Connect with us

Nyheter

Ökad efterfrågan på silver i Japan med energiomställningen

Published

on

Solceller - Paneler med silver

Solceller med silverJapan förväntas bli den största marknaden för solceller efter Kina. Detta är en konsekvens av den stora energiomställningen som landet nu genomgår efter kärnkraftsolyckan.

Silver är en viktig beståndsdel vid produktion av solceller och det har redan lett till att landet har ökat sin import av metallen, från bland annat Chile.

För att möta den ökade efterfrågan på silver ska nu den japanska silverproducenten Dowa Holdings (5714) öka sin produktion till 500 ton under året som började den 1 april 2013. Vilket är en ökning från 357 ton som företaget producerade föregående år.

Japans produktion av silver ökade redan under 2012 med 2,4 procent till 1765 ton. Landets näst största silverproducent, Toho Zinc, ökade i september sin årliga produktion med 18 procent till 400 ton.

Enligt CPM Group stod solpaneler för 6,9 % av industrins silverbehov under 2011.

Japan är mer eller mindre tvingat till en massiv satsning på solceller efter kärnkraftsolyckan. Men solceller blir även allt intressantare i andra delar av världen, trots att många länder dragit ner på subventionerna för förnybarenergi. Exempelvis rapporterade Dagens Industri igår att priset för att sätta upp solceller i Sverige har fallit med dramatiska 63 procent sedan 2010.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Ålänningen

    18 maj, 2013 at 17:27

    Det har inte uppmärksammats i Sverige, men det börjar bli fart på utbyggnaden av solceller i USA.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *