Connect with us

Nyheter

Järnmalmspriset stiger med stålet

Published

on

Produktion av järnmalm är beroende av priset

Produktion av järnmalm är beroende av prisetSpotpriset på järnmalm steg under tisdagen. Australiensisk Pilbara-järnmalm (61-procentig halt) såldes för 109 USD per ton i Peking under tisdagen enligt kinesiska nyhetsbyråer. Detta var en uppgång från tidigare försäljningspris på 106 USD.

Den främsta orsaken till de stigande priserna på järnmalm är de positiva tongångarna för stål.

Priset på järnmalm studsade upp från en nivå som var nära den lägsta på tre år, efter att Peking tidigare denna månad gav klartecken till att 150 miljarder USD satsas på infrastrukturprojekt. Något som väckte förhoppningar om att efterfrågan på stål skulle väckas till liv igen.

Priserna fick ytterligare draghjälp av en bred uppgång på råvaror efter att amerikanska Federal Reserve under slutet av förra veckan bestämt sig för att stimulera den amerikanska ekonomin.

Priset på järnmalm påverkar Sverige

Priset på många råvaror påverkar endast Sverige indirekt, men det på järnmalm får mer direkta effekter. Vi ser hur nedgången i priset har gjort flera svenska prospekterings- och gruvföretag nervösa. För de som redan producerar slår det snabbt på resultatet, men det blir även jobbigt för de som ännu så länge bara prospekterar, då de oftast behöver finansiering, och intresset från banker och investerare avtar snabbt när råvarupriset faller.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Magnus

    30 september, 2012 at 18:38

    Har följt rapporteringen i media kring stål- och järnmalmspriset och det finns verkligen skilda åsikter kring hur stor efterfrågan kommer att vara de kommande åren.

  2. Persson

    28 juli, 2013 at 03:23

    Hade järnmalmspriset varit fortsatt högt hade vi sluppit se aktiekurser i flera svenska gruvbolag rasa och göra investerare på dåligt humör.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *