Följ oss

Nyheter

Kina byter leverantör av kokskol

Publicerat

den

Mongoliet rikt på kokskol och andra råvaror

Mongoliet rikt på kokskol och andra råvarorKina har en enorm hunger efter kol för att ge energi till sin stora och växande ekonomi, även om det under året har lugnat ner sig något. Australien med sina gigantiska kolreserver är en av Kinas stora leverantörer av kokskol, men nu har Kina börjat dra ner på sina köp i Australien och börjat köpa från en relativt ny aktör på marknaden, Mongoliet.

Den australiensiska myndigheten Bureau of Resources and Energy Economics skrev i en rapport som publicerades den 2 juli att Mongoliet sannolikt kommer att vara den starkaste nya konkurrenten då landet ligger nära Kina och på grund av mängden och kvaliteten på kolreserverna i Mongoliet.

Helen Lau, analytiker i Hong Kong på UOB-Kay Hian, säger till Bloomberg att Mongoliet kommer att fortsätta ersätta Australien som leverantör av kokskol till Kina.

Marknaden för kokskol

Marknaden för kokskol där leverans sker med fartyg är på 275 miljoner ton, där Australien, USA och Kanada står för upp till 87 % av leveranserna. Australien står för 57 % av leveranserna. Dvs de tre länderna har ett rejält grepp om marknaden.

Mongoliet – Ett nytt Qatar

Karta över var Mongoliet är i världenMongoliet är inte ett land de flesta vet vidare mycket om, annat än i historiska sammanhang, vilket till stor del hänger samman med att de flesta invånare i landet fortfarande är herdar och mindre jordbrukare. Det har helt enkelt inte funnits något större behov för Mongoler att kommunicera med omvärlden och omvänt, och landet har inte heller varit i centrum för något internationellt maktspel.

Men allt håller på att förändras. Hela Mongoliet är i stort sett fyllt av värdefulla råvaror. Landet har därför allt oftare börjat kallas för ett nytt Qatar, dvs ett land med en relativt liten befolkning som lever i all enkelhet, och helt plötsligt kan bli en väldigt rik nation. Till skillnad från Qatar är dock Mongoliet en demokrati sedan 1990.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära