Följ oss

Nyheter

Riksbanken saknar linje för guldreserven

Publicerat

den

Riksbanken

Under det senaste året har guldpriset stigit brant och noteras nu till kurser över 1.700 USD per troy ounce. I dag har den svenska riksbanken ett innehav om 125,7 ton guld, efter det att banken 2004 sålde av 60 ton guld. Trots den stora mängden guld saknar Riksbanken en officiell linje för hur de ska agera med sitt guldinnehav i framtiden.

Det guld som såldes har sålts inom ramen för det guldavtal, Central Bank Gold Agreement (CBGA), som Riksbanken deltar i tillsammans med ytterligare europeiska centralbanker. Avtalet som undertecknades 2004 löpte ut i september 2009 då det förnyades för ytterligare fem år under vilka de olika centralbankerna förband sig att inte sälja mer 2.500 ton guld under perioden. Den svenska kvoten var just 60 ton vilket alltså utnyttjades. Vad banken fick för detta guld är inte officiellt. Övriga centralbanker sålde emellertid betydligt mindre, endast 2.000 av 2.500 ton såldes.

Det nya femårsavtalet som löper från 2009 begränsar försäljningarna för de deltagande centralbankerna till 2.000 ton, alltså 400 ton per år.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära