Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 16 september 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens på råvarupriser av SEBTorsdagskvällens WASDE-rapport visade högre utgående lager för vete och majs men sojabönslager enligt förväntan. Priset på vete och majs föll direkt. Handlare i marknaden tittade dock med misstro på siffrorna på sojabönor och valde att handla upp dem.

Efter ett litet tag handlades de nästan ”limit-up”, men marknaden sansade sig och priset föll sedan tillbaka. Detta visar skillnaden i psykologin i vete och majsmarknaden å ena sidan och den till bristningsgränsen spända situationen i sojamarknaden. Det är uppenbarligen flera aktörer som har en rejäl oro för prisuppgångar och av allt att döma befinner sig dessa i Asien. Vi har tidigare sett hur prisrusningar skett på småtimmarna svensk tid, som är kontorstid i Asien. Antagligen finns det handelshus eller foderproducenter som ligger kort marknaden och hoppas att priset ska komma ner. Fundamentalt tyder mycket på lägre pris framöver.

Odlingsväder

USA väntas få god nederbörd över viktiga odlingsområden under den kommande tvåveckorsperioden.

Väderrapport

Sedan den 20 augusti har den andel av USA som är torrare än normalt ökat från 60% till nästan 64%. Andelen som är drabbad av de mest extrema formerna av torka har dock minskat marginellt. Den trenden fortsätter alltså.

Väder

Argentina är väsentligt mycket torrare än normalt och väntas vara det resten av månaden. Detta kan påverka veteskörden ännu mer negativt. Det torra vädret har redan påverkat skördeestimaten från USDA.

Odlingsväder i Sydamerika

Brasilien har utmärkt väder. Det är något mer nederbörd i prognosen än normalt.

Vete

November vetet på Matif höll sig över stödlinjen, men backade större delen av veckan. I EU trycker fortfarande lantbrukarna på sin fysiska spannmål.

Veteanalys för trading

Decemberkontraktet på CBOT tycks ha ett stöd strax under dagens pris. Stödet ligger vid 640 cent ungefär.

Analys på decemberkontraktet för vete på cbot

Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif. Vi ser att priset föll ordentligt i USA men knappt hälften så mycket i Europa.

Terminskurvor på vete

Måndagens Crop Progress från USDA visar att skörden av amerikanskt vårvete fortsätter att avancera i raskt takt. För de 6 stater som rapporterar är nu 80% av skörden avklarad, en ökning från förra veckans 64% och för första gången över det 5-åriga genomsnittet på 79%, men fortfarande under förra årets 97% vid den här tiden.

Från och med nu börjar USDA också rapportera den pågående sådden av amerikanskt höstvete. Per den 8 september så var 5% av sådden avklarad, vilket är i linje med det 5-åriga genomsnittet och marginellt högre än förra årets 4% vid samma tidpunkt.

Egypten fortsätter att rumstera i den internationella marknaden och slog till på ytterligare ett köp av vete, denna gång 235 000 ton för leverans i november. I stort sett samma uppställning som tidigare med 60 000 t från Rumänien, 60 000 t från Ryssland och resten från Ukraina. Det franska vete som offererades låg ca 10 usd högre (C&F) medan amerikanskt vete lyste med sin frånvaro.

I WASDE-rapporten gjordes ingen förändring för skörd per acre i USA. Den lämnades oförändrad på 46.2 bushels per acre. Inte heller gjordes något åt arealen på 45.7 miljoner acres.

På global basis ser vi som väntat högre produktionsestimat för Kanada, EU och före-detta Sovjetunionen. De gjorde ingen förändring för Australien och inte heller för Kina, trots att vi vet att det varit stora översämningar där som borde motsvara minst 2 mt. Däremot gjorde de en sänkning med 1 mt i Iran, av alla ställen, till 14.5 mt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

De höjde importestimaten för Egypten och Iran. För Iran höjde de till 4.5 mt, trots att Iran i onsdags rapporterade om ett importbehov på 7.5 mt. Importestimatet för Saudiarabien sänktes.

Veteproduktion i världen

Utgående lager höjdes på global basis och därmed saknas därför anledning att handla upp priset på vete. Utgående lager för EU-28 på 11 mt motsvarar 22 dagars konsumtion.

Carry out stocks av vete i världen

Ingen hade förväntat sig någon ”action” från vete-balanserna och det blev det inte heller. Efter ett stort prisfall sedan den 17 december förra året, gav den här rapporten ”mer av samma sak”. De som hoppas på en trendvändning uppåt i priset fick här ytterligare anledning att ändra sin ståndpunkt.

I diagrammet nedan ser vi pris i förhållande till utgående lager 50 år bakåt i tiden. Varje punkt representerar ett år. Punkterna är förbundna tidsmässigt med linjer. Vi ser att dagens förhållande mellan pris och förväntat utgående lager enligt den senaste WASDE-rapporten, avviker något från den historiska relationen. Priset är just nu möjligtvis väl lågt i förhållande till den historiska relationen de senaste åren, men inte om man jämför med relationen innan 00-talets boom.

Stocks in days of consumption av vete

ABARES justerar ner sin prognos för Australiens veteproduktion efter att torka har påverkat grödorna negativ hos de största producentstaterna. Lantbrukarna förväntas skörda 24.5 mt vete 2013/14 , vilket är en minskning från tidigare estimat i juni på 25.4 mt men en ökning med 11% från 2012/13. Sådd areal justeras upp från 13.68 mha till 13.71 mha. USDA håller dock kvar vid sitt estimat på 25.5 mt.

Trots detta räknar man med att exporten kan uppgå till 19.5 mt under säsongen med start 1 oktober, vilket endast är en nedjustering med 100 000 ton från prognosen i juni.

Västra Australien har drabbats av torka över stora delar och lantbrukare där beräknas skörda 7.3 mt, vilket är lägre än de 8.8 mt som estimerades i juni men fortfarande en ökning med 6% jämfört med förra året då torka drabbade produktionen. Skörden av vete beräknas börja nästa månad.

Produktionen av canola beräknas till 3.3 mt, en ökning från tidigare estimat på 3.2 mt i juni men en minskning med 18% jämfört med förra året.

Under perioden 1 juni till 31 augusti har nederbörden i södra Australien har varit normal / över det normala, medan nederbörden i västra Australien har varit långt under det normala. Under den kommande ”våren” krävs dock mer nederbörd.

Australien av Abares

Som nämnt ovan, behåller vi vår neutrala vy på vetet.

Maltkorn

Terminspriset (november) är som vi tidigare nämnt understött av att köpare uppenbarligen tycker att ”200 euro” är ett praktiskt pris att köpa på. Om priset skulle gå under 200 euro kommer man antagligen att tycka att 190 euro är ett bättre alternativ.

Terminspriser på maltkorn

Majs

Majspriset (december 2013) rörde sig mer än normalt i torsdags på WASDE-rapportens dag, men det var inte större dramatik än en normal dag under augusti. Trenden är nedåtriktad och det finns inget som tyder på att marknaden inte skulle gå ner oh testa 450 cent igen.

Trenden i majspriset är neråt

Tillståndet för den amerikanska majsen fortsätter att försämras enligt måndagens Crop Progress från USDA. För de 18 stater som rapporterar så klassas nu 54% som ”good/excellent”, ner 2% från veckan innan och nu strax under det 5-åriga genomsnittet på 55%. Omkring 55% respektive 61% av grödorna i Illinois och Indiana klassas som ”good/excellent”. I Iowa är det bara 35% som tillhör denna kategori.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Andelen majs som har uppnått mjölmognad uppgår till 64%, en ökning från förra veckans 42%. Förra året under torkan så låg siffran på 92% vid den här tiden, men det 5-åriga genomsnittet för samma datum ligger på 75%. Runt 69% av grödorna i Illinois har nått detta utvecklingsstadium, en ökning från 46%, medan siffran för Indiana ligger på 67%, upp från 47% veckan innan.

Majsgrafer

I WASDE-rapporten höjdes den väntade skörden per acre från att ha legat på 154.5 bushels per acre i augustirapporten, till 155.3 nu. Då arealen lämnades oförändrad, ökade därför produktionsestimatet till 13,843 miljoner bushels. Carry out stocks ökade också från 1837 till 1855 miljoner bushels, jämfört med augusti månads rapport.

Om vi tittar på global produktion, ser vi att USA justeras upp med 2 mt. Brasiliens skörd i våras justeras upp med 1 mt till 81 mt. Argentinas skörd lämnas oförändrad, trots att jordbruksdepartementet i Argentina estimerat skörden till 32.5 mt och inte 26.5 som USDA har.

För det kommande året har USDA sänkt skördeestimatet för Argentina pga det torra vädret som landet har.

Världsproduktion av majs

Utgående lager väntas sjunka marginellt med 0.5 mt för 2012/13. USDA höjer inlagringen i USA och i Brasilien. Om Argentinas regering har mer rätt än USDA finns också möjligheten att det finns betydande lager där.

För 2012/13 höjs utgående lager i USA och i Brasilien, vilket är en konsekvens av högre utgående lager från 2012/13.

World corn carry-out stocks

I diagrammet nedan ser vi förhållandet mellan pris och lager. Vi ser att dagens pris på strax under 500 cent är väl motiverat med tanke på de senaste årens relation mellan lager och pris. Vi ser ingen anledning att handla priset varken uppåt eller nedåt från den här nivån.

Graf

I veckan som kommer, publicerar USDA en rapport om arealen i USA, vilket kan ge marknaden något (litet) att handla på.

Vi behåller neutral rekommendation.

Sojabönor

Novemberkontraktet på sojabönor sjönk successivt i pris under veckan, fram till WASDE-rapporten.

Intressant nog började priset stiga 30 minuter innan rapporten – ett tydligt tecken på hur orolig marknaden var för att rapporten skulle bli dålig och föranleda en prisuppgång. Det säger oss att väldigt svaga aktörer ligger alldeles för kort marknaden. Vi ska återkomma till detta nedan i ett resonemang om optionsmarknaden prisar in den här oron och om det finns möjligheter i optionsmarknaden.

WASDE-rapporten om sojabönor var något av en ickehändelse. Siffrorna visade faktiskt på högre utgående lager på global basis, men eftersom det varit sådant fokus på torkan i USA de senaste veckorna, hade handlare svårt att riktigt tro på siffrorna. I det oroliga läget gjorde man det som föreföll psykologiskt rätt, och man handla upp priset. När rädslan tyglats lite över natten, föll priset tillbaka på fredagen.

Teknisk analys på sojabönor

Sojamarknaden är naturligt uppdelad på sojamjöl och sojaolja och det är två helt olika världar. Vi ser prishistoriken på sojamjölet nedan och där har vi faktiskt en teknisk köpsignal efter torsdagens hausse. Priset steg till en nivå över den det prisintervall som priset legat inom den senaste månaden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisutveckling på sojamjöl

Och nedan ser vi den mycket baissigare utvecklingen på sojaoljan.

Prisutveckling på sojaolja

Det torra och varma vädret i USA fortsätter att påverka sojabönorna negativt, något som syntes i måndagens Crop Progress från USDA. 52% av sojabönorna klassas nu som ”good/excellent”, ner från förra veckans 54% men fortfarande över förra årets 32%. Däremot lägre än genomsnittet på 55%. Omkring 55% respektive 49% av sojabönorna i Indiana och Illinois klassas som ”good/excellent”, medan endast 33% av sojabönorna i Iowa klassas som denna kategori. I Iowa och Indiana föll andelen ”good/excellent” med 6-8% under förra veckan, med liknande nedgångar veckan dessförinnan.

97% av sojabönorna har uppnått stadiet baljsättning, en liten ökning från förra veckans 92%. Förra året vid den här tiden låg siffran på 99% och det 5-åriga genomsnittet ligger på 98%.

Soja

I WASDE-rapporten sänktes skörden per acre från 42.6 bushels per acre i augusti månads rapport, till 41.2 bushels per acre nu. Arealen lämnades oförändrad. Detta innebär att USA:s skörd sänktes från 1,675 miljoner bushels till 1,655 miljoner. En lägre export på 15 miljoner bushels till 1,370 mbu sänkte estimatet för utgående lager från 220 mbu till 150 mbu.

På global basis gjordes som ovan nämnt ingen förändring av ”bottom line”. Det väntade produktionsbortfallet i USA kompenseras fullt ut av Brasiliens väntade produktionsökning. USDA gör hela den höjning som indikerats från brasilianska analysfirmor och som vi skrivit om tidigare.

World soybean production

Utgående lager justeras ner i USA, med nästan 2 mt. Det är ytterligt lite att ha i utgående lager. Skulle skörden per acre sjunka ytterligare med 1 bushel / acre blir det mindre än 1 mt kvar i USA.

På global basis väntas lagren stiga, men det är ytterst marginellt. Varför Brasilien skulle öka utgående lager från 16 mt till 27.7 mt är något oklart.

Det höga priset på sojamjöl vi har nu, borde, om man man antar att det blir bestående, leda till ransonering, på samma sätt som det lett till ökad produktion i Brasilien. Detta borde gälla även USA. I WASDE-rapporten står också om minskad produktion av gris och detta borde slå igenom i lägre inhemsk efterfrågan på sojamjöl.

World soybean carry-out stocks

Nedan ser vi de senaste 50 årens förhållande mellan lager och pris, där varje punkt är ett år, förbundna tidsmässigt med en linje. Vi ser att den senaste punkten ligger över de senaste årens samband, dvs priset ligger för högt.

Stocks in days of consumption - Sojabönor

För två år sedan var priset exakt detsamma som idag, men lagernivån var väsentligt lägre än den väntas bli 2013/14. Om priset anpassade sig till det historiska sambandet, skulle det ligga på 1200 cent eller kanske 1250 cent.

Detta gör att allt annat lika, tror vi att priset kommer att falla och därmed behåller vi vår säljrekommendation.

Raps

Rapspriset (november 2013) fortsatte ner i veckan som gick. WASDE-rapporten hade ingen påverkan alls på priset. Trenden är nedåtriktad och vi har en negativ vy på prisutvecklingen.

Teknisk analys på rapspriset

Vi behåller säljrekommendationen på raps.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Potatis

Potatispriset steg i veckan med 1 euro från 22 till 23 euro. Sedan juni har priset gått upp från 16 till 23 euro.

Teknisk analys på potatispriset

Gris

Eurexpriset föll i veckan som gick, medan lean hogs steg. WASDE-rapporten beskrev en situation med lägre produktion av gris i USA. Återigen har vi en vecka, där priserna på amerikanska grisar och europeiska går åt olika håll.

Teknisk anlays på grispriset

Mjölk

Terminerna på smör och skummjölkspulver vid Eurex-börsen var i princip oförändrade i veckan som gick. Den stigande trenden har rappat mycket av den kraft och övertygelse den hade under andra halvan av förra året och början av det här. Kanske är priserna nära toppen.

Teknisk analys på mjölkpriset

Socker

Oktoberkontraktet på råsocker bröt den nedåtgående trendlinjen i veckan som gick. Det är i sig inte en teknisk köpsignal. Däremot är det en signal om att den fallande trenden är över. För att få en bekräftelse från den tekniska analysen att marknaden har gått över till en stigande trend skulle vi behöva se priset gå över pristoppen i augusti och helst även över 17.52 cent, toppen i juni.

Teknisk analys på sockerpriset

Förra veckan gick vi ut med en tidig köprekommendation på en rapport från en engelsk handelsfirma som prognosticerade ett väsentligt mindre överskott under marknadsföringsåret 2013/14.

Kritik mot den prognosen har kommit från två håll: Först från Indiens sockerproducenter och sedan från konsultfirman Kingsman.

Indien har haft en bra monsun. Monsunen börjar i juni och pågår till september, ungefär och är en synonym för regnperiod. Socker odlas över hela Indien. Den delstat som producerar mest är Uttar Pradesh som ligger öster om New Delhi. Även delstaterna ungefär vi Goa är stora sockerproducenter. Kartbilden nedan visar avvikelsen från det normala för den ackumulerade nederbörden de senaste tre månaderna. Vi ser att det varit någorlunda normal nederbörd i dessa områden och om något, lite mer än normalt. Detta återspeglar sig i Indiens produktion. Indien, som är världens näst största producentland efter Brasilien, konsumerar normalt sett allt sitt socker inom landet, men pga monsunen, flaggar sockerproducentföreningen att landet kan ha en del över för export. Istället för 23.5 mt produktion 2013/14 (startar 1 oktober), tror Indian Sugar Mills Association nu på 24 mt produktion.

Väderkarta över Indien

Den schweiziska konsultfirman Kingsman publicerade en uppdatering av deras estimat för sockermarknaden. De höjde produktionsestimatet 2013/14 med +1mt till 178 mt. De höjde också estimatet för global konsumtion något, men inte lika mycket som Czarnikow förra veckan. Slutresultatet blev en liten sänkning av produktionsöverskottet från 4.59 mt som var Kingsmans estimat i maj, till 4.45 mt nu. Czarnikow publicerade förra veckan ett estimat på att produktionsöverskottet ska bli endast 1.9 mt.

Kingsman menar att konsumtionsökningar inte sker gradvis, utan stegvis. När priset når ner till en nivå där konsumenter hellre väljer socker som input-råvara instället för andra substitut, ökar efterfrågan abrupt. Det kan vara ett byte från stärkelsesirap till socker, t ex, men detta har inte inträffat än, menar Kingsman.

Man kan tolka detta som en storm i ett vattenglas mellan konsultfirmor, men det Czarnikow och Kingsman har gemensamt är att de sänker estimatet för produktionsöverskottet nästa år.

USDA har även publicerat estimat för socker i sin senaste WASDE-rapport. Ser vi till estimerade utgående lager 2013/14 och priset, som för råsocker anges i cent per pund har vi nedanstående diagram.

Stocks in days of consumption, socker

Vi ser att ett i ett linjärt samband mellan lager och pris, förklaras 60% av priset av estimatet för utgående lager vid respektive tillfälle. Vi ser att lagren är ovanligt höga nu efter att ha ökat fyra år. Vi vet också att detta är på väg att ta slut. Vi kan alltså förvänta oss högre priser på socker framöver.

Vi fortsätter att rekommendera köp, men med varningen att vi ännu inte fått en bekräftelse från den tekniska analysen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kaffe

Medan den fallande trenden i socker ser ut att vara på sluttampen, ser vi ännu inte det i kaffemarknaden. Prisfallet har varit stort. Nedan ser vi prisutvecklingen på decemberkontraktet det senaste året.

Teknisk analys på kaffepriset

Lagernivån på robusta har fortsatt att gå ner, samtidigt som lagernivån på arabica har planat ut. Minskad tillgång på billigare robusta kan möjligen få rosterier att återgå till arabica. Lagernivåerna är angivna i ton.

Lager av kaffe, både Robusta och Arabica

Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.

Gödsel

Priset på kväve / urea steg förra veckan från nivåer under 280 dollar per ton till 287 dollar.

Teknisk analys på godselpris

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 12% last week. But closed the week below USD 75/b and it is still there. Very relaxed. Brent crude rallied 12% to USD 78.5/b in the early hours of Friday as Israel attacked Iran. The highest level since 27 January this year. The level didn’t hold and Brent closed the day at USD 74.23/b which was up 5.7% on the day and 11.7% on the week. On Friday it was still very unclear how extensive and lasting this war between Iran and Israel would be. Energy assets in Iran had still not been touched and Iran had not targeted other Middle East countries’ energy assets or US military bases in the region. As such, the Brent crude closed the week comfortably at around USD 75/b. Which one cannot argue is very much of a stressed price level. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Israel is targeting Iran’s domestic energy infrastructure. Not its energy export facilities. For now. Over the weekend Israel has widened its targets to include fuel depots in Tehran, refineries supplying Iran domestically and also a processing plant at Iran’s South Pars gas field – the world’s largest. So far it appears that Israel has refrained from hurting Iranian oil and gas export facilities. Maybe adhering to Trump’s whish of low oil prices. Trump has been begging for a lower oil price. Would be very frustrating for him if Israel started to blow up Iran’s export facilities. Focus instead looks to be on Iran’s domestic energy supply and infrastructure. To weaken and disable the operations of Iran as a country while leaving Iran’s energy export facilities intact for now at least. That is probably why Brent crude this morning is only trading at USD 74.9/b with little change from Friday. An incredible relaxed price level given what is going on in the Middle East. 

Israel seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Israel now seems to have close to total control of the Iranian air space. So called ”Air Supremacy” something which is rarely achieved according to Phillips P. O’Brian (see comment on this below with link). This is giving Israel close to total freedom in the airspace over Iran. Israel now seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Take out military and political commanders. Take out the air defenses. Then grind the rest of its defensive capacities to the ground over some time.

Continuous pressure. No rest. No letting up for several weeks seems likely. The current situation is a very rare opportunity for Israel to attack Iran with full force. Hamas in Gaza, Hezbollah in Lebanon, Iranian strongholds in Syria, are all severely weakened or disabled. And now also Air Supremacy of the airspace over Iran. It is natural to assume that Israel will not let this opportunity pass. As such it will likely continue with full force over several weeks to come, at least, with Israel grinding down the rest of Iran’s defensive capabilities and domestic energy supply facilities as far as possible. Continuous pressure. No rest. No letting up.

What to do with Fordow? Will Iran jump to weapons grade uranium? The big question is of course Iran’s nuclear facilities. Natanz with 16,000 enrichment centrifuges was destroyed by Israel on Friday. It was only maximum 20 meters below ground. It was where Iran had mass enrichment to low enrichment levels. Fordow is a completely different thing. It is 500 meters deep under a mountain. It is where enrichment towards weapons grade Uranium takes place. Iran today has 408 kg of highly enriched uranium (IAEA) which can be enriched to weapons grade. It is assumed that Iran will only need 2-3 days to make 25 kg of weapons grade uranium and three weeks to make enough for 9 nuclear warheads. How Israel decides to deal with Fordow is the big question. Ground forces? Help from the US?

Also, if Iran is pushed to the end of the line, then it might decide to enrich to weapons grade which again will lead to a cascade of consequences.

Brent is extremely relaxed at USD 75/b. But at times over coming 2-3 weeks the risk barometer will likely move higher with Brent moving into the 80ies or higher. The oil price today is extremely relaxed with the whole thing. Lots of OPEC+ spare capacity allows loss of Iranian oil exports. Israeli focus on Iran’s domestic energy systems rather than on its exports facilities is also soothing the market. But at times over the coming two, three weeks the risk barometer will likely move significantly higher as it might seem like the situation in the Middle East may move out of control. So Brent into the 80ies or higher seems highly likely in the weeks to come. At times at least. And if it all falls apart, the oil price will of course move well above 100.

Phillips P. OBrien on ”Air Supremacy” (embedded link): Air power historian Philip Meilinger: ”Air Superiority is defined as being able to conduct air operations “without prohibitive interference by the opposing force.” Air Supremacy goes further, wherein the opposing air force is incapable of effective interference.”

Thus, air supremacy is an entirely different beast from air superiority. It occurs when one power basically controls the skies over an enemy, and can operate practically anywhere/time that it wants without much fear of enemy interference in its operations.

The US had Air Supremacy over Germany in the second World War, but only at the very end when it was close to over. It only had Air Superiority in the Vietnam war, but not Supremacy. During Desert Storm in 1990-1991 however it did have Supremacy with devastating consequences for the enemy. (last paragraph is a condensed summary).

Fortsätt läsa

Analys

Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent jumping 2.4% as OPEC+ lifts quota by ”only” 411 kb/d in July. Brent crude is jumping 2.4% this morning to USD 64.3/b following the decision by OPEC+ this weekend to lift the production cap of ”Voluntary 8” (V8) by 411 kb/d in July and not more as was feared going into the weekend. The motivation for the triple hikes of 411 kb/d in May and June and now also in July has been a bit unclear: 1) Cheating by Kazakhstan and Iraq, 2) Muhammed bin Salman listening to Donald Trump for more oil and a lower oil price in exchange for weapons deals and political alignments in the Middle East and lastly 3) Higher supply to meet higher demand for oil this summer. The argument that they are taking back market share was already decided in the original plan of unwinding the 2.2 mb/d of V8 voluntary cuts by the end of 2026. The surprise has been the unexpected speed with monthly increases of 3×137 kb/d/mth rather than just 137 kb/d monthly steps.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

No surplus yet. Time-spreads tightened last week. US inventories fell the week before last. In support of point 3) above it is worth noting that the Brent crude oil front-end backwardation strengthened last week (sign of tightness) even when the market was fearing for a production hike of more than 411 kb/d for July. US crude, diesel and gasoline stocks fell the week before last with overall commercial stocks falling 0.7 mb versus a normal rise this time of year of 3-6 mb per week. So surplus is not here yet. And more oil from OPEC+ is welcomed by consumers.

Saudi Arabia calling the shots with Russia objecting. This weekend however we got to know a little bit more. Saudi Arabia was predominantly calling the shots and decided the outcome. Russia together with Oman and Algeria opposed the hike in July and instead argued for zero increase. What this alures to in our view is that it is probably the cheating by Kazakhstan and Iraq which is at the heart of the unexpectedly fast monthly increases. Saudi Arabia cannot allow it to be profitable for the individual members to cheat. And especially so when Kazakhstan explicitly and blatantly rejects its quota obligation stating that they have no plans of cutting production from 1.77 mb/d to 1.47 mb/d. And when not even Russia is able to whip Kazakhstan into line, then the whole V8 project is kind of over.

Is it simply a decision by Saudi Arabia to unwind faster altogether? What is still puzzling though is that despite the three monthly hikes of 411 kb/d, the revival of the 2.2 mb/d of voluntary production cuts is still kind of orderly. Saudi Arabia could have just abandoned the whole V8 project from one month to the next. But we have seen no explicit communication that the plan of reviving the cuts by the end of 2026 has been abandoned. It may be that it is simply a general change of mind by Saudi Arabia where the new view is that production cuts altogether needs to be unwinded sooner rather than later. For Saudi Arabia it means getting its production back up to 10 mb/d. That implies first unwinding the 2.2 mb/d and then the next 1.6 mb/d.

Brent would likely crash with a fast unwind of 2.2 + 1.6 mb/d by year end. If Saudi Arabia has decided on a fast unwind it would meant that the group would lift the quotas by 411 kb/d both in August and in September. It would then basically be done with the 2.2 mb/d revival. Thereafter directly embark on reviving the remaining 1.6 mb/d. That would imply a very sad end of the year for the oil price. It would then probably crash in Q4-25. But it is far from clear that this is where we are heading.

Brent needs to fall to USD 58/b or lower to make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. To make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. Kazakhstan is currently producing 1.77 mb/d versus its quota which before the hikes stood at 1.47 kb/d. If they had cut back to the quota level they might have gotten USD 70/b or USD 103/day. Instead they choose to keep production at 1.77 mb/d. For Saudi Arabia to make it a loss-making business for Kazakhstan to cheat the oil price needs to fall below USD 58/b ( 103/1.77).

Fortsätt läsa

Analys

All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Tariffs or no tariffs played ping pong with Brent crude yesterday. Brent crude traded to a joyous high of USD 66.13/b yesterday as a US court rejected Trump’s tariffs. Though that ruling was later overturned again with Brent closing down 1.2% on the day to USD 64.15/b. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US commercial oil inventories fell 0.7 mb last week versus a seasonal normal rise of 3-6 mb. US commercial crude and product stocks fell 0.7 mb last week which is fairly bullish since the seasonal normal is for a rise of  4.3 mb. US crude stocks fell 2.8 mb, Distillates fell 0.7 mb and Gasoline stocks fell 2.4 mb.

All eyes are now on OPEC V8 (Saudi Arabia, Iraq, Kuwait, UAE, Algeria, Russia, Oman, Kazakhstan) which will make a decision tomorrow on what to do with production for July. Overall they are in a process of placing 2.2 mb/d of cuts back into the market over a period stretching out to December 2026. Following an expected hike of 137 kb/d in April they surprised the market by lifting production targets by 411 kb/d for May and then an additional 411 kb/d again for June. It is widely expected that the group will decide to lift production targets by another 411 kb/d also for July. That is probably mostly priced in the market. As such it will probably not have all that much of a bearish bearish price impact on Monday if they do.

It is still a bit unclear what is going on and why they are lifting production so rapidly rather than at a very gradual pace towards the end of 2026. One argument is that the oil is needed in the market as Middle East demand rises sharply in summertime. Another is that the group is partially listening to Donald Trump which has called for more oil and a lower price. The last is that Saudi Arabia is angry with Kazakhstan which has produced 300 kb/d more than its quota with no indications that they will adhere to their quota.

So far we have heard no explicit signal from the group that they have abandoned the plan of measured increases with monthly assessments so that the 2.2 mb/d is fully back in the market by the end of 2026. If the V8 group continues to lift quotas by 411 kb/d every month they will have revived the production by the full 2.2 mb/d already in September this year. There are clearly some expectations in the market that this is indeed what they actually will do. But this is far from given. Thus any verbal wrapping around the decision for July quotas on Saturday will be very important and can have a significant impact on the oil price. So far they have been tightlipped beyond what they will do beyond the month in question and have said nothing about abandoning the ”gradually towards the end of 2026” plan. It is thus a good chance that they will ease back on the hikes come August, maybe do no changes for a couple of months or even cut the quotas back a little if needed.

Significant OPEC+ spare capacity will be placed back into the market over the coming 1-2 years. What we do know though is that OPEC+ as a whole as well as the V8 subgroup specifically have significant spare capacity at hand which will be placed back into the market over the coming year or two or three. Probably an increase of around 3.0 – 3.5 mb/d. There is only two ways to get it back into the market. The oil price must be sufficiently low so that 1) Demand growth is stronger and 2) US shale oil backs off. In combo allowing the spare capacity back into the market.

Low global inventories stands ready to soak up 200-300 mb of oil. What will cushion the downside for the oil price for a while over the coming year is that current, global oil inventories are low and stand ready to soak up surplus production to the tune of 200-300 mb.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära