Följ oss

Nyheter

Israel och Palestina förhandlar om naturgas-produktion

Publicerat

den

Prospektering av naturgas till havsIsraeliska och utländska diplomater sa på söndagen att den palestinska myndigheten och Israel förhandlar om att utveckla naturgastillgångarna utanför Gazaremsans kust. Något som skulle kunna leda till ett rejält ekonomiskt uppsving för den palestinska myndigheten.

Samtalen om att exploatera naturgastillgångarna har initierats av fredssändebudet Tony Blair.

Tony Blairs talesperson Ruti Winterstein sa att hon säkrade premiärminister Benjamin Netanyahus godkännande för förhandlingar i februari och att de har hållits under de senaste veckorna.

Naturgasfältet skulle enligt uppskattningar ta tre till fyra år att utveckla. Två privata företag skulle stå för utvecklingen, Consolidated Contractors Company och BG Group. Royalty-intäkterna från produktionen skulle sedan överföras till den palestinska myndigheten, under översyn av premiärminister Fayyad.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Palestinska Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, protesterar dock mot planerna. De säger att de inte erkänner någon form av avtal som den palestinska myndigheten ingår och att de bör konsulteras kring överenskommelser av denna sort.

Naturgas i en orolig region

Naturgas i regionen är inte någon lätt sak. Israel, som saknar tillgång till egen energi, har länge köpt naturgas från Egypten. Men efter revolutionerna i regionen så har ledningarna sprängts sönder så många gånger att det till sist blev politiskt omöjligt för Egypten att fortsätta med exporten.

Israels energisituation står dock inför en total förändring då landet har hittat stora egna naturgastillgångar i Medelhavet. Men att utveckla och producera naturgas till havs för Israel är en säkerhetsmässig mardröm. Så tillsvidare så ligger lösningen på Israels energiproblem fast i marken.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Palestina borde dock ha en bättre chans att utveckla och producera. Om Israel fortsätter vara positiva så är den största stötestenen borta. Och utan att vara några politiska experter på området så känns det ändå rimligt att anta att Hamas på något sätt kan övertalas av den palestinska myndigheten att inte sätta stopp för planerna. Utan att veta exakt hur mycket pengar det handlar om så känns det ändå rimligt att anta att de väldigt kraftigt kan förbättra den ekonomiska situationen för det palestinska folket. Även om Hamas och den palestinska myndigheten är motståndare, så verkar det ändå politiskt svårt att blockera ett så stort inflöde av pengar till folket.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära