Connect with us

Nyheter

Lökpriset en politisk maktfaktor

Published

on

Röd och gul lök

Tre lökarLök, en råvara som den svenska konsumenten lägger en helt obetydlig andel av sin lön på. Men förflyttar vi oss till Indien så är det en råvara på liv och död, och vars pris avgör politiska val.

Tidigare premiärministern Indira Gandhi kom tillbaka till makten genom att göra lökpriset till ett populistiskt valfråga. Partiet Bharatiya Janata förlorade delstatsvalet i Delhi år 1998 då deras styre inte kunde kontrollera priset på lök.

Kraftig prisuppgång den senaste tiden

Detaljhandelspriset på lök i Delhi steg denna vecka till 70 rupee per kilo (7,12 SEK), upp från 20 rupee per kilo för tre månader sedan. En starkt bidragande orsak till prisuppgången är en försenad skörd, på grund av kraftiga monsunregn som gör att bönderna inte kan skörda.

Den indiska regeringen vill nu importera lök för att få kontroll på priserna. Något som dock blir dyrt då Indiens valuta mer eller mindre har kraschat. Och landet jobbar desperat med att minska importen av varor för att få kontroll på handelsbalansen.

Tillgången på billig lök en fråga på liv och död

Lök är en basvara som ingår i många av de vanligaste maträtterna i Indien. Det är också en av de absolut viktigaste råvarorna för landets många fattiga invånare att få i sig grundläggande näringsämnen. De stigande lökpriset slår mot de fattigaste av de fattiga. Omkring två tredjedelar av landets 1,2 miljarder invånare lever på under 2 USD per dag.

Indien är den näst största producenten av lök, bara Kina är större. Av de 20 största producenterna i världen ligger dock Indien på plats 18 när det gäller producerad mängd lök per odlad yta.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *