Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 22 april 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityEfter två år av avvaktande lugn på råvarumarknaden, vaknade den till liv, om man får säga så när det handlar om prisfall, i veckan som gick. BNP-tillväxten under första kvartalet i Kina kom in på +7.7%, betydligt svagare än de 8% som marknaden väntat sig. IMF reviderade ner sin prognos för global BNP-tillväxt till +3.3%. Det är den svagaste tillväxten sedan åtminstone 1980, bortsett från katastrofåret 2008. Den svaga tillväxten i världen, som nu även märks i tillväxtländer, ledde till stora prisfall på råvarumarknaden i veckan som gick.

Tendens för råvarupriserVädret i USA har fördröjt majssådden, vilket fått majspriset att hålla sig stabilt, men i gengäld påverkat sojabönorna negativt, eftersom denna gröda då tenderar att vinna areal. Kinas svagare ekonomi tyngde också sojabönorna. Handeln är annars mest väderstyrd nu och vi går igenom detta lite djupare än vanligt.

Odlingsväder

USA och Kanada är kallt, vått och snörikt. Australiens odlingsområden är torra och norr om Svarta-havet byggs ett högtryck upp. Norra Kina är torrt, där man odlar vete. I lördags (förrgår) föll temperaturen i Oklahoma ner till minus 4 grader och i New Mexico till minus fem grader. Samtidigt har över hälften av vetet börjat gå i ax, vilket gör plantan känslig för frost. Mer om detta nedan.

Vete

Priset på november (2013) har hållit sig över 210 euro, som nu återigen fungerar som ett tekniskt stöd. Frågan är om priset ska bryta uppåt och testa 230.

Vetepris-diagram

Decemberkontraktet på CBOT ser mindre ”bullish” ut än grafen för Matif-vetet. Så som Chicagovetet handlats förefaller ett test av 700 cent på nedsidan vara troligare.

Vetepris

Ser vi på den senaste veckan förändring av terminskurvorna, ser vi att framförallt gammal skörd på Matif handlats ner. Det kan bero på att Tunisien faktiskt köpt ryskt vete i veckan. Det verkar alltså som om Ryssland kommit ut på exportmarknaden igen, efter att ha varit borta i nästan sex månader. I USA föll framförallt de tidsmässigt mest avlägsna leveransdatumen.

Terminskurvor för vete

Den kalla och sena våren i USA har gjort att vårvetet på Minneapolis Grain Exchange handlats upp. I diagrammet nedan ser vi kvoten mellan priset på vårvete och chicagovete. Premien för kvalitet ökade som vi ser redan under vintern, och har legat högt – och kommer kanske att gå högre på helgens köldknäpp.

Vete-diagram

Vi ser ju faktiskt något av samma sak vad gäller maltkornet på Matif, som drar ifrån höstvetet. Strategie Grains fortsätter att justera ned sitt estimat för EU:s veteproduktion 2013/14 med ca 500 000 ton till 130 mt, vilket är den fjärde nedjusteringen i rad. Revideringen beror främst på en minskning av produktionen i Storbritannien med 330 000 ton efter förra årets katastrofala höstsådd samt lägre areal i Danmark och Spanien som resulterar i en minskning med 200 000 ton. Det blöta och kalla vädret i år har dessutom försenat höstgrödornas utveckling samtidigt som det har hämmat sådden av vårgrödor.

Estimatet för EU:s produktion plus Kroatiens, som ansluter sig och blir EU:s 28:e medlem i juli, uppgår till 131.1 mt, vilket är en nedjustering från 131.6 mt förra månaden. Men temperaturen i norra Europa, med centrum i Tyskland, har den senaste veckan legat över det normala.

Prognosen för de närmaste två veckorna visar att värmen håller i sig. Nederbörden har också varit god och väntas vara fortsatt god. I USA har det däremot varit alarm. I Kansas, den delstat som producerar mest vete, föll temperaturen i lördags till minus 4 grader. I Texas föll temperaturen till minus 5 grader. Även Oklahoma och New Mexico berördes av frosten. Kansas, Oklahoma och Texas star för 28% av den amerikanska veteproduktionen. 68% av Oklahomas vete och 49% av Texas vete hade satt ax den 14 april enligt USDA-data. I Kansas var det bara 17% som gått i ax. Nedan ser vi de tre senaste dagarnas temperaturavvikelse från det normala. Nedan ser vi de tre senaste dagarnas temperaturavvikelse för USA.

Väder

Under tiden håller ett ordentligt högtryck på att stärkas över Svartahavsområdet (Ryssland och Ukraina) med temperaturer upp till 8 grader över det normal. Det är redan ovanligt torrt i området nord – till nordost om Svarta havet.

Väderprognos

På andra sidan klotet, där vårbruket snart ska starta, är det ovanligt torrt, som vi ser av nederbördskartan nedan.

Nederbördskarta

Crop progress för en vecka sedan visade oförändrat 36% i good/excellent condition.

Crop progress

USDA bekräftar att frost har skadat somliga höstgrödor som har kommit ur vintervilan, och som då är mer utsatta för kyla. Bl.a i Kansas, oroar sig lantbrukarna över de låga temperaturernas påverkan på grödorna, men det är fortfarande för tidigt att avgöra skadornas omfattning. I måndagens Crop Progress rapport från USDA så klassas dock fortfarande 36% av det amerikanska höstvetet som ”good/excellent” vilket är oförändrat från förra veckan, men givetvis mycket lägre än förra årets 64% vid samma tid, men samtidigt bättre än vad marknaden hade förväntat sig. Andelen grödor klassade som ”poor/very poor” har dock ökat med 1% till 31%.

Vete-kvalitet

Crop Progress-rapporten visar också att sådden av vårvete i USA har fått en långsam start. 6% är i marken, vilket är att jämföra med det femåriga genomsnittet på 13% och 33% förra året, som en följd av snöfall i de norra staterna som producerar vårvete. Snön, som inte bara försenar sådden, leder också till en viss oro för översvämningar vid en snabb snösmältning framöver.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Crop progress-rapporten

Vi fortsätter tro på sidledes prisrörelse tills vidare. Vi har sett de högsta priserna för året – om det inte blir en rejäl torka i år igen. Allt annat lika bör man passa på att sälja på uppgångar tycker jag.

Maltkorn

Priset på maltkorn med leverans i november har fortsatt att visa mer styrka än höstvetet / kvarnvetet på Matif.

Maltkorn-priser

Majs

Majspriset (december 2013) har trotsat prisfallen på resten av råvarumarknaden och ligger på toppnivåer för månaden. I fredags stängde handeln i decemberkontraktet på 547 cent per bushel. Det är den låga takten i sådden som ligger bakom. I veckan var endast 2% av arealen sådd i USA, pga kallt och ogynnsamt väder. Från Argentina rapporterar BAGE att 32% är skördat.

Majstermin

Råoljepriset har fortsatt falla, men etanolpriset har stigit i veckan, vilket gett stöd för majspriset. I veckans energistatistik var etanollagren mindre, men så var även produktionen.

Prisdiagram

Strategie Grains höjer sitt estimat för EU:s majsproduktion 2013/14 med 500 000 ton till 64.6 mt som en följd av ett skifte i areal från vårkorn till majs i Frankrike, Polen och Tyskland. Estimatet för EU:s produktion plus Kroatiens uppgår till 66.5 mt, vilket är en ökning från förra månadens 66 mt. Kroatien ansluter sig till EU:s framgångsrika union och blir dess 28:e medlem från och med juli månad. Kroatien är ett land som är har ”credit rating” ”B”, har en frisk banksektor, statskulden är 60% av BNP, och livnär sig huvudsakligen på varvsindustri och säsongsturism.

Det kalla och blöta vädret i USA har också lett till att sådden av majs har fått en riktigt långsam start. USDA:s Crop Progress-rapport från den 14 april visar att amerikanska lantbrukare endast hade sått 2%, vilket är 5% lägre än det femåriga genomsnittet på 7%.

Det är också en enorm kontrast jämfört med förra året då det varma och torra vädret gjorde att 15% av sådden var avklarad vid denna tidpunkt på året.

Framförallt har vädret varit en bidragande faktor till begränsat fältarbete i Iowa och Illinois, de största producenterna av majs. I Illinois uppgick sådden till 1%, att jämföra med det femåriga genomsnittet på 12%, medan sådden i Iowa ännu inte har påbörjats.

USA-karta med texas markerat

Prisfallet har stannat av därför att sådden går långsamt. Det är vädret som styr. Om vädret förbättras och takten i sådden ökar, kan ett test av 530 cent bli aktuellt i veckan. Minns den stora arealen från prospective plantings-rapporten för ett par veckor sedan. Marknaden väntar bara på varmare och torrare väder i ”Corn belt” i USA för att sälja terminer.

Sojabönor

Sojabönorna (november 2013) har tagit nästa trappsteg nedåt och studsade på 1200 cent, med 1225 som övre motstånd. Chansen är stor att 1200 bryts i veckan som kommer. Det rapporterades bland annat i veckan att efterfrågan på griskött i USA utvecklas svagt och fågelinfluensan i Kina kan påverka importbehovet av sojabönor i Kina något sämre, allt annat lika. Det kalla och ogynnsamma vädret för sådden av majs i USA, där endast 2% var i backen i förra måndagens statistik, gör att mer areal kan flyttas över till soja istället. Soja sås senare än majs. På samma sätt som det amerikanska vädret ger stöd för majspriset, verkar det alltså negativt på sojapriset.

Sojabönor

Det kommer naturligtvis vanlig veckostatistik också. Nedan ser vi export inspections enligt USDA.

Export inspections enligt USDA

BAGE rapporterade att skörden var klar till 39% och behöll skördeestimatet på 48.5 mt. USDA låg förra veckan på 51.5 mt. Brasiliens skörd är till 82% färdig. Det är lite snabbare än vanligt. Abiove sänkte skördeestimatet till 82.1 mt.

USDA låg i april månadads WASDE-rapport på 83.5 mt. Conab ligger högre. Vi tror att priset kommer att fortsätta falla och rekommenderar en såld position i sojabönor.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Raps

Rapspriset (november 2013) ligger kvar på någorlunda hög nivå. En anledning är att skörden i Europa väntas bli ca 1 månad senare än normalt.

Rapspris

Vi ser förhållandevis små förändringar i terminskurvan från förra veckan (fredag till fredag).

Terminskurva för raps

Om vi däremot tänker att skörden blir senare än normalt, kan det påverka utbudet för augustikontraktet på Matif. Leveranser på det kontraktet kan ske hela augusti och det är normalt sett inga problem att leverera ny skörd på det. Men i år ligger skörden kanske en månad senare än normalt. I diagrammet nedan ser vi priset på novemberkontraktet dividerat med priset på augustikontraktet. Vi ser att marknaden har börjat prisa in en försening av skörden (och utbudet). Med väsentligt bättre väder i Europa i prognosen för de kommande 14 dagarna tror vi att det kan vara värt att sälja augusti och köpa november.

Rapsdiagram

Generellt sett alltså, tror vi att en såld position i raps är bra. Vi tror också att augusti är mer säljvärd än november. Att sälja augusti och köpa november är en affär som direkt spelar på att vädret förbättras fram till skörd.

Gris

Grispriset (September 13) som har fortsatt att röra sig sidledes. Det rapporterades i veckan att efterfrågan på griskött i USA utvecklar sig svagare än väntat, vilket fick priset att falla tillbaka mot slutet av förra veckan.

Grispris

Mjölk

Fonterras pris på SMP tvärvände ner i veckan. Priset ligger fortfarande högt. Ser vi till tidigare tillfällen när Fonterra-priset rusat, ser vi att då har nedgången varit lika kraftig som uppgången och hela den abnorma uppgången tagits ut av nedgången.

I kursdiagrammet nedan ser vi priserna på Fonterras SMP, USDA:s prisnotering på SMP i Europa och Eurex-börsens pris, samt Eurex pris på smör. Alla priser är angivna i euro per ton.

Kursdiagram för fonterra smp, eurex

Priserna på smör och skummjölkspulver har fortsatt att stiga på Eurex. Sedan förra veckan har det implicita priset på mjölk, som man får genom att ta rätt andelar smör och SMP, stigit med 10% för leverans i maj och med 9% för leverans i juni. För leverans längre fram i tiden har det varit betydligt mindre prisrörelser.

Nedan ser vi terminskurvorna för smör och skummjölkspulver på Eurex.

Skimmed milk powder och butter

SEB Commodities erbjuder ett litet ”prova-på” kontrakt som består av 0.5 ton Eurex-smör och 0.9 ton Eurex SMP. Ett paket som motsvarar 10 ton flytande mjölkråvara. Just nu är det underliggande värdet på ett sådant kontrakt drygt 33 000 kronor. Vi garanterar börspris eller bättre.

Den som vill följa priset på SMP på Eurex gör det via länken:

www.eurexchange.com/exchange-en/products/com/agr/14016/

Vi tycker att den här haussen på världsmarknaden skapar ett bra tillfälle att säkra via terminer.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Brent rises on prospect of Middle East flare-up

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have extended their recent rally, reaching USD 74.3 per barrel this morning, marking a gain of USD 1.25 per barrel since last evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Earlier in the week, signals pointed towards a potential de-escalation in Middle East tensions, with Israel reportedly considering a US-led initiative to address the conflict in Lebanon. However, as noted in yesterday’s crude oil comment, Israel’s military chief issued a strong warning, vowing a significant response should Iran attempt further aggression.

Fueling the recent surge in oil prices are reports from Axios (an American news outlet) suggesting that Iran is preparing to launch a retaliatory strike on Israel from Iraqi territory in the coming days. This heightens the likelihood of additional hostilities potentially erupting before the US election on November 5th.

According to the source, the anticipated attack would likely involve drones and ballistic missiles, with Iran potentially relying on allied militias in Iraq to carry it out. This approach may be a strategic effort by Tehran to avert a direct potential Israeli re-re-retaliation on Iranian soil.

While the situation in the Middle East could escalate sooner than expected, both Israel and Iran seem reluctant to ignite a full-scale regional war. Thus, any additional responses from Iran might remain restrained, similar to Israel’s limited strike last weekend, hence primarily intended as a demonstration of strength rather than an invitation to open warfare.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude oil prices have rebounded from a low of USD 70.7 per barrel on Tuesday to USD 72.7 per barrel currently. Since Friday, the market experienced a significant nosedive, with prices collapsing by almost USD 6 per barrel. This drop was triggered by the long-awaited Israeli attack on Iran, which was milder than anticipated and did not target any oil infrastructure. The market’s reaction – a textbook example of ”buy on rumors, sell on news” – reflected this.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

In the past two days, however, prices have rebounded, driven by tightening US crude stockpiles (reported yesterday), ongoing potential for further unrest in the Middle East, and rumors that OPEC+ may delay its planned oil output hike, originally scheduled for December. Currently, Brent crude is nearing USD 73 per barrel.

Geopolitically, there are both potential risks and reliefs: An Israeli minister suggested that hostilities with Hezbollah might end by the year’s end. Nevertheless, Israel’s military chief has issued a stern warning, promising a severe response against Iran if it launches further attacks on Israel.

The market’s recent ”geopolitical relief” seems premature, with oil prices swiftly dropping 3-4 USD per barrel from last Friday’s close of approximately USD 76. The threat of further escalations with Iran persists, indicating possible future volatility without any immediate diplomatic solutions.

Much depends on Iran’s reaction. Will their responses escalate tensions, or will they seek to de-escalate, considering the limited damage inflicted? The drop in oil prices suggests that Israel’s attacks did not cause substantial damage, reassuring the market temporarily by not affecting oil installations.

However, it is uncertain if this was Israel’s final move. There could be additional minor and targeted attacks, potentially leading to repeated assaults to diminish Iran’s military capabilities. i.e., there could be more rounds of such attacks from Israel before Iran manages to do anything. Israel lives in constant fear and is tired of getting rockets from left, right, and center, and likely wants to eliminate Hezbollah, Hamas, the Houthis, and Iran’s ability to continue with this.

Further influencing oil prices, recent US DOE data showed a reduction in US crude inventories by 0.5 million barrels last week, slightly less than the API’s reported 0.6-million-barrel drop but significantly less than Bloomberg’s consensus forecast of a 1.4-million-barrel increase. Moreover, reductions were also observed in gasoline and distillate (diesel) inventories, exceeding market expectations and offering bullish signals at a drawdown of 2.7 and 0.97 million barrels respectively.

Looking forward, attention is on OPEC+’s plans to gradually increase production starting this December. The market is split, with rumors suggesting potential delays in OPEC+’s output increase. These delays, along with the ongoing drawdown in US inventories, could further bolster Brent prices fundamentally. However, we believe OPEC is likely to stick to a production increase in December to maintain integrity.

As of now, the OPEC+ production hike of 2.2 million barrels until December 2025 together with a weakened macroeconomic picture and fears of a long-lasting economic slowdown in China is holding a lid on global oil prices. Yet, during 2025 we believe the cartel will likely continuously evaluate the planned production increase, to see if its room for those volumes. We don’t see them going for full punishment and flooding the oil market like they did in 2014/15 and 2020. With oil prices, over time, in the low 70-dollar range we see that OPEC will reconsider the volumes that are to enter the market every single month.

In the current short-term market environment, an oil price of below USD 73 per barrel is still a buying opportunity. Yet, the oil price is not going to shoot up over USD 80 per barrel any time soon, but there is more upside than downside and it pays to be secured.

Additionally, the historical average oil price over the last 20 years is around USD 75 per barrel. Adjusted for inflation, the actual average price would be about USD 90-95 per barrel. Given the current macroeconomic and geopolitical climate, which is far from normal, securing prices on the upside and being cautious about betting on a significant price drop is prudent.

Key events next week include the US election and a legislative session in China, the world’s largest crude importer. China’s economic policies are crucial, significantly influencing global demand growth each year.

In conclusion, while US inventory data offers some bullish signs, the overarching impacts of OPEC decisions and Middle Eastern geopolitical tensions are significant factors that will drive prices higher.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: It takes guts to hold short positions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

The oil market has experienced a retreat in bullish sentiment over the last few weeks, as shifts in geopolitical tensions have influenced the market. Notably, the anticipation of Israeli military actions, which are now expected to avoid critical Iranian oil infrastructure (though not with 100% certainty), has led to a recalibration of risk assessments.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Despite these geopolitical developments, underlying market fundamentals, including inventory levels and production rates, continue to influence price movements. There appears to be a balancing act between the continuously uncertain geopolitical landscape and concerns over an oil surplus in 2025.

Recent IEA reports suggest that OPEC must cut an additional 0.9 million barrels per day next year to balance the market. This is in contrast to the cartel’s strategy of gradually regaining market share and increasing production by 180,000 barrels per month starting December 2024, culminating in an increase of 2.2 million barrels per day by December 2025.

OPEC will continue to closely monitor market conditions and perform monthly evaluations of their planned production increase, adjusting the production scale as needed to stabilize prices within the mid-70-to-80-dollar range.

We anticipate the planned OPEC December 2024 production increase of 180,000 barrels will occur, which is likely looming in the consciousness of market participants trying to balance the bulls and bears.

However, even though Brent prices have retreated from their largest peaks during the height of the Middle East unrest in early to mid-October, we now see Brent crude prices trading in positive territory since opening on Monday this week, climbing by USD 3 per barrel over the last four days and currently trading at a strong USD 76.2. This returns to the September peaks before the worst escalation in the Middle East.

As zero Israeli retaliation has materialized and with less focus on vital Iranian oil infrastructure, investor sentiment has been impacted, with hedge funds and money managers reducing their long positions in major petroleum contracts. Specifically, there was a notable decrease in positions across Brent (down 28 million barrels) and WTI (down 12 million barrels), reflecting a, so far, relaxed approach to potential supply disruptions.

Yesterday evening, we also received a slightly bearish US inventory report from last week’s data. There was a sizeable increase in US commercial crude oil inventories, which rose by 5.47 million barrels. However, keep in mind that total inventories remain about 4% below the five-year average for this time of year, totaling 426.0 million barrels.

Notably, gasoline inventories also experienced a rise, increasing by 0.88 million barrels, yet still tracking approximately 3% below the five-year average. In contrast, distillate (diesel) inventories saw a decrease of 1.14 million barrels yet remain a very bullish 9% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories experienced an upward movement, adding 5.9 million barrels over the week. This is slightly bearish indeed, but likely not enough to counter the geopolitical uncertainties ahead.

As market participants monitor the fundamentals, the potential for a hard Israeli retaliation remains an important risk, with possible impacts on Iranian oil facilities still on the table. Such geopolitical risks are juxtaposed with fundamental calculations, such as the enforcement of sanctions and adjustments in OPEC+ production strategies.

In summary, while current market conditions suggest a greater stabilization of prices and concerns for a surplus in 2025 are holding back Brent prices from spiraling, the underlying risks related to geopolitical actions should weigh heavier. The more time that passes without any Israeli retaliation, the more likely the risk premium will fade. Yet, more time also means more Israeli preparation, and the retaliation will likely be well-planned with significant consequences for Iran. In essence, it takes courage to maintain a short position in the current market. Again, the continuous potential for upside risks outweighs the downside risks.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära