Connect with us

Nyheter

Kina byter leverantör av kokskol

Published

on

Mongoliet rikt på kokskol och andra råvaror

Mongoliet rikt på kokskol och andra råvarorKina har en enorm hunger efter kol för att ge energi till sin stora och växande ekonomi, även om det under året har lugnat ner sig något. Australien med sina gigantiska kolreserver är en av Kinas stora leverantörer av kokskol, men nu har Kina börjat dra ner på sina köp i Australien och börjat köpa från en relativt ny aktör på marknaden, Mongoliet.

Den australiensiska myndigheten Bureau of Resources and Energy Economics skrev i en rapport som publicerades den 2 juli att Mongoliet sannolikt kommer att vara den starkaste nya konkurrenten då landet ligger nära Kina och på grund av mängden och kvaliteten på kolreserverna i Mongoliet.

Helen Lau, analytiker i Hong Kong på UOB-Kay Hian, säger till Bloomberg att Mongoliet kommer att fortsätta ersätta Australien som leverantör av kokskol till Kina.

Marknaden för kokskol

Marknaden för kokskol där leverans sker med fartyg är på 275 miljoner ton, där Australien, USA och Kanada står för upp till 87 % av leveranserna. Australien står för 57 % av leveranserna. Dvs de tre länderna har ett rejält grepp om marknaden.

Mongoliet – Ett nytt Qatar

Karta över var Mongoliet är i världenMongoliet är inte ett land de flesta vet vidare mycket om, annat än i historiska sammanhang, vilket till stor del hänger samman med att de flesta invånare i landet fortfarande är herdar och mindre jordbrukare. Det har helt enkelt inte funnits något större behov för Mongoler att kommunicera med omvärlden och omvänt, och landet har inte heller varit i centrum för något internationellt maktspel.

Men allt håller på att förändras. Hela Mongoliet är i stort sett fyllt av värdefulla råvaror. Landet har därför allt oftare börjat kallas för ett nytt Qatar, dvs ett land med en relativt liten befolkning som lever i all enkelhet, och helt plötsligt kan bli en väldigt rik nation. Till skillnad från Qatar är dock Mongoliet en demokrati sedan 1990.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    12 augusti, 2012 at 19:32

    Läste om Mongoliets enorma tillgångar på råvaror i början av året, verkligen häftigt. Det kommer att bli ett rikt land.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *