15.9 million. Utilization rates also climbed to 88.1%. Gasoline output strengthened to 10.1 million barrels per day, while distillate fuel production edged lower to 4.6 million.
Crude imports declined by 412,000 barrels per day to 5.6 million last week. Over the past month, import volumes have averaged 6.1 million barrels per day – down 6.8% compared to the same period a year ago. Gasoline and distillate imports came in at 858,000 and 97,000 barrels per day, respectively.
Inventories were mixed. Crude oil inventories (excl. SPR) rose slightly by 0.2 million barrels to 443.1 million, still 5% below the five-year average. Gasoline inventories posted a sharp draw of 4.5 million barrels and are now 3% under seasonal norms. Diesel inventories dropped by 2.4 million barrels, leaving levels 13% below the five-year average. Propane inventories rose by 2.3 million but remained 7% under typical levels. Total commercial petroleum inventories saw a net decline of 0.7 million barrels on the week.
Product demand was generally stable. Total products supplied averaged 19.9 million barrels per day over the last four weeks, up 0.4% year-on-year. Gasoline demand slipped by 0.4%, while distillates and jet fuel rose sharply, by 12.8% and 13.8%, respectively.


Analys
Nam, nam, nam. Give me more 36mth forward Brent crude in EUR/barrel

Brent carried higher by relief rally across markets as Trump backs away from sacking Powel. Brent crude rose 1.8% ydy to USD 67.44/b with an intraday high of USD 68.04/b. The gain was driven by a relief rally across markets as it became clear that Trump would not try to force out Powel from his role as chair of the US Fed. US equities rallied more than 2.5% as a result and pulled oil along upwards in relief. The gains continue this morning both in equities and oil with the latter up 1.2% to USD 68.25/b.

Forward oil in euro looks very appealing for consumers. Even after recent oil price gains. A weaker USD and a lower oil price at the same time recently has strongly lifted the appeal for oil purchases by non-US denominated oil consumers. The euro has rallied against the USD. On Monday Brent closed at EUR 57.57/b while the 3yr forward Brent price closed at a nominal EUR 53.95/b when the forward fx rate is applied. But this is nominal three years forward basis. If we also assume that Eurozone inflation will average 2% pa. for the next three years, then the real forward euro price for oil is even lower. The price for Brent crude today is EUR 60.1/b for the front-month while the 36mth contract is EUR 55.1/b when the forward eurusd rate of 1.2 is applied. If we also assume a 2% annual inflation for three years then the real forward price is only EUR 51.9/b. Compare this to the average nominal price of Brent crude from 2015 to 2019, the shale oil boom-years, when Brent crude only averaged USD 58.5/b and EUR 51.3/b. This period was the tragic oil-years when US shale oil companies were chasing volumes rather than profits with many of them going bankrupt as a result. Even after the recent rally in Brent crude oil prices, the forward 36mth price in EUR is still relatively cheap in historical terms and especially so when the 36mth real forward price is taken into account.
The 36mth real forward price for Brent crude in EUR/b is almost down to the ”valley of death” period from 2015 to 2019 when Brent crude nominally averaged USD 58.5/b and EUR 51.3/b. That was the period when US shale oil producers aimed for volume over profits which led many of them to bankruptcy.

-
Nyheter4 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys4 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter3 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys3 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May
-
Analys3 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys4 veckor sedan
Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today