Följ oss

Nyheter

Se upp för falska guldtackor

Publicerat

den

Falsk guldtacka med wolframOm du är en ädelmetallinvesterare så är höstens nyheter om falska guldtackor som nu också börjat dyka upp hos guldhandlarna på Manhattan i New York säkert av stort intresse. Nyheter om förekomsten av wolframfyllda guldtackor är förvisso inte ny, vi har tidigare skrivit en artikel om hur det dök upp förfalskade guldtackor hos Etiopiens centralbank.

Nu har emellertid förfalskare börjat med att sälja sina förfalskningar till seriösa och kunniga guldhandlare i USA vilket gör att det är dags för de amerikanska guldinvesterarna att vara försiktiga med sina inköp. Det samma kan nog sägas för guldköpare i alla världens länder.

Några saker att tänka på vid inköp av guld

Arbeta alltid med välkända återförsäljare med gott rykte och en lång historik, till exempel Guldcentralen. Det finns självklart andra återförsäljare i Sverige också, men vi har fastnat för detta företag.

Se till att de mängder du köper förblir små. Det finns betydligt mindre ekonomiska incitament i att förfalska ett guldmynt eller en guldtacka på 100 gram än vad det är att förfalska en tacka på 12,5 kilogram. Det betyder emellertid inte att det inte finns falska guldmynt därute, för det gör det. Håller du dig till en ansedd återförsäljare, och du vet hur ett riktigt mynt ser ut är risken mindre att du blir lurad än om du kanske köper en guldtacka till specialpris ute på Internet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Dessutom, om du är rädd för att du skall göra misstaget att köpa ett falskt guldmynt, kan du alltid välja att köpa mynt som återförsäljarna har köpt direkt från de stora myntverken.

Den amerikanska ädelmetallbörsen, American Precious Metals Exchange, har ett program som heter MintDirect, vilket tillåter investerare att köpa oöppnade rör av guld- och silvermynt som levereras i så kallade ”Monsterlådor” direkt från de amerikanska och kanadensiska myntverken. Vi har ännu inte sett denna typ av program i Sverige, men tror att det är en tidsfråga innan vi ser något sådant.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Electra

  30 december, 2012 vid 14:15

  Finns det uppgifter om falska tackor i Sverige?

  • Redaktionen

   30 december, 2012 vid 15:42

   Det har säkert funnits falska guldtackor i Sverige, men spontant kommer vi inte på något direkt betydelsefullt exempel. Det har säkert fuskats på ett eller annat sätt vid några tillfällen på Blocket och Tradera, men vi har inte hört om något välkänt företag som lyckats sälja falskt guld.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära