Följ oss

Nyheter

Lucara Diamond Corp – Familjen Lundin tar ännu ett bolag till Sverige

Publicerat

den

Lucara Diamond Corp - Lundins företag noteras i Stockholm

Lucara Diamond Corp - Lundins företag noteras i StockholmLundinsfären tar ytterligare ett bolag till Stockholm under 2011, denna gång är det diamantbolaget Lucara Diamond Corp som nu listas på First North under november eller i alla fall innan utgången av 2011. Uppgifterna varierar, något som kan bero på att det ännu är lösa trådar som skall redas ut, något som alla som har varit inblandade i en listningsprocess vet alltid förekommer. När det gäller en parallellnotering är det än mer att hålla reda på.

I samband med att Lucara listas på First North är det sagt att familjen Lundin skall flytta huvudnoteringen av Lucara till Torontobörsens stora lista. Diamantbolaget Lucara har gruvprojekt i Botswana och Lesotho. Nyligen kunde bolaget meddela stora framsteg i utvecklingen av dess helägda diamantgruva AK6 i Botwsana, som snabbt närmar sig ett slutförande, samt provbrytningen vid dess 75 procentigt ägda Mothae diamant gruva i Lesotho, som snart kommer att flytta in i pre-feasibility skede.

AK6 projektet

Under tredje kvartalet gjordes ”utmärkta framsteg” vid utvecklingen av AK6 projektet vid bolagets helägda dotterbolag, Boteti Mining (Pty) Ltd Construction. Projektet avancerade från ett färdigställande om 55 procent i slutet av andra kvartalet till 84 procent i slutet av tredje kvartalet 2011. Detta är en försening vilket återspeglar effekterna av stålindustrins strejk i juli.

Lucara rapporterar att gruvdriften har mobiliserat till platsen och att den första produktionen har påbörjats – den första explosionen i gropen ägde rum den 8 oktober. Utvinning och lagring av malm kommer att starta den här månaden som förberedelse för driftsrelaterade aktiviteter tidigt under det första kvartalet, 2012. Rekrytering av lokalt anställd personal har påbörjats.

Mothae

I Mothae i Lesotho, där bolagets provtagning under kvartalet fokuserat på ”F” och ”G” kimberlit-domänerna, sägs resultaten fortsätta att vara ”mycket bra” med kvaliteter över genomsnittet.

Till exempel resulterade prov F2A i 2 stenar större än 20 karat, 10 stenar mellan 10 och 20 karat, 19 stenar mellan 5 och 10 karat, och 95 stenar på mellan 2 och 5 karat. De tre största diamanterna vägde 29,94, 22,86 och 19,21 karat.

Samtidigt gav prov G2B 2 stenar större än 20 karat, 2 stenar mellan 10 och 20 karat, 9 stenar mellan 5 och 10 karat, och 48 stenar mellan 2 och 5 karat. De 3 största diamanterna var 28,91, 25,09 och 12,00 karat. Lucara säger att det planerar att sälja diamanter från provdriften under december 2011.

Ett kärnborrningskontrakt tilldelades nyligen Remote Drilling Services att genomföra en 5.400 meter långt borrprogram, som är avsett att definiera den interna geologi av Mothae kimberliten samt att förlänga den närvarande definierade kimberlitvolymen från ett djup av 200 meter till 320 meter genom att samla in lämpligt provmaterial för malmanrikningsstudier, och att samla in borrkärnor för geoteknisk utvärdering.

Inga nya aktier kommer att erbjudas i samband med noteringen. Pareto Öhman har anlitats som finansiell rådgivare, något som ofta är brukligt när familjen Lundin agerar i Sverige.

Nyheter

Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Publicerat

den

Litium och prisgraf

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.

Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.

Fortsätt läsa

Nyheter

700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft

Publicerat

den

Jämtkrafts huvudkontor

Ett år med mycket låga elpriser har gjort att Jämtkrafts resultat bara blev 212 miljoner kronor efter skatt för 2024. Bolaget har vidtagit åtgärder för att hålla lönsamheten uppe för att klara de investeringar som är planerade de kommande åren.

– Under 2024 har vi inte bara haft låga elpriser i vårt elprisområde utan också perioder med negativa elpriser. Vi arbetar hårt med att anpassa vår produktion efter dessa förhållanden, men det är ändå oundvikligt att det påverkar våra intäkter kraftigt, säger Jämtkrafts vd Ylva Andersson.

Högre kostnader för fjärrvärme på grund av dyrare biobränsle

Jämtkraft har även sett fortsatt ökade priser på det biobränsle som bolaget använder i sin fjärrvärmeverksamhet, vilket sätter en mycket stor press på den affären. Även material och utrustning som behövs till Jämtkrafts verksamheter har ökat kraftigt i pris på grund av inflation och global efterfrågan. Lönsamhet är därför företagets fokus framåt säger Ylva Andersson.

– Vi fortsätter att fokusera på att utveckla det energisystem som vi ansvarar för i syfte att skapa värde och tillväxt för våra ägarkommuner. Det kräver en fortsatt hög investeringstakt där vi behöver vara noga med att fatta bra beslut och arbeta för att minimera påverkbara kostnader.

700 timmar med negativa elpriser skapar problem

Åren 2022 och 2023 visade en ny trend på elmarknaden med kraftigt varierande priser och fler timmar med negativa elpriser. För den som producerar el betyder ett negativt elpris att man får betala för att mata ut el på elnätet.

År 2022 hade elprisområde 2, där Jämtlands län ingår, 30 timmar med negativa elpriser. 2023 steg antalet till cirka 400 timmar och 2024 blev det cirka 700 timmar. Orsaken till negativa elpriser är att utbudet av el stundtals överskrider efterfrågan samt att det finns en begränsad möjlighet att exportera el söderut.

Jämtkraft konstaterar att det är trevligt för konsumenter av elektricitet att priserna är låga, men att det skapar långsiktiga problem när producenter inte får avkastning på sina investeringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

SGU vill att uranförbudet upphävs

Publicerat

den

Uran

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.

Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.

Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.

– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.

SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.

– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.

SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära