Följ oss

Nyheter

Rekordefterfrågan på guld trots prisfall

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

När guldpriset har rasat är det lätt att tro att intresset för guld har gjort det samma. Det australiensiska myntverket, Perth Mint, som förädlar nästan hela Australiens guldproduktion har emellertid tvingats beordra sina arbetare till övertid under helgerna för att kunna hålla jämna steg med efterfrågan.

Perth Mints försäljningschef, Ron Currie, uppger att det australiensiska myntverket just nu upplever en försäljningsboom som inte skådats på fem år och att det framförallt är köpare hemmahörande i USA och övriga Nordamerika som står för huvuddelen av beställningarna.

Rekordstor efterfrågan på guldmynt

Samtidig visar försäljningsstatistiken att försäljningen av mynt från US Mint, det amerikanska myntverket, kommer att nå sin högsta nivå sedan december 2009 och att premierna för att säkra leveranser av guld i Indien har stigit med 500 procent sedan innan raset i mitten av april.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

De ökade fysiska köpen av guld kompenserar de sjunkande innehaven i olika börshandlade produkter som just nu noterar en rekordhög nedgång i tonnage efter att innehavarna har sålt andelar motsvarande 168 ton guld under april 2013.

US Mint sade den 23 april 2013 att myntverket har stoppat försäljningen av mynt som väger en tiondels troy ounce efter det att efterfrågan mer än fördubblats jämfört med ett år tidigare.

Med några dagar återstående av april 2013 har US Mint sålt guldmynt med en vikt om 209.500 troy ounce, att jämföra med guldmynt med en vikt om 62.000 troy ounce under mars 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det brittiska myntverket, Royal Mint, rapporterar att försäljningen av guld har tredubblats under april 2013 jämfört med mars i år.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära