Nyheter
Kommer guldet att handlas över 1 800 dollar?


Efter att ha nått en rekordnivå på över 2 000 USD per troy ounce i augusti 2020, sjönk guldpriserna stadigt under fjolårets fjärde kvartal. Under större delen av 2021 har guld försökt återta dessa rekordnivåer utan framgång, även om det började året på 1 900 dollar per ounce.
Förväntningar på räntehöjningar och monetära åtstramningar från den amerikanska centralbanken (Fed) samt de ekonomiska effekterna av covid-19-pandemin har lagt locket på prisuppgångar och hållit guld i en intervallbunden handel på 1 800 USD-nivån.
Under det sista kvartal 2021 har guldet fått ett uppsving på utsikterna att centralbanker kommer att höja räntorna under stigande inflation. Den amerikanska inflationen har stigit till 6,2 procent den högsta nivån på tre decennier. Den 17 november visade data att Storbritanniens konsumentprisindex (KPI) bröt igenom fyra procents-barriären för att nå 4,2 procent för oktober. Det är den högsta nivån sedan 2011 och mer än fördubblar Bank of Englands målränta på 2 procent.
Samtidigt konsoliderade guldet till 1 864 dollar per troy ounce den 17 november, enligt uppgifter från World Gold Council.
Mitt i ekonomisk osäkerhet, vad är utsikterna för guld på lång sikt?

Guldprisanalys och översikt 2021
Enligt data som sammanställts av World Gold Council öppnade guldpriset 2021 på 1 943,20 dollar per ounce den 4 januari. Men den ädla metallen misslyckades med att sparka på och sjönk stadigt till en lägsta nivå på 1 683,95 USD per troy ounce den 30 mars 2021.
Priserna började klättra under andra kvartalet och bröt 1 900-nivån i början av juni. Men uppgången stannade av och metallen fortsatte sin nedåtgående trend. Guldpriset sjönk med 6,6 procent under första halvåret 2021, enligt World Gold Council i sin halvårsutsikt 2021.
”Sammantaget drevs guldets resultat främst av högre räntor – särskilt under första kvartalet och sedan igen i slutet av juni på grund av ett mer hökigt uttalande än väntat från den amerikanska centralbanken Federal Reserve”, sa industrigruppen.
Guld hade hållits upp av stödjande faktorer, enligt rådet, inklusive oro över högre inflation. Den starka reaktionen från regeringar för att hjälpa ekonomisk återhämtning genom penning- och finanspolitik har gjort att vissa investerare är försiktiga med valutarisker och kapitalbevarande.
Guldpriset handlades i intervallet 1 700 till 1 800 dollar under tredje kvartalet 2021, pressat av stigande ränteavkastning.
Under tredje kvartalet sjönk guldpriset med 1,4 procent, delvis på grund av en nedgång i investeringsefterfrågan mitt i en uppgång i ränteavkastningen, enligt Världsbankens Commodity Monthly Outlook.
Det 10-åriga amerikanska statsobligationens avkastning ökade med 10 punkter i september och dollarn stärktes. Detta efter att Fed signalerat att man skulle börja minska sina obligationsköp före årets slut. Centralbankerna har också minskat guldköpen de senaste månaderna.
När guldet gick in i fjärde kvartalet började guldet vända sin nedåtgående trend och ökade med 1,5 % under oktober till 1 786 $ per uns och testade 1 800 $ flera gånger, enligt World Gold Council den 5 november.
Stigande inflationsförväntningar och en svagare US-dollar stödde guldpriserna i oktober, trots uppgångar i aktieindex i USA och Europa och starkare råvaror ledda av stigande oljepriser. Vanligtvis dämpar starkare aktiemarknader och råvaror investerarnas aptit på icke-avkastande guld.

Guldprisprognos 2021-2022: Kortsiktiga utsikter
Inflationstryck kan stödja guldpriserna under resten av året, men analytiker förutspår att ädelmetallen kan dra sig tillbaka nästa år om den globala ekonomiska återhämtningen tar fart.
ANZ Research sa i en analys från den 16 november att inflationsförväntningarna stödjer guldpriset, vilket lyfter det över dess prismålnivå på 1 850 dollar per troy ounce. Banken förväntade sig att priserna skulle falla tillbaka 2022 när den ekonomiska återhämtningen utvecklas.
I en analys från den 11 november behöll Fitch Solutions sina neutrala utsikter för guld på kort sikt på grund av ”konfliktfaktorer”. Företaget höll sin förväntade guldprisprognos på 1 780 dollar per troy ounce för 2021 och 1 700 USD för 2022.
Å ena sidan stödde stigande inflation, historiskt låga amerikanska statsobligationsräntor, geopolitiska risker och uppkomsten av covid-19-fall över hela världen guld.
Fitch noterade dock att Feds normalisering av penningpolitiken, fortsatta lättnader av restriktionerna eftersom vaccinationstalen fortsätter att stiga och en stark global ekonomisk tillväxt kan komma att fungera som en våt filt på guldpriset.
Fitch sa att de förväntade sig att Feds nedtrappningsprogram kommer att slutföras i juni följt av räntehöjningar i slutet av 2022. Räntehöjningar gör obligationer mer attraktiva, vilket kan få investerare att byta sin investering från guld till högavkastande obligationer och andra ränteinvesteringar.
”Vi bibehåller vår kortsiktiga neutrala syn på tillgången till en säker tillflyktsort eftersom dessa motstridiga faktorer kvarstår, med 2022 en liten lättnad av guldpriserna som inte kommer att återgå till nivåerna före Covid-19,” skrev Fitch.
Världsbanken uppskattade att guldpriserna i genomsnitt kommer att vara nästan 1,5 procent högre 2021 och falla med 2,5 procent 2022, tyngda av den högre avkastning som statsobligationerna erbjuder.
Guldprisprognoser för de kommande 5 åren: Långsiktiga guldutsikter
Det finns motstridiga åsikter i långsiktiga guldprisprognoser. Ole Hansen, chef för råvarustrategi på danska Saxo Bank, sa att han tror att ädelmetaller, inklusive guld och silver, kommer att handlas högre under de kommande åren, eftersom ett pågående råvaru-supercykelrally lyfter hela råvarusektorn. Dessutom kan risken för en långsiktigt stigande inflation attrahera efterfrågan på tillgångar i säkra tillflyktsorter, såsom guld, säger Hansen.
”Inflation blir alltmer en fråga om demografi, med en åldrande befolkning som gör att färre människor kan arbeta i en position där de kan kräva högre löner,” sade han.
Han tillade att den globala kampen mot klimatförändringarna kommer att hålla priserna höga på grund av bristen på många nyckelråvaror som används för att framgångsrikt navigera i denna omvandling.
”Om jag använder en konservativ årlig tillväxttakt på 5 procent för guld, skulle jag inte bli förvånad över att se handeln med den gula metallen över 2 300 dollar på fem år”, sa Hansen.
Vissa andra experter tror att det prognostiserade guldpriset kan försvagas ytterligare efter 2021.
Den australiensiska regeringens Office of Chief Economist prognosticerade i septembers Resources and Energy Quarterly att guldpriserna efter 2021 kommer att falla med i genomsnitt 4,3 procent per år till 1 634 USD per troy ounce 2023, på grund av återhämtningen av den globala ekonomin och en högre räntemiljö.
”Utsikterna till stigande reala obligationsräntor kommer sannolikt att vara en viktig faktor för att dämpa efterfrågan på institutionella investeringar på guld. Med (real) räntor som ökar, är alternativkostnaden för att hålla äga hög, vilket minskar dess attraktivitet som en investeringstillgång”, heter det.
Med tanke på guldpriserna för de kommande fem åren och därefter förutspår Världsbanken att guldpriset kommer att falla till 1 663 dollar per troy ounce 2023, från 1 711 dollar 2022, till 1 623 USD och 1 584 amerikanska dollar 2024 respektive 2025. Världsbanken förväntar sig att guldpriserna i genomsnitt kommer att vara 1 394 USD och 1 350 dollar 2030 och 2035.
Fitch Solutions prognostiserade i september att guldpriset skulle vara i genomsnitt 1 650 dollar, 1 620 USD och 1 610 amerikanska dollar för 2023, 2024 respektive 2025.

Nyheter
Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.
Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.
”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.
San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.
Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.
Nyheter
USA ska införa 50 procent tull på koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.
USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.
När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.
Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.
Nyheter
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.
Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.
Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.
Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.
Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.
Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.
Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.
-
Nyheter3 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter4 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter4 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Nyheter3 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Analys3 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Analys4 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter3 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering