Connect with us

Nyheter

Se upp för falska guldtackor

Published

on

Falsk guldtacka med wolframOm du är en ädelmetallinvesterare så är höstens nyheter om falska guldtackor som nu också börjat dyka upp hos guldhandlarna på Manhattan i New York säkert av stort intresse. Nyheter om förekomsten av wolframfyllda guldtackor är förvisso inte ny, vi har tidigare skrivit en artikel om hur det dök upp förfalskade guldtackor hos Etiopiens centralbank.

Nu har emellertid förfalskare börjat med att sälja sina förfalskningar till seriösa och kunniga guldhandlare i USA vilket gör att det är dags för de amerikanska guldinvesterarna att vara försiktiga med sina inköp. Det samma kan nog sägas för guldköpare i alla världens länder.

Några saker att tänka på vid inköp av guld

Arbeta alltid med välkända återförsäljare med gott rykte och en lång historik, till exempel Guldcentralen. Det finns självklart andra återförsäljare i Sverige också, men vi har fastnat för detta företag.

Se till att de mängder du köper förblir små. Det finns betydligt mindre ekonomiska incitament i att förfalska ett guldmynt eller en guldtacka på 100 gram än vad det är att förfalska en tacka på 12,5 kilogram. Det betyder emellertid inte att det inte finns falska guldmynt därute, för det gör det. Håller du dig till en ansedd återförsäljare, och du vet hur ett riktigt mynt ser ut är risken mindre att du blir lurad än om du kanske köper en guldtacka till specialpris ute på Internet.

Dessutom, om du är rädd för att du skall göra misstaget att köpa ett falskt guldmynt, kan du alltid välja att köpa mynt som återförsäljarna har köpt direkt från de stora myntverken.

Den amerikanska ädelmetallbörsen, American Precious Metals Exchange, har ett program som heter MintDirect, vilket tillåter investerare att köpa oöppnade rör av guld- och silvermynt som levereras i så kallade ”Monsterlådor” direkt från de amerikanska och kanadensiska myntverken. Vi har ännu inte sett denna typ av program i Sverige, men tror att det är en tidsfråga innan vi ser något sådant.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Electra

  30 december, 2012 at 14:15

  Finns det uppgifter om falska tackor i Sverige?

  • Redaktionen

   30 december, 2012 at 15:42

   Det har säkert funnits falska guldtackor i Sverige, men spontant kommer vi inte på något direkt betydelsefullt exempel. Det har säkert fuskats på ett eller annat sätt vid några tillfällen på Blocket och Tradera, men vi har inte hört om något välkänt företag som lyckats sälja falskt guld.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *