Följ oss

Nyheter

Ryssland och Sydafrika vill skapa ett OPEC för platina

Publicerat

den

Lager av ädelmetallen platina

Lager av ädelmetallen platinaRyssland och Sydafrika, de två länder som kontrollerar cirka 80 procent av världens platina- och palladiumreserver, har aviserat att de planerar att sätta upp en OPEC-liknande organisation i syfte att koordinera exporten av dessa ädelmetaller. Den ryska naturresursministern Sergey Donskoy säger att syftet är att strukturera marknaden, detta eftersom priset på dessa råvaror styrs av marknadsstrukturen.

Den sydafrikanska gruvministern, Susan Shabangu, säger att syftet inte är att skapa en kartell, utan att bidra till och influera marknaden.

Platina använts i smycken och katalysatorer

Platina, som bland annat används för tillverkning av katalysatorer och smycken, har stigit med cirka tre procent i år som en följd av en ökad efterfrågan från fordonsindustrin och utbudsstörningar hos gruvföretagen. Under förra året föll platinapriset med 21 procent.

De sydafrikanska gruvorna svarar för cirka 70 procent av världens platinaproduktion och de ryska gruvorna för cirka 40 procent av all palladiumproduktion. Palladium är en ädelmetall nära besläktad med platina som kan användas på samma sätt som platina. Andra länder som skulle kunna vara aktuella för att gå med i denna organisation är . USA, Zimbabwe och Kanada som alla är producenter av dessa ädelmetaller.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ännu så länge en plan

Ännu så länge är detta bara en plan, även om ett intentionsavtal har undertecknats, men inga detaljer finns ännu så länge att tillgå. Företrädare för den ryska och sydafrikanska gruvindustrin har bildat arbetsgrupper i syfte att utarbeta gemensamma åtgärder på denna marknad. Enligt det föreslagna tidsschemat kommer det att inledas med ett större möte under sommaren 2013 vid vilket deltagarna skall diskutera mekanismerna i detalj. Sydafrikas gruvminister har sagt att målet är att motverka dagens överutbud av platina, något som eventuellt skulle kunna ske med hjälp av skatter och incitamentsprogram. Ett annat mål är att hjälpa producentföretagen att skapa mervärden lokalt.

Tillkännagivandet är att betrakta som ett stöd för både platinapriset och palladiumpriset, men det är också något av en chansning eftersom det i slutändan endast är ett minskat utbud som kan komma att driva upp priserna på dessa två ädelmetaller i tillräckligt hög grad för att upprätthålla investeringstakten i branschen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Christer G

    5 april, 2013 vid 16:09

    Spännande med nya idéer och kombinationen av Sydafrika och Ryssland känns en smula udda men det kan ju komma att medföra att hela utbudssidan på dessa ädelmetaller förändras. Hur sannolikt tror ni att det är att det hela blir av?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära