Följ oss

Nyheter

Kommande fall för bomullspriset?

Publicerat

den

Bomull odlas

Bomull odlasBomullspriset fortsätter att rasa, vilket av handlarna förklaras med att de är oroliga för att Kina skall komma att sälja sitt stora lager. Bomullspriset har rasat närmare 19 procent, ned till 75,85 cent per pound, på ICE Futures US i New York sedan råvaran nådde sin 16-månaders topp på 93,32 cent den 16 augusti 2013.

Råvaruhandlarna är nu oroliga för att det statligt ägda bolag som kontrollerar Kinas bomullsreserver skall sälja ut stora delar av sitt lager i slutet av 2013. Kina har under året hamstrat rekordstora mängder bomull i syfte att hjälpa landets jordbrukare att hantera det faktum att den globala bomullsproduktionen för fjärde året i rad överstiger efterfrågan. Detta gör att det finns fog för oro för att det kinesiska bolaget China National Cotton Reserves Corp skall sälja ut sitt laget och orsaka ett kraftigt prisfall på bomullsmarknaden.

Enligt uppskattningar från USDA, US Department of Agriculture, hade Kina, världens största producent och användare av bomull cirka 12,7 miljoner ton bomull i lager den 31 juli, motsvarande 62 procent av lagren, vilket gör det möjligt att producera 71 miljarder t-shirts. Den australiensiska investmentbanken Macquarie Group tror att Kina nu kommer att börja skära ned sitt stödprogram och avsluta det under 2014. Detta skulle innebära att Kina slutar att stötta det globala bomullspriset. Sedan början av 2011 har Kina femdubblat sina bomullslager sedan landets till synes bottenlösa aptit för bomull uppmuntrat bönder runt om i världen att öka produktionen.

Om lagringsprogrammet avslutas kommer bomullspriserna sjunka med 8,4 procent till 69,5 cent per pund i ett år enligt medianen av 12 analytikers uppfattningar som sammanställts av nyhetsbyrån Bloomberg.

Prisutveckling på bomull

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära