Följ oss

Nyheter

Kinesisk efterfrågan på majs når rekordnivåer

Publicerat

den

Kina ökar efterfrågan på majs - Priset på råvaran stigerUnder det första halvåret 2011 har vi sett hur prisutvecklingen på majs har överträffat det mesta på råvarumarknaderna vilket fått Standard & Poors Agriculture Index att stiga med 60 procent på ett år. Nu omfattar detta index endast åtta råvaror vilket gör att en enskild produkt kan få stor påverkan på utvecklingen av detta. Torka och översvämningar, tillsammans med uppgifter om att Kina kommer att konsumera 47 procent mer majs i år än vad landet gjorde för ett decennium sedan är faktorer som drivit upp priset. Den kinesiska efterfrågan är nu så pass stor att landet efterfrågar mer majs än vad Brasilien, världens tredje största producent, mäktar med att leverera.

Faktum är att detta är ett ganska signifikant exempel på de problem som världen står inför, hur det i dag efterfrågas mer livsmedel, energi och andra råvaror än vad som faktiskt produceras runt om i världen. Att vi lagt till energi i detta stycke är faktiskt medvetet då en stor del av världens majsproduktion används till biobränslen. Under juni 2011 kunde vi ta del av uppgifter från det amerikanska jordbruksdepartementet som visade på att den amerikanska skörden skulle stiga med 5,6 procent, eller totalt 866,2 kubikton medan efterfrågan från de amerikanska konsumenterna skulle stiga till 871,7 kubikton.

Hur priset kommer att utvecklas framåt beror bland annat på vad som händer under juli och augusti, två mycket viktiga månader för de flesta jordbruksprodukter eftersom en så pass stor del av skördens väl och ve hänger på vad som händer just då.

Ökad kinesisk efterfrågan

Redan under våren stod det klart att den kinesiska efterfrågan på majs skulle komma att öka dramatiskt, vilket är en följd av landets ökade välstånd och växande medelklass som konsumerar allt mer kött. Kina är redan världens största importör av sojabönor som också är en viktig ingrediens i djurfoder, vilket fått dessa två råvaror att stiga kraftigt i värde. Vi kommer därför med största sannolikhet att få se förändringar i den agrara utbuds- och efterfrågeekvationen, samtidigt som nya handelsflöden etableras.

Nyheter

Italien satsar på ny kärnkraft

Publicerat

den

Italien

Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.

Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.

Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära