Naturgaspriset kan bli mer volatilt 2020

Fracking har gjort USA till ledande inom naturgas. Presidentvalet 2020 kommer emellertid att vara en folkomröstning om fracking vilket får analytikerna att fundera över potentialen för en ny dynamik för naturgas 2021. De flesta tror emellertid att detta kan leda till att naturgaspriset kan bli mer volatilt 2020.

Naturgas brinner på spisen

Naturgasmarknaden i USA befinner sig nu i uttagssäsongen, där lagren kommer att börja minska. Förra året vid denna tidpunkt var lagren på den lägsta nivån för året. Ett tidigt köldknäpp och låga lager bidrog till att pressa upp priset på den närmaste NYMEX-naturgasterminen till 4,929 dollar per MMBtu, det högsta priset sedan 2014. I år är lagren avsevärt högre så en upprepad utveckling av kursutvecklingen i slutet av 2018 är inte trolig.

Under tiden kan politik snarare än lager eller vädret i USA påverka priserna i USA nästa år. En fråga som väljare kan möta i presidentvalet 2020 i USA kan vara att fracka eller inte att fracka.

Fracking har gjort USA ledande inom naturgas

Under de senaste åren har upptäckten av massiva naturreserver i Marcellus- och Utica-skifferregionerna i USA förändrat utbuds- och efterfrågeekvationen för naturgas. Teknik har möjliggjort extraktion av gasen från jordskorpan via fracking. Samtidigt har stödjande statlig politik för energibranschen gjort USA till världsledande inom produktion av naturgas.

Tidigare kunde naturgas bara flyttas med hjälp av pipeline, vilket begränsade distributionen. Teknologiska framsteg när det gäller att kyla gasen till flytande form gör det nu möjligt för gasen att röra sig runt jordklotet på fartyg. Fracking och den flytande formen har ökat både tillgången och efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen för energiråvaran.

Presidentvalet 2020 kommer att bli en folkomröstning om fracking

Trump-administrationen har förespråkat olje- och gasproduktion. Det kan emellertid komma att förändras under de kommande åren. Många medlemmar av Demokraterna i USA har antagit ”Green New Deal” som kräver stora förändringar i energipolitiken. Den nuvarande ledaren i opinionsmätningarna för Demokraterna är Massachusetts senator Elizabeth Warren. Senatorn har sagt att om hon besegrar president Trump i november 2020 kommer hon att förbjuda fracking den första dagen av sin administration. Därför kommer energipolitiken att vara en av de ledande frågorna för debatt vid nästa års val, som kommer att vara en folkomröstning om fracking, bland andra frågor som nationen står inför.

Ny dynamik i naturgas?

Fracking av olja och gas i USA har drivit produktionen till rekordnivåer. En framtida administration i Washington DC kan ha en dramatisk inverkan på energiprodukternas pris.

Medan oljepriset och gaspriserna troligen inte kommer att förändras dramatiskt på kort sikt kan de förändras under de kommande månaderna. Vi kommer sannolikt att se en betydande ökning av volatiliteten när priserna på energivarorna rör sig högre och lägre i takt med de politiska omröstningarna när valet i november 2020 närmar sig. Nu är det dags att börja tänka på vilken effekt en förändring av USAs styre kommer att få på priserna på olja och gas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top