Connect with us

Nyheter

Ledande prognosmakare spår ett rally i guldpriset fram till mars 2012

Published

on

Stigande guldpris enligt prognos - Gold

Prognos säger att priset på guld stigerDe mest pricksäkra prognosmakarna säger att guldpriset kommer att studsa tillbaka från sin största månatliga nedgång sedan 2008 och nå ett nytt rekord under mars 2012 på grund av att den ekonomiska tillväxten stagnerar och att Europas skuldkris ännu inte är löst.

Terminer som handlas i New York kan stiga 12 procent, till 1.950 USD per troy ounce, mot slutet av första kvartalet 2012, enligt en median av prognoser som har sammanställts av Bloomberg. Prognoserna kommer från åtta av de tio bästa analytikerna som Bloomberg har följt under de senaste åtta kvartalen. Två av dem avstod från att ge prognoser.

Innehav av ETFer som backas upp av guld hade sin största ökning på tre månader under oktober och den mest populära optionen var den som ger innehavarna rätten att köpa guld för 2000 USD den 22 november. Efterfrågan på guld har accelererat sedan maj då tillväxten saktar ner och den tilltagande oron att de europeiska ledarna kommer att misslyckas med att få kontroll över regionens skuldkris, vilket har orsakat att aktievärden på 7,5 biljoner dollar har raderats ut i världen.

“Det finns ett förlorat förtroende i hela det finansiella systemet och ett brådskande behov av safe-haven-investeringar” säger Ronald Stöferle på Erste Group Bank AG i Wien, den aktör som gett de näst bästa prognoserna under de senaste tre månaderna. Han säger vidare att förutsättningarna på marknaden nu är perfekta för guld.

Mängden guld som börshandlade investeringsprodukter innehar steg 1 procent, till 2.271,2 ton, under förra månaden, vilket ger ett värde på 126,6 miljarder dollar, enligt en sammanställning som Bloomberg har gjort. Det motsvarar lika mycket guld som alla utom fyra centralbanker äger tillsammans. Guld som köpts i investeringssyfte stod för 38 % av den totala efterfrågan under 2010, vilket kan jämföras med 4 % för tio år sedan, enligt en uppskattning från London-baserade World Gold Council.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *