Connect with us

Nyheter

Israel och Palestina förhandlar om naturgas-produktion

Published

on

Prospektering av naturgas till havsIsraeliska och utländska diplomater sa på söndagen att den palestinska myndigheten och Israel förhandlar om att utveckla naturgastillgångarna utanför Gazaremsans kust. Något som skulle kunna leda till ett rejält ekonomiskt uppsving för den palestinska myndigheten.

Samtalen om att exploatera naturgastillgångarna har initierats av fredssändebudet Tony Blair.

Tony Blairs talesperson Ruti Winterstein sa att hon säkrade premiärminister Benjamin Netanyahus godkännande för förhandlingar i februari och att de har hållits under de senaste veckorna.

Naturgasfältet skulle enligt uppskattningar ta tre till fyra år att utveckla. Två privata företag skulle stå för utvecklingen, Consolidated Contractors Company och BG Group. Royalty-intäkterna från produktionen skulle sedan överföras till den palestinska myndigheten, under översyn av premiärminister Fayyad.

Palestinska Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, protesterar dock mot planerna. De säger att de inte erkänner någon form av avtal som den palestinska myndigheten ingår och att de bör konsulteras kring överenskommelser av denna sort.

Naturgas i en orolig region

Naturgas i regionen är inte någon lätt sak. Israel, som saknar tillgång till egen energi, har länge köpt naturgas från Egypten. Men efter revolutionerna i regionen så har ledningarna sprängts sönder så många gånger att det till sist blev politiskt omöjligt för Egypten att fortsätta med exporten.

Israels energisituation står dock inför en total förändring då landet har hittat stora egna naturgastillgångar i Medelhavet. Men att utveckla och producera naturgas till havs för Israel är en säkerhetsmässig mardröm. Så tillsvidare så ligger lösningen på Israels energiproblem fast i marken.

Palestina borde dock ha en bättre chans att utveckla och producera. Om Israel fortsätter vara positiva så är den största stötestenen borta. Och utan att vara några politiska experter på området så känns det ändå rimligt att anta att Hamas på något sätt kan övertalas av den palestinska myndigheten att inte sätta stopp för planerna. Utan att veta exakt hur mycket pengar det handlar om så känns det ändå rimligt att anta att de väldigt kraftigt kan förbättra den ekonomiska situationen för det palestinska folket. Även om Hamas och den palestinska myndigheten är motståndare, så verkar det ändå politiskt svårt att blockera ett så stort inflöde av pengar till folket.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *