Läget på elmarknaden juni

Dalakraft ger följande uppdatering om elmarknaden. Maj avslutades med en energihistorisk dag när det för första gången, 31 maj, producerades mer el från de svenska vindkraftverken än från kärnkraftverken. Det berodde naturligtvis på att 7 av 10 kärnkraftverk stod still på grund av planerad översyn, samtidigt som det ostadiga vädret medförde att det blåste ovanligt mycket.

Vindkraft i skogenDet ostadiga vädret fortsätter även i början av juni, med riktigt mycket vind.

Temperaturen är fortsatt under normalkurvan, vilket gör att avsmältningen i fjällområdena verkar bli fördröjd med bortåt tre veckor.

De kärnkraftverk som stått stilla för översyn kommer igång igen, även om Oskarshamn 1 är försenad. Priserna på kol och olja ligger i stort sett oförändrade. Tillsammans gör detta att elmarknadspriset förmodligen inte kommer att förändras på något dramatiskt sätt den närmaste tiden.

På längre sikt finns det en osäkerhet huruvida kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2 verkligen kommer att avvecklas i förtid, vilket man tidigare meddelat att man avser att göra. Vi följer naturligtvis den utvecklingen.

Foto: Dala Vind AB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top