Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 7 april 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommoditySEB om jordbruksråvarorUSDA:s plantings-rapport präglade marknaden. Den ger stöd för spannmålspriset under marknadsföringsåret 2014/15. USDA:s Outlook Forum i slutet av februari förutspådde att produktionen nu kommer ifatt efterfrågeboomen, med stigande lager och fallande pris som följd. Platingsrapporten visar att detta skjuts upp åtminstone ett år.

De tre största majsexportörerna i världen, USA, Brasilien och Ukraina kan tillsammans få 30 mt lägre produktion i år än vad man trodde för några månader sedan. Torkan i USA:s veteområden innebär att USA inte kommer att producera lika mycket vete som förra året. Däremot ser det riktigt bra ut i EU med dels stora arealer höstsådd vete och raps och dels mycket gynnsamt väder.

USA:s torkdrabbade veteområden fick regn i veckan som gick och prognosen innehåller ännu mer regn, vilket fick vetepriset att falla tillbaka från de högsta nivåerna. Oron för en eskalering av krisen i Ukraina har avtagit markant, vilket även det bidragit till att riskpremie gått ur marknadspriset.

Mjölkpriset har fallit kraftigt de två senaste veckorna, men kan möjligen stå inför en rekyl uppåt, som kan ge ett säljtillfälle. Toppen på mjölkhaussen noterades sannolikt under förra året. Trots den prisnedgång som varit sedan dess är dagsnoteringen på mjölkråvara i kr/Kg basis Eurex SMP och smör är trots allt 52% högre än bottennoteringen på försommaren 2012.

Odlingsväder

Indien är nästan helt torrt och väntas enligt GFS-modellen få endast 20% av normal nederbörd de kommande två veckorna. Kinas odlingsområden, dels i norra delen av landet och dels längs kusten söder om Shanghai, vara betydligt torrare än normalt de kommande två veckorna. Europa, inklusive Rysslands och Ukrainas jordbruksområden väntas få 125% – 200% av normal nederbörd. Frankrike och England torkar upp och får mindre nederbörd än väntat. Sverige, Danmark, Nordtyskland och Polen, som varit torrt, får å andra sidan mer nederbörd än normalt. Det har talats om att det är torrt i Polen, men detta repareras nu. Hittills är förutsättningarna fortsatt goda för att det ska bli en ovanligt riklig skörd i Europa.

GFS-model - Europa

US Drought Monitor rapporterade i torsdags att 65% av Kansas, den största veteproducerande delstaten i USA, led av ”severe to extreme” torka, den allvarligaste klassificeringen, den 1 april. Det är en uppgång från 43% veckan innan.

I Kalifornien minskade emellertid torkan från förra veckan.

US Drought Monitor

Drought

Nedan ser vi väntad avvikelse från normal nederbörd de kommande två veckorna i USA. Enligt prognosbilden lättar torkan i veteområdena i Texas, Kansas och Oklahoma. Corn belt och sojaområdena får också mycket nederbörd.

4 - 19 april

Sydamerika fortsätter att få regn och den kommande tvåveckorsprognosen från GFS-modellen visar nederbörd över det normala, särskilt i Mato Grosso, Goiás och Minas Gerais. Minas Gerais var den delstat som drabbades hårdast av torkan i januari och februari, vilket fördubblade världsmarknadspriset på kaffe. Om väderleksprognosen slår in finns förutsättningar för ytterligare rekyl i kaffepriset och i sockerpriset. Nederbörden i Mato Grosso gynnar nu framförallt safrinha-skörden av majs.

Sydamerika

Quarterly Stocks och Prospective Plantings

I måndags, för en vecka sedan, publicerade USDA uppgifter på hur stora lager som finns kvar i USA av majs, vete och sojabönor. Resultatet av nästan 80,000 enkäter av vad amerikanska lantbrukare tänker odla i år presenterades också – Prospective Platintings.

För majs var lagren mindre än vad som väntades. Vetelagren var å andra sidan större än vad marknaden väntat sig. Uppenbarligen har foderefterfrågan varit större på majs än på vete, jämfört med marknadens förväntningar. Sojalagren var något större än vad marknaden förväntat sig.

Arealen av sojabönor ökar kraftigt och det var väntat. Lönsamheten är, som vi redovisat tidigare, generellt sett bättre med dagens prisbild, än den är för majs. Sådden av vete, som till största delen redan är känd sedan i höstas, blir som marknaden väntat sig och det är ingen stor förändring från förra året vad gäller arealen. Den stora överraskningen var att arealen av majs blir nästan 1.6 miljoner acres mindre än vad marknaden förväntat sig.

Om vi antar ”trend yield” för 2014, att lantbrukarna ”överger” och inte skördar en areal baserad på historisk trend (nivån är så gott som konstant), och arealen enligt Prospective Plantings-rapporten får vi följande produktionsestimat:

Produktionsestimat

Om vi jämför detta med förra årets skörd, ser vi att skörden av majs blir nästan 10 mt lägre i år. Skörden av sojabönor ökar med nästan 7 mt och skörden av vete ökar med 2 mt. MEN trend yield för vete är absolut inte rimligt att anta i år när crop ratings för Kansas, Texas och Oklahoma är i botten på grund av att nästan all areal är drabbad av ”extreme” eller ”exceptional” torka. Inte heller är det troligt att 8 miljoner acres överges och inte skördas. Det blir sannolikt mycket mer som inte skördas. Skörden av vete kanske blir väsentligt lägre än förra året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

När man räknar ihop arealen, undrar vän av ordning kanske varför det kan komma sig att arealen för sojabönor och vete blir som förväntat, men majsarealen mycket mindre än förväntat. Vart tog 1.6 miljoner acres vägen? En del gick till bomull, en del till ris och en del till canola. Skörden av canola väntas öka med 37% (givet samma hektarskörd som förra året). Jag vet inte, men antagligen odlas canola i norra USA, på gränsen till Kanada. Om kanadensarna resonerar likadant, och lyckas så när väl snön smälter, kan produktionen av canola överraska på uppsidan även där och där är produktionen väsentligt större än de drygt 1.4 mt som USA producerar.

Det tycks ändå saknas några miljoner acres. Farmdoc (University of Illinois) skrev på sin blogg i fredags kväll att dessa ”saknade” acres kan bero på variation inom felmarginalen för enkätundersökningen. De räknar med att arealen för majs har ökat i Juni-rapporten från USDA, som visar hur stor areal som faktiskt har såtts med majs (eller sojabönor).

Men allt annat lika ger rapporten stöd för spannmålspriset för det kommande marknadsföringsåret 2014/15. Den bild av att produktionen kommer ikapp efterfrågan i år med stigande lager som följd, som gavs av USDA:s Outlook Forum i slutet av februari ser ut att skjutas på framtiden ett år. Outlook Forum förutspådde ett genomsnittligt pris på majs 2014/15 på 390 cent per bushel. Den nivån förefaller orealistisk efter Prospective Plantings-rapporten.

För oljeväxter är situationen dock oförändrad, men sedan februari har skörden i Brasilien justerats ner med nästan 10 mt från de 95 mt som jordbruksministern talade om, så även där ser det möjligen lite mer positivt ut. Dock ska sägas att som gästtalaren Jens Bruno med erfarenhet från Ukrainas jordbruksföretag i storformat, Grain Alliance, sade på SEB:s kvällsseminarium i veckan, kommer Ukrainas lantbrukare att välja att odla solrosor istället för majs i år. Han sade att det är en lättodlad gröda. Solrosor kostar 1000 kr per hektar att odla och ger en intäkt på 6000 kr per hektar. Då utarmar man jorden, men det spelar mindre roll i år. Ukraina är världens största producent och exportör av solrosolja och detta kan sätta ytterligare press på marknaden för vegetabiliska oljor. Lägg därtill risken för att USA:s ökade areal av canola ger en indikation om hur Kanadas lantbrukare kommer att göra, så har vi ett scenario med väsentligt lägre pris på vegetabilisk olja.

Vete

Novemberkontraktet på Matif har haft en av sina sämre veckor med stora dagliga prisfall. Många lantbrukare har passat på att säkra årets skörd då priset varit högre än någon gång sedan maj förra året. I Sverige har vårbruket startat, vilket bidragit till prissäkringsivern här. Nyheten om regn i veckan i USA (men inte i västra Prärien, t ex västra delen av Kansas) bidrog till det negativa sentimentet för vete.

Som vi sett ovan ökade andelen av USA:s vetedistrikt som är drabbade av de svåraste formerna av torka till den 1 april (innan regnen kom). Crop ratings i Kansas och Texas förvärrades ytterligare. På måndag kväll startar NASS den reguljära rapporteringen av det amerikanska vetets kondition. Före vintervilan var det i den bästa konditionen på många år, men nu kommer det antagligen att jaga en motsvarande bottenplats.

Tekniskt är priset nere vid 195 euro, som är ett tekniskt stöd. I fredags var priset nere vid den nivån, men där fanns köpare som jagade upp priset till en stängning på 197.75 på fredagskvällen. Det är i och för sig sällan, som den sortens rörelser – mot trenden – sent på handelsdagen, blir bestående när marknaden öppnar igen nästa handelsdag.

Mill Wheat Euro

Chicagovetet föll även det kraftigt i veckan, men stängde på en teknisk stödnivå vid 694 cent.

Wheat future

Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif i fredags och veckan innan.

Terminskurvorna för Chicagovete och Matif

EU fortsätter att exportera i rask takt, som vi ser av exportlicenserna nedan. EU har istället importerat 10.5 mt majs hittills på marknadsföringsåret, vilket är lika mycket som under hela 2012/13.

EU-export

Priset har backat den senaste veckan på regn i USA, så vi väljer att gå över till neutral vy.

Maltkorn

Maltkornsterminerna fortsätter att handlas kring 220 euro per ton, där priset legat sedan november förra året. Maltkornet har inte riktigt hängt med i vetets svängning nedåt i början av året och uppåt sedan dess.

Maltkorn

Majs

Decemberkontraktet på majs lämnade 490-centsnivån där priset låg under hela mars månad, ända tills Plantings-rapporten fick priset att stiga till 500 cent. Tekniskt ”borde” det finnas möjligheter för priset att stiga ytterligare. En första teknisk motståndsnivå är 525 cent och ovanför det finns ett motstånd vid 550 cent.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Majspris

USA:s export av majs uppgår nu till USDA:s estimat för hela marknadsföringsåret. USA har redan exporterat 107% av vad USDA sade var årets exportpotential så sent som i förra månadens WASDE-rapport.

USDA - Export

Plantingsrapporten och regn över veteområdena i USA i veckan som gick, fick kvoten mellan majspris och vetepris att falla med 10%, som vi ser nedan.

Kvot

EU fortsätter att importera mycket majs. Hittills under 2013/14 uppgår importen till 10.5 mt, vilket är lika mycket som under hela 2012/13. Ukrainas export av majs har på motsvarande sätt varit mycket högre än förra året. EU har alltså hittills gynnats av den uppkomna situationen, då man kunnat sälja förhållandevis dyrt vete och importera billig majs.

Ukrainas jordbruksdepartement prognosticerade i veckan att Ukrainas produktion av majs ökar med 4% i år, vilket skulle ta den till 32 mt, hur man nu kan veta det, när den knappt är sådd än. All annan information tyder på att sådden blir mindre, eftersom det dels saknas pengar och dels kräver en större investering att odla majs, än att odla solrosor, en annan av Ukrainas stora grödor. Vi tror att det är rimligt att tro att Ukrainas skörd blir mer som 2012, dvs ca 20 mt, kanske upp emot 25 mt, men i vart fall inte som förra årets 30 mt. Enligt USDA ser Brasiliens skörd i år ut att bli 11 mt lägre än förra året. Plantingsrapporten visar att med trend yield kan USA:s produktion bli nästan 10 mt lägre än förra året. De tre största exportörerna till världsmarknaden av majs, alltså USA, Brasilien och Ukraina, får alltså vardera ca 10 mt lägre produktion i år än förra året, som det ser ut idag. Sammantaget förändrar detta läget för spannmål och majs i synnerhet. Vi måste gå över till köprekommendation.

Sojabönor

Novemberkontraktet på sojabönor i Chicago bröt också motståndet vid 1200 cent och det signalerar att den stigande pristrenden kan fortsätta. Motstånd finns dock ganska nära på uppsidan, vid 1236 cent.

Novemberkontraktet på sojabönor

Tittar man på produktmarknaderna för sojabönor ser det dock inte fullt så positivt ut. Plantings-rapporten var dessutom rätt mycket helt i linje med förväntningarna och motiverar alltså inte ett högre pris än innan rapporten kom.

Sojamjölet steg med 360 dollar som stödnivå. Prisuppgången kan troligtvis gå lite högre ur ett tekniskt perspektiv, men vi skulle inte rekommendera att ta nya långa (köpta) positioner vid dagens nivå. Uppåtrörelsen borde vara nästan avklarad ur ett tekniskt perspektiv.

I förra veckobrevet, för två veckor sedan skrev jag ”Prisuppgången kan troligtvis gå lite högre ur ett tekniskt perspektiv, men vi skulle inte rekommendera att ta nya långa (köpta) positioner vid dagens nivå. Uppåtrörelsen borde vara nästan avklarad ur ett tekniskt perspektiv.” Sojamjölsterminen stod då i 369 dollar. Nu är priset 376 dollar. Centralt i resonemanget var den tekniska ”flagga” som uppstod i slutet av februari till mitten av mars (markerad nedan). En sådan brukar uppkomma ungefär halvvägs på prisrörelsen. Först hade vi en uppgång från 340 dollar till 370. Därefter en rekyl ned mot 355 och sedan en uppgång till 385. Det är nästan exakt 30 dollar i båda ”benen”. Utifrån textboken i teknisk analys, borde vi nu därför kunna gissa att uppgången är över. Det är däremot inte givet att priset går ner, men det går nog i vart fall inte upp längre än så här.

Tekniskt stöd finns först på 370 dollar och sedan på 360 dollar.

Soybean meal - 4 april 2014

Sojaoljan lyckades hålla stånd i drygt en vecka vid 40 dollar och har sedan gjort ett försök till uppgång, som vi ännu inte vet om den kommer att fortsätta. Om priset vänder ner och går under 40 igen, signaleras att nedgången kan fortsätta, annars är det ”vänta och se” som gäller.

Sojabönolja

Palmoljeterminerna i Malaysia har fallit ner till ett tekniskt stöd och om prisfallet avtar här, kan det ge stöd för alla marknader för vegetabiliska oljor.

KO

Sammantaget har vi en bild av att sojabönorna kan gå högre, drivet möjligen av sojaoljan. Mjölet ser ut att ha uppgången bakom sig. Med en förväntat högre produktion av solrosolja i Ukraina är det dock ologiskt att priset på vegetabilisk olja ska stiga, men det ser så ut.

Raps

Rapspriset stängde kraftigt ner i fredags. Marknaden har inte gått över i positivt sentiment. Tekniskt stöd finns dock bara 6 euro under fredagens stängning vid 361.75 euro. Att Kina säljer 5 mt av sina reservlager av rapsolja, påverkar sentimentet negativt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Plantingsrapporten från USDA visar en stor ökning av canola-arealen, vilket om den får en efterföljare i Kanada, kan ge ytterligare ett år med stort utbud av rapsfrö. Det är också mycket höstsådd raps, som just nu utvecklas mycket väl i Europa. Våren är så tidig att rapsfälten kan blomma om några veckor i södra Sverige.

Rapspris

Skillnaden mellan kanadensisk canola i eurotermer och Matifs rapskontrakt (båda för novemberleverans) har fortsatt att gå ihop. I fredags stängde den på 14.9% premie för Matif, vilket är nästan 10% lägre än när jag började skriva om att spreaden var säljvärd såsom helt orimlig med tanke på att marknaderna har ända till november på sig att handla ihop igen. Fortfarande är Matif ca 12% för dyr i förhållande till ICE Canada.

Rapeseed

Nedanför ser vi kvoten mellan rapsfrö (november) och sojabönor (november, omräknat till euro). Vi ser att priserna hänger ihop och sällan avviker mycket från sin relation. Rapsfröet var på en ”dyr” nivå i början av mars, men prisfallet på Matif och en stark marknad för sojabönor, har gjort rapsen billig. Detta talar mot ett stort prisfall på raps, i vart fall om det inte blir ett ännu större prisfall på sojabönor. Den senaste veckans fall i kvoten beror som bekant på att sojabönorna stigit i pris.

Raps

Vi fortsätter med säljrekommendation på raps.

Potatis

Potatis för leverans i april nästa år ligger kvar på 14.50 euro per 100 Kg.

Potatispris

Gris

För två veckor sedan berättade vi att kulmen i PED-virusets spridning har passerats och att vi därför förmodligen sett toppen på prisuppgången på Lean Hogs på mellan 120 och 130 cent. Tekniskt ser priset ut att stå inför ett kraftigt och snabbt prisfall.

Grispris

Nedan ser vi tre kurvor. Den fyllda, blå, visar antalet grisar i USA, som minskat kraftigt under inverkan av PED-epidemin. Gul kurva visar den årsvisa förändringen i procent, -3% på årsbasis. Den gröna kurvan visar förändringen på årsbasis i hur många grisar som behålls för avel. Den har hämtat sig i den senaste noteringen, vilket kan tyda på att besättningarna nu kan börja öka igen. Det har bäring på foderefterfrågan, främst majs från sommaren och framåt.

Hogs

I torsdags berättade EU:s skattekommissionär Algirdas Semeta att Europakommissionen kommer att vända sig till WTO för att be dem undersöka rimligheten i Rysslands importstopp av europeiskt fläskkött, med anledning av att Afrikansk Svinpest påträffats hos vildsvin i östra EU. Detta är ytterligare en signal om att marknadens mörkaste period är över.

Spotkontraktet på EUREX Hogs har sedan förra veckobrevet för två veckor sedan gått upp från 1.57 euro per Kilo till 1.628.

Spotkontraktet på EUREX Hogs

Terminsmarknaden i USA kommer antagligen att falla kraftigt i pris och i EU att hålla sig stabilt eller fortsätta stiga.

Mjölk

Smörterminerna på Eurex har fortsatt att falla. Terminerna på SMP har fallit ganska kraftigt. Sedan slutet av mars har priset på SMP fallit med 160 euro per ton till 3030 för spotmånadskontraktet (april). Även om marknaden är illikvid tror jag man ska vara varse att 3500 euro förmodligen är en teknisk stödnivå för smör och 3000 euro förmodligen är en teknisk stödnivå för SMP. Marknaden kan alltså vara vid en temporär botten just nu. Det kan vara klokt att avvakta med prissäkring och se om nivåerna håller, i förhoppning att det blir en rekyl uppåt i terminspriserna.

Vi ser samma svaga prisutveckling som på Eurex, även på CME i Chicago och i Fonterras notering.

I diagrammet nedan är alla priser omräknade till Euro per ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Priser i euro per ton

Nedan ser vi terminspriserna man får i svenska kronor från terminspriserna på SMP och smör på Eurex, omräknat till kronor per kilo mjölkråvara. Notera att hela den här prisnivån alltid ska ligga över avräkningspriset på mjölkråvara med ca 50 öre, som är en uppskattning av kostnaden för att förädla mjölkråvara till SMP och smör. Fram till och med oktober finns nu regelmässigt priser på Eurex. Därefter är det mina estimat om var jag tror en köpkurs är.

Termin

Vi tycker att man som presumtiv terminssäljare kan avvakta för att se om det kommer en rekyl uppåt i priserna. Det är dock troligt att vi sett toppen på prisuppgången på mjölk under år 2013 i den uppgångsfas som började år 2012.

Socker

Priset på socker i Indien har den senaste tiden gått upp med ca 10%, men det syns inte i terminsmarknaden på ICE i New York. Marknaden befinner sig i en konsolideringsfas, efter uppgången från 15 cent till 18.50. Det är möjligt att marknaden kommer fram till att priset även i New York ska upp till föregående topp vid 19.50 cent. Just nu finns inte mycket nyheter att gå på.

Sockerpris

Vi fortsätter att ha neutral vy på sockerpriset.

Gödsel

Urea-priset, FOB Yuzny har rasat ner till förra årets bottennivå på 284.50 dollar per ton.

Urea-priset

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 12% last week. But closed the week below USD 75/b and it is still there. Very relaxed. Brent crude rallied 12% to USD 78.5/b in the early hours of Friday as Israel attacked Iran. The highest level since 27 January this year. The level didn’t hold and Brent closed the day at USD 74.23/b which was up 5.7% on the day and 11.7% on the week. On Friday it was still very unclear how extensive and lasting this war between Iran and Israel would be. Energy assets in Iran had still not been touched and Iran had not targeted other Middle East countries’ energy assets or US military bases in the region. As such, the Brent crude closed the week comfortably at around USD 75/b. Which one cannot argue is very much of a stressed price level. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Israel is targeting Iran’s domestic energy infrastructure. Not its energy export facilities. For now. Over the weekend Israel has widened its targets to include fuel depots in Tehran, refineries supplying Iran domestically and also a processing plant at Iran’s South Pars gas field – the world’s largest. So far it appears that Israel has refrained from hurting Iranian oil and gas export facilities. Maybe adhering to Trump’s whish of low oil prices. Trump has been begging for a lower oil price. Would be very frustrating for him if Israel started to blow up Iran’s export facilities. Focus instead looks to be on Iran’s domestic energy supply and infrastructure. To weaken and disable the operations of Iran as a country while leaving Iran’s energy export facilities intact for now at least. That is probably why Brent crude this morning is only trading at USD 74.9/b with little change from Friday. An incredible relaxed price level given what is going on in the Middle East. 

Israel seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Israel now seems to have close to total control of the Iranian air space. So called ”Air Supremacy” something which is rarely achieved according to Phillips P. O’Brian (see comment on this below with link). This is giving Israel close to total freedom in the airspace over Iran. Israel now seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Take out military and political commanders. Take out the air defenses. Then grind the rest of its defensive capacities to the ground over some time.

Continuous pressure. No rest. No letting up for several weeks seems likely. The current situation is a very rare opportunity for Israel to attack Iran with full force. Hamas in Gaza, Hezbollah in Lebanon, Iranian strongholds in Syria, are all severely weakened or disabled. And now also Air Supremacy of the airspace over Iran. It is natural to assume that Israel will not let this opportunity pass. As such it will likely continue with full force over several weeks to come, at least, with Israel grinding down the rest of Iran’s defensive capabilities and domestic energy supply facilities as far as possible. Continuous pressure. No rest. No letting up.

What to do with Fordow? Will Iran jump to weapons grade uranium? The big question is of course Iran’s nuclear facilities. Natanz with 16,000 enrichment centrifuges was destroyed by Israel on Friday. It was only maximum 20 meters below ground. It was where Iran had mass enrichment to low enrichment levels. Fordow is a completely different thing. It is 500 meters deep under a mountain. It is where enrichment towards weapons grade Uranium takes place. Iran today has 408 kg of highly enriched uranium (IAEA) which can be enriched to weapons grade. It is assumed that Iran will only need 2-3 days to make 25 kg of weapons grade uranium and three weeks to make enough for 9 nuclear warheads. How Israel decides to deal with Fordow is the big question. Ground forces? Help from the US?

Also, if Iran is pushed to the end of the line, then it might decide to enrich to weapons grade which again will lead to a cascade of consequences.

Brent is extremely relaxed at USD 75/b. But at times over coming 2-3 weeks the risk barometer will likely move higher with Brent moving into the 80ies or higher. The oil price today is extremely relaxed with the whole thing. Lots of OPEC+ spare capacity allows loss of Iranian oil exports. Israeli focus on Iran’s domestic energy systems rather than on its exports facilities is also soothing the market. But at times over the coming two, three weeks the risk barometer will likely move significantly higher as it might seem like the situation in the Middle East may move out of control. So Brent into the 80ies or higher seems highly likely in the weeks to come. At times at least. And if it all falls apart, the oil price will of course move well above 100.

Phillips P. OBrien on ”Air Supremacy” (embedded link): Air power historian Philip Meilinger: ”Air Superiority is defined as being able to conduct air operations “without prohibitive interference by the opposing force.” Air Supremacy goes further, wherein the opposing air force is incapable of effective interference.”

Thus, air supremacy is an entirely different beast from air superiority. It occurs when one power basically controls the skies over an enemy, and can operate practically anywhere/time that it wants without much fear of enemy interference in its operations.

The US had Air Supremacy over Germany in the second World War, but only at the very end when it was close to over. It only had Air Superiority in the Vietnam war, but not Supremacy. During Desert Storm in 1990-1991 however it did have Supremacy with devastating consequences for the enemy. (last paragraph is a condensed summary).

Fortsätt läsa

Analys

Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent jumping 2.4% as OPEC+ lifts quota by ”only” 411 kb/d in July. Brent crude is jumping 2.4% this morning to USD 64.3/b following the decision by OPEC+ this weekend to lift the production cap of ”Voluntary 8” (V8) by 411 kb/d in July and not more as was feared going into the weekend. The motivation for the triple hikes of 411 kb/d in May and June and now also in July has been a bit unclear: 1) Cheating by Kazakhstan and Iraq, 2) Muhammed bin Salman listening to Donald Trump for more oil and a lower oil price in exchange for weapons deals and political alignments in the Middle East and lastly 3) Higher supply to meet higher demand for oil this summer. The argument that they are taking back market share was already decided in the original plan of unwinding the 2.2 mb/d of V8 voluntary cuts by the end of 2026. The surprise has been the unexpected speed with monthly increases of 3×137 kb/d/mth rather than just 137 kb/d monthly steps.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

No surplus yet. Time-spreads tightened last week. US inventories fell the week before last. In support of point 3) above it is worth noting that the Brent crude oil front-end backwardation strengthened last week (sign of tightness) even when the market was fearing for a production hike of more than 411 kb/d for July. US crude, diesel and gasoline stocks fell the week before last with overall commercial stocks falling 0.7 mb versus a normal rise this time of year of 3-6 mb per week. So surplus is not here yet. And more oil from OPEC+ is welcomed by consumers.

Saudi Arabia calling the shots with Russia objecting. This weekend however we got to know a little bit more. Saudi Arabia was predominantly calling the shots and decided the outcome. Russia together with Oman and Algeria opposed the hike in July and instead argued for zero increase. What this alures to in our view is that it is probably the cheating by Kazakhstan and Iraq which is at the heart of the unexpectedly fast monthly increases. Saudi Arabia cannot allow it to be profitable for the individual members to cheat. And especially so when Kazakhstan explicitly and blatantly rejects its quota obligation stating that they have no plans of cutting production from 1.77 mb/d to 1.47 mb/d. And when not even Russia is able to whip Kazakhstan into line, then the whole V8 project is kind of over.

Is it simply a decision by Saudi Arabia to unwind faster altogether? What is still puzzling though is that despite the three monthly hikes of 411 kb/d, the revival of the 2.2 mb/d of voluntary production cuts is still kind of orderly. Saudi Arabia could have just abandoned the whole V8 project from one month to the next. But we have seen no explicit communication that the plan of reviving the cuts by the end of 2026 has been abandoned. It may be that it is simply a general change of mind by Saudi Arabia where the new view is that production cuts altogether needs to be unwinded sooner rather than later. For Saudi Arabia it means getting its production back up to 10 mb/d. That implies first unwinding the 2.2 mb/d and then the next 1.6 mb/d.

Brent would likely crash with a fast unwind of 2.2 + 1.6 mb/d by year end. If Saudi Arabia has decided on a fast unwind it would meant that the group would lift the quotas by 411 kb/d both in August and in September. It would then basically be done with the 2.2 mb/d revival. Thereafter directly embark on reviving the remaining 1.6 mb/d. That would imply a very sad end of the year for the oil price. It would then probably crash in Q4-25. But it is far from clear that this is where we are heading.

Brent needs to fall to USD 58/b or lower to make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. To make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. Kazakhstan is currently producing 1.77 mb/d versus its quota which before the hikes stood at 1.47 kb/d. If they had cut back to the quota level they might have gotten USD 70/b or USD 103/day. Instead they choose to keep production at 1.77 mb/d. For Saudi Arabia to make it a loss-making business for Kazakhstan to cheat the oil price needs to fall below USD 58/b ( 103/1.77).

Fortsätt läsa

Analys

All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Tariffs or no tariffs played ping pong with Brent crude yesterday. Brent crude traded to a joyous high of USD 66.13/b yesterday as a US court rejected Trump’s tariffs. Though that ruling was later overturned again with Brent closing down 1.2% on the day to USD 64.15/b. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US commercial oil inventories fell 0.7 mb last week versus a seasonal normal rise of 3-6 mb. US commercial crude and product stocks fell 0.7 mb last week which is fairly bullish since the seasonal normal is for a rise of  4.3 mb. US crude stocks fell 2.8 mb, Distillates fell 0.7 mb and Gasoline stocks fell 2.4 mb.

All eyes are now on OPEC V8 (Saudi Arabia, Iraq, Kuwait, UAE, Algeria, Russia, Oman, Kazakhstan) which will make a decision tomorrow on what to do with production for July. Overall they are in a process of placing 2.2 mb/d of cuts back into the market over a period stretching out to December 2026. Following an expected hike of 137 kb/d in April they surprised the market by lifting production targets by 411 kb/d for May and then an additional 411 kb/d again for June. It is widely expected that the group will decide to lift production targets by another 411 kb/d also for July. That is probably mostly priced in the market. As such it will probably not have all that much of a bearish bearish price impact on Monday if they do.

It is still a bit unclear what is going on and why they are lifting production so rapidly rather than at a very gradual pace towards the end of 2026. One argument is that the oil is needed in the market as Middle East demand rises sharply in summertime. Another is that the group is partially listening to Donald Trump which has called for more oil and a lower price. The last is that Saudi Arabia is angry with Kazakhstan which has produced 300 kb/d more than its quota with no indications that they will adhere to their quota.

So far we have heard no explicit signal from the group that they have abandoned the plan of measured increases with monthly assessments so that the 2.2 mb/d is fully back in the market by the end of 2026. If the V8 group continues to lift quotas by 411 kb/d every month they will have revived the production by the full 2.2 mb/d already in September this year. There are clearly some expectations in the market that this is indeed what they actually will do. But this is far from given. Thus any verbal wrapping around the decision for July quotas on Saturday will be very important and can have a significant impact on the oil price. So far they have been tightlipped beyond what they will do beyond the month in question and have said nothing about abandoning the ”gradually towards the end of 2026” plan. It is thus a good chance that they will ease back on the hikes come August, maybe do no changes for a couple of months or even cut the quotas back a little if needed.

Significant OPEC+ spare capacity will be placed back into the market over the coming 1-2 years. What we do know though is that OPEC+ as a whole as well as the V8 subgroup specifically have significant spare capacity at hand which will be placed back into the market over the coming year or two or three. Probably an increase of around 3.0 – 3.5 mb/d. There is only two ways to get it back into the market. The oil price must be sufficiently low so that 1) Demand growth is stronger and 2) US shale oil backs off. In combo allowing the spare capacity back into the market.

Low global inventories stands ready to soak up 200-300 mb of oil. What will cushion the downside for the oil price for a while over the coming year is that current, global oil inventories are low and stand ready to soak up surplus production to the tune of 200-300 mb.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära