Järnmalm – Lägre pris och högre derivat-omsättning

Hur järnmalm ser utThe Steel Index rapporterar att handeln i järnmalmsderivat dubblades i volym under det senaste året. Analysfirman kommenterar inte orsaken, men det är sannolikt att fler producenter av järnmalm känner ett behov av att prissäkra sin produktion.

Swap-marknaden förutspår ett lägre pris under 2013 och nästa år. Kontraktet för leverans i december 2013 har nu ett pris på 119,75 USD, vilket kan jämföras med 136,75 för innevarande månad. Swap-priset för ett år från nu är 115 USD. Enligt uppgifter från GFI Group.

De flesta analytiker är överens om att priset på järnmalm kommer att toppa under innevarande kvartal, för att sedan inleda en lång resa nedåt. Morgan Stanley skrev i en analys från mars att de räknar med ett genomsnittligt pris under 2013 på 133 USD, och att priset sedan sjunker varje år tom minst 2018. Vilket i grova drag stämmer överens med Deutsche Banks prognos att järnmalmspriset kommer att sjunka ner till 80 USD år 2018.

Det pris som avses i prognoserna är järnmalm vid Tianjin-hamnen i Kina som fraktas med fartyg, vilket är det internationella benchmarkpriset.

  1 Reply to “Järnmalm – Lägre pris och högre derivat-omsättning”

  1. Thore hallberg skriver:

   Det förklarar varför nordic iron helt plötsligt vill starta blörbergsgruvan ett år tidigare, om några år är det helt kört.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top