Följ oss

Nyheter

Kinesisk efterfrågan på majs når rekordnivåer

Publicerat

den

Kina ökar efterfrågan på majs - Priset på råvaran stigerUnder det första halvåret 2011 har vi sett hur prisutvecklingen på majs har överträffat det mesta på råvarumarknaderna vilket fått Standard & Poors Agriculture Index att stiga med 60 procent på ett år. Nu omfattar detta index endast åtta råvaror vilket gör att en enskild produkt kan få stor påverkan på utvecklingen av detta. Torka och översvämningar, tillsammans med uppgifter om att Kina kommer att konsumera 47 procent mer majs i år än vad landet gjorde för ett decennium sedan är faktorer som drivit upp priset. Den kinesiska efterfrågan är nu så pass stor att landet efterfrågar mer majs än vad Brasilien, världens tredje största producent, mäktar med att leverera.

Faktum är att detta är ett ganska signifikant exempel på de problem som världen står inför, hur det i dag efterfrågas mer livsmedel, energi och andra råvaror än vad som faktiskt produceras runt om i världen. Att vi lagt till energi i detta stycke är faktiskt medvetet då en stor del av världens majsproduktion används till biobränslen. Under juni 2011 kunde vi ta del av uppgifter från det amerikanska jordbruksdepartementet som visade på att den amerikanska skörden skulle stiga med 5,6 procent, eller totalt 866,2 kubikton medan efterfrågan från de amerikanska konsumenterna skulle stiga till 871,7 kubikton.

Hur priset kommer att utvecklas framåt beror bland annat på vad som händer under juli och augusti, två mycket viktiga månader för de flesta jordbruksprodukter eftersom en så pass stor del av skördens väl och ve hänger på vad som händer just då.

Ökad kinesisk efterfrågan

Redan under våren stod det klart att den kinesiska efterfrågan på majs skulle komma att öka dramatiskt, vilket är en följd av landets ökade välstånd och växande medelklass som konsumerar allt mer kött. Kina är redan världens största importör av sojabönor som också är en viktig ingrediens i djurfoder, vilket fått dessa två råvaror att stiga kraftigt i värde. Vi kommer därför med största sannolikhet att få se förändringar i den agrara utbuds- och efterfrågeekvationen, samtidigt som nya handelsflöden etableras.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chevron omdirigerar kazakisk olja till Asien runt Godahoppsudden

Publicerat

den

Fartyg från ovan

Chevron har fattat beslutet att skicka sina laster av CPC Blend-olja från Kazakstan till Asien runt Godahoppsudden snarare än genom Röda havet för att undvika risken för attacker från Jemens houthier, enligt uppgifter från tre industrikällor och LSEG-fartygsspårning data.

De iranskt anslutna houthierna har intensifierat attackerna mot sjöfarten trots USA-ledda luftangrepp på deras positioner i Jemen, vilket leder till att fler fartyg undviker att använda Röda havet och Suezkanalen som är den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.

CPC Blend-råolja lastas vid den ryska Svartahavsterminalen Yuzhnaya Ozereevka, nära Novorossisk. Den normala vägen för laster till Asien är ut ur Svarta havet, in i Medelhavet och sedan söderut genom Suezkanalen. 

Att segla västerut genom Medelhavet och sedan söderut runt Afrika adderar många dagar till resan och driver upp fraktkostnaderna. Större delen av all CPC Blend-råoljan kommer från Kazakstan, men också från ryska företag. Fartyg lastade med CPC Blend från Ryssland fortsätter att segla genom Röda havet, sa källorna. 

Röda havsattackerna och skyhöga fraktkostnader verkar begränsande på flödena av CPC Blend till Asien. Den totala CPC-exporten till Asien har mer än halverats, till 550 000 ton i januari, från 1,2 miljoner ton i december. 

Chevron, vars kazakiska företag Tengizchevroil är den största exportören av kazakisk CPC Blend, sade; ”Chevron kommer att fortsätta att aktivt utvärdera säkerheten för rutter i Röda havet och i hela Mellanöstern och fatta beslut baserat på den senaste utvecklingen”. 

Caspian Pipeline Consortium (CPC) är den största exportören av Kazakstans råolja. Huvudägarna i CPC är den ryska pipeline-operatören Transneft med 24 procent, KazMunayGas med 19 procent och Chevron Caspian Pipeline Consortium Company med 15 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

Högre inflation än förväntat sänker guldpriset

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det fanns ingenting i den amerikanska KPI-rapporten i januari som backar upp en tidig räntesänkning från Federal Reserve skriver ädelmetallföretaget Heraeus. En högre än förväntad KPI-siffra pressade omedelbart ädelmetallerna, särskilt guld, som sjönk under 2 000 USD per troy ounce för första gången i år. 

Det har skett en strukturell förändring i konsensusutsikterna för amerikanska räntor under de senaste veckorna, uppbackad av starkare ekonomisk data, vilket resulterar i en starkare dollar och därmed ett svagare guldpris. Det förväntade datumet för första räntesäkningen har skjutits på framtiden och nu tros en sänkning komma i anslutning till Federal Reserve-mötet i juni, vilket potentiellt fördröja en uppvärdering för guld. 

De kortsiktiga utsikterna för guld kommer sannolikt att förbli mycket beroende av data och den amerikanska dollarn. Dollarn kan se stöd på kort sikt från den högre sannolikheten av räntesänkningar i Storbritannien, EU och andra ekonomier som kommit före USA, vilket bidrar till dollarns relativa attraktionskraft kontra dessa valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om skog, olja och metaller

Publicerat

den

Christian Kopfer pratar råvaror

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer kommenterar olika delar av råvarumarknaden. Först tar man upp skogsbolaget SCA, skogsprodukter och skog. Vidare tar man upp olja och att Handelsbanken tror på ett tresiffrigt oljepris under 2024. Sedan går man in på olika metaller.

Fortsätt läsa

Populära