Följ oss

Nyheter

Ljusare framtid för järnmalm, här finns exponeringen

Publicerat

den

Järnmalm fraktas till marknaden

Järnmalm fraktas till marknadenDet är allmänt känt att hedgefondlegenden David Einhorn har en negativ syn på järnmalm, men det finns gott om andra som är betydligt mer positiva till denna basmetall och järnmalmsproducenterna.

Om hans tidigare uttalanden från oktober 2012 inte övertygade investerarna så bör det brev som hans företag Greenlight Capital skickade till sina kunder i förra veckan ha gjort det.

I detta brev skriver Greenlight Capital att företaget har en negativ syn på aktier med fokus på järnmalm och att dess fond har blankat ett antal aktier i sektorn. Utan att veta vilka järnmalmsaktier som Greenlight Capital har blankat eller när dessa positioner inleddes så är det svårt att avgöra hur framgångsrik fonden har varit.

Vad som är känt är att Einhorn har varit negativ till järnmalm och stål så pass långt tillbaka som oktober 2012, och om han då valde att blanka aktier som BHP Billiton (NYSE: BHP) eller Vale (NYSE: VALE ) så är det sannolikt att dessa affärer inte har lyckats.

Anledningen till detta är att den kinesiska ekonomin har börjat vända till det bättre igen vilket i sin tur har lett till ökade priser på järnmalm. Även om vi inte har lyckats hitta någon börshandlad fond, en så kallad ETF, som backas upp av fysisk järnmalm eller terminer på samma råvara, så finns det gott om bolag inom denna sektor utöver de tidigare nämnda BHP och Vale.

Den som har en positiv syn på järnmalm kan till exempel välja att köpa någon av nedanstående ETF:er för att dra fördel av en uppgång inom sektorn. Observera att den som väljer att köpa dessa instrument tar en företagsrisk för att komma åt exponeringen mot järnmalmen vilket gör att det inte är ett perfekt instrument, men det är i dag det bästa sättet att handla på som vi funnit.

iShares S & P Global Materials Sector Index Fund (NYSE: MXI)

Vale, BHP och Rio Tinto (NYSE: RIO) är världens tre största järnmalmsproducenter och denna trio står för nästan 18 procent av MXIs innehav. Det ger denna ETF gott om exponering för ökande efterfrågan och prisuppgångar på råvaran som används vid framställning av stål.

Den återuppväckta kinesiska ekonomi har varit en välsignelse för MXI som har stigit med över åtta procent de senaste 90 dagarna. Den som köper denna ETF bör komma ihåg att det inte enbart innebär en exponering mot järnmalm.

Att äga MXI innebär också en exponering mot kemikalieproducenter som DuPont (NYSE: DD) och Dow Chemical (NYSE: DOW) tillsammans med aktier inom gödningsmedelsektorn som Potash (NYSE: POT).

Den stora risken med MXI är emellertid inte dessa aktier. Istället är det viktigt att komma ihåg att MXI har en exponering mot guldbrytningsföretag, ett av de mer samarbetsovilliga delsegmenten inom råvarusektorn. Under de senaste tre månaderna har Market Vectors Gold Miners ETF (NYSE: GDX) fallit nästan 12,5 procent.

MXIs exponering mot rena guldgruvföretag är inte tillräckligt stor för att denna ETF skall bli en förlorare när järnmalmspriserna stiger, men dessa guldaktier kan begränsa fondens uppsida.

iShares MSCI Australia Index Fund (NYSE: EWA)

Denna ETF är ett förutsägbart val med tanke på att Australien är en av världens största producenter av järnmalm och att Kina är Australiens största handelspartner. BHP utgör EWAs största innehav och tillsammans med aktier i Rio Tinto svarar dessa innehav för mer än 15 procent av EWAs kapital.

Såväl Rio Tinto som BHP är diversifierade gruvföretag, men med ett starkt beroende av järnmalm. Under 2011 stod järnmalm för 42 procent av BHP:s vinst. Under samma år fick Rio Tinto nästan halva sin försäljning från järnmalm.

Global X China Materials ETF (NYSE: CHIM)

Kina uppfattas ofta som den främsta destinationen för importerad järnmalm, men det måste påpekas att världens näst största ekonomi är ute efter att minska sitt beroende av importerad järnmalm.

Kina strävar efter att minska beroendet av importerad järnmalm genom att öka andelen inhemsk järnmalm till fyrtiofem procent 2015.

Kina är redan världens största stålproducent, så arbetet med att öka den inhemska produktionen av järnmalm är korrekt, i synnerhet vid en tidpunkt då priserna stiger. Morgan Stanley räknar med järnmalmspriset kommer att stiga till 133 USD per ton under 2013, och att Kina kommer att öka sina leveranser till världsmarknaden med 12 procent.

CHIM är liten (bara 2,8 MUSD i förvaltat kapital) och den genomsnittliga dagliga volymen är mindre än 4 800 andelar. Å andra sidan har denna ETF stigit med 15,5 procent under de senaste tre månaderna, vilket gör att den överträffade iShares FTSE China 25 Index Fund (NYSE: FXi) med nästan 400 punkter.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Persson

    19 september, 2013 vid 02:49

    Funderar på att utöka portföljen med ett tiotal börshandlade fonder. Skulle verkligen vilja att det fanns en ren järnmalms-ETF. Någon form av ETN skulle också vara ok, även om jag föredrar äkta innehåll utan utställarrisk.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Relationen mellan råvaror och aktiemarknaden är intressant – råvaror rekordlågt prissatta

Publicerat

den

relationen mellan GSCI Commodity Index (råvaror) och S&P 500 Index (aktier)

Vi tittar oftast på råvarupriser i amerikanska dollar. Och det räcker att titta på guldpriset i svenska kronor för att få ett helt annat perspektiv. Men i ovanstående graf har ett längre steg tagits och vi ser priset på råvaror i relation till aktiemarknaden. För att vara mer specifik så representeras råvaror av det vanligt använda GSCI Commodity Index och aktier representeras av S&P 500, dvs stora amerikanska bolag.

Den första observationen man gör är att råvaror prissätts rekordlågt och att det dessutom pågått under en längre tid.

Det är något av en hjärnskrynklare att tänka på värdering och utvecklingen av den i denna relation. Det är lätt att förstå att man vanligtvis väljer att mäta allting i USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland säkrar ytterligare 1 miljon ton LNG per år till 2043

Publicerat

den

SEFE och Adnoc skriver under avtal om LNG-leveranser

Det tyska företaget SEFE Securing Energy for Europe och Abu Dhabi-baserade ADNOC har skrivit ett långsiktigt avtal för leverans av LNG. Avtalet avser 1 miljon ton LNG per år under 15 år med planerad start år 2028, dvs avtalet kommer då att sträcka sig till år 2043. Avtalet gäller leverans från den kommande LNG-anläggningen Ruwais.

När Ruwais-projektet, som består av två LNG-förvätskningståg med en kombinerad kapacitet på 9,6 mmtpa, är slutfört kommer det att mer än fördubbla ADNOC:s LNG-produktionskapacitet för att möta den ökande globala efterfrågan på naturgas.

Tyskland älskar naturgas

Naturgas är den enda energiformen som den tyska befolkningen kan enas om att de vill ha. Landet har också som strategi att importera sin energi, till skillnad från många grannländer som föredrar inhemsk produktion. Det som ska förändra den tyska energimarknaden i längden är fusionskraft, det är dock på lång sikt, något man hoppas ska kunna börja byggas ut på 2040-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på robusta närmar sig arabica

Publicerat

den

Priserna på robustakaffe i London har fortsatt att stiga och de certifierade lagren har kontinuerligt sjunkit. Är det möjligt att världens ersättningskaffe kan stjäla showen och plötsligt bli den dyrare av de två kaffetyperna? 

Efterfrågan började först skifta till mer robusta redan 1997 efter att priserna på arabicakaffe steg kraftigt medan priserna på robusta rasade. 

De certifierade arabica-lagren hade sjunkit till noll medan lagren av robustakaffe hopade sig eftersom Vietnam stadigt ökade produktionen utan att efterfrågan initialt kunde absorbera detta utbud. 

Rostare lade märke till den stora prisskillnaden och anpassade blandningar för att använda mer av den billigare bönan. Den trenden har fortsatt sedan dess. Nu har plötsligt tidvattnet vänt och efter flera år av svikande vietnamesiska skördar och en uppgång i användningen av robustakaffe efter att arbitragen vidgades för två år sedan när Brasilien hade en skördebrist, började utbudet av robusta-kaffe att tunnas ut.

Det har funnits flera tillfällen där arbitragen var ännu snävare än den är nu, men vanligtvis har det varit när priserna på arabica var kraftigt pressade snarare än när båda marknaderna låg på förhöjda nivåer. 

Runt julen 1995 hade arbitraget minskat till 3,82 cent en kort stund. Detta var också sista gången som priset på robusta i London handlades till över 3 000 dollar per ton. Sedan dess har robusta inte handlats över arabica för mer än en bråkdel av en sekund under dagen. 

Snabbkaffe har traditionellt gjorts med robusta-bönor, men under de senaste åren har snabbkaffe uppgraderats med premiumprodukter från stora tillverkare som har valt att använda arabica-kaffe istället och bidragit till en stark tillväxt i denna produktkategori.

Fortsätt läsa

Populära