Följ oss

Nyheter

Kopparpriset, en indikator också på börskurserna

Publicerat

den

Koppar, ofta kallad den röda metallen på råvarumarknaderna, går också under namnet ”Dr Copper” och sägs vara den enda metallen med en doktorsexamen i nationalekonomi. Eftersom kopparanvändningen är mycket konjunkturkänslig, där betydande användningsområden är rör och elledningar vid husbyggande samt i elektronikindustrin, medan utbudet är oelastiskt, svänger kopparpriset ofta i takt med konjunkturen.

Det gör att kopparpriset används som en sammanfallande aktivitetsindikator. Idag står Kina för 40 procent av kopparkonsumtionen i världen och därmed mäter kopparpriset inte minst den ekonomiska aktiviteten i Kina. Detta är inte minst intressant då konsumtionen ställs emot befolkningsmängden. Kina har i dag 20 procent av världens befolkning – och svarar för 12 procent av den aggregerade bruttonationalprodukten globalt. Kina konsumerar således betydligt mer koppar per capita än genomsnittsmänniskan på vårt jordklot. Vi har sett hur den kinesiska ekonomin varit den som agerat draglok under de senaste åren, det finns således ett samband mellan efterfrågan på koppar och ekonomisk tillväxt

Divergens mellan kopparpriset och aktiekurserna

Baserat på historiska data har inte kopparn någon hälsosam historia att förtälja. Under det senaste decenniet har priset på koppar och S&P500-indexet tenderat att följa varandra tätt. Det har emellertid förekommit perioder när dessa två har divergerat.

Förra gången vi såg hur kopparpriset rörde sig nedåt en längre period medan S&P500 steg var under slutet av 2006 – början av 2007. Naturligtvis steg aktiemarknaden under 2007, men kopparpriset kom aldrig att överstiga toppnoteringen 2006. Vi vet alla hur den situationen slutade. Spreaden S & P 500 mot koppar har nu stigit till samma nivå som för perioden 2006-2007. Skulle kopparpriset fortsätta att bryta ned finner vi det allt mer oroande för aktiekurserna.

Hur kopparpriset rört sig i förhållande till S&P500

Diagrammet ovanför visar hur kopparpriset (den svarta kurvan) rört sig i förhållande till S&P500 (den röda kurvan) under det senaste året. Nedan ser vi samma relation sedan mars 2005.

Kopparpriset i relation till S&P 500 från 2005 till 2013

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Nyheter

OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april

Publicerat

den

OPEC+ har sedan drygt två år begränsat sitt utbud av olja extra mycket för att få upp priserna. Nu börjar man dock montera ner detta. Från och med april börjar man varje månad öka utbudet med omkring 138 000 fat per dag för att under 2026 vara uppe i en total utbudsökning på 2,2 miljoner fat per dag.

Donald Trump gillar låga oljepriser. Han säger sig även vilja sätta press på Iran genom att begränsa deras export. En högre export från OPEC+ skulle kunna motverka att oljepriserna går upp om begränsningarna av Irans export lyckas.

Lägre oljepriset är dock fortsatt i konflikt med Donald Trumps vilja att USA ska producera ännu högre rekordvolymer. Amerikanska oljebolag är redan nöjda med sin produktion, högre produktion får vinsterna att falla. Lägger man till ännu högre oljeutbud i världen så blir vinstpressen ännu större.

Enligt Bloomberg har den globala oljemarknaden redan ett överutbud på 450 000 fat per dag i år. Börjar OPEC+ addera mer olja till marknaden så förväntas överutbudet öka ännu mer.

Oljepriserna faller under kvällen omkring 1,8 procent. WIT-oljan handlas kring 68,5 USD och Brentoljan 71,5 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag

Publicerat

den

Karta över Arctic Minerals tillgångar

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag som fokuserar på att identifiera och utveckla framtidens koppar- och kritiska mineralfyndigheter i Sverige, Norge och Finland.

Bolaget har varit noterat sedan länge men dagens version är relativt ny då många nya tillgångar har tillförts bolaget och en ny ledning driver verksamheten. Peter George, chef och styrelsemedlem, går här igenom vilka tillgångar bolaget har och hur han ser på saker.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära