Följ oss

Nyheter

Israel och Palestina förhandlar om naturgas-produktion

Publicerat

den

Prospektering av naturgas till havsIsraeliska och utländska diplomater sa på söndagen att den palestinska myndigheten och Israel förhandlar om att utveckla naturgastillgångarna utanför Gazaremsans kust. Något som skulle kunna leda till ett rejält ekonomiskt uppsving för den palestinska myndigheten.

Samtalen om att exploatera naturgastillgångarna har initierats av fredssändebudet Tony Blair.

Tony Blairs talesperson Ruti Winterstein sa att hon säkrade premiärminister Benjamin Netanyahus godkännande för förhandlingar i februari och att de har hållits under de senaste veckorna.

Naturgasfältet skulle enligt uppskattningar ta tre till fyra år att utveckla. Två privata företag skulle stå för utvecklingen, Consolidated Contractors Company och BG Group. Royalty-intäkterna från produktionen skulle sedan överföras till den palestinska myndigheten, under översyn av premiärminister Fayyad.

Palestinska Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, protesterar dock mot planerna. De säger att de inte erkänner någon form av avtal som den palestinska myndigheten ingår och att de bör konsulteras kring överenskommelser av denna sort.

Naturgas i en orolig region

Naturgas i regionen är inte någon lätt sak. Israel, som saknar tillgång till egen energi, har länge köpt naturgas från Egypten. Men efter revolutionerna i regionen så har ledningarna sprängts sönder så många gånger att det till sist blev politiskt omöjligt för Egypten att fortsätta med exporten.

Israels energisituation står dock inför en total förändring då landet har hittat stora egna naturgastillgångar i Medelhavet. Men att utveckla och producera naturgas till havs för Israel är en säkerhetsmässig mardröm. Så tillsvidare så ligger lösningen på Israels energiproblem fast i marken.

Palestina borde dock ha en bättre chans att utveckla och producera. Om Israel fortsätter vara positiva så är den största stötestenen borta. Och utan att vara några politiska experter på området så känns det ändå rimligt att anta att Hamas på något sätt kan övertalas av den palestinska myndigheten att inte sätta stopp för planerna. Utan att veta exakt hur mycket pengar det handlar om så känns det ändå rimligt att anta att de väldigt kraftigt kan förbättra den ekonomiska situationen för det palestinska folket. Även om Hamas och den palestinska myndigheten är motståndare, så verkar det ändå politiskt svårt att blockera ett så stort inflöde av pengar till folket.

Nyheter

Iberdrola, en av världens största anhängare av vätgas tvärvänder, vill ha kärnkraft

Publicerat

den

Ignacio Galán, ordförande för Iberdrola

Den spanska energijätten Iberdrola som är stora inom vindkraft har varit en av de globalt största anhängarna av grön vätgas. Nu har man dock kommit till slutsatsen att det inte är vägen framåt. Bolagets ordförande Ignacio Sanchez Galan höll i veckan ett tal där han lyfte fram att vätgas har tappat sitt momentum och att utsikterna nu är osäkra.

Ignacio Sanchez Galan lyfter nu fram att kärnkraft är absolut avgörande för att kunna hålla ljuset tänt när efterfrågan på elektricitet ökar. Baskraften den ger är helt avgörande. Han säger att åtminstone måste nuvarande kärnkraftverk fortsätta drivas. Han säger det med bakgrunden att Spanien har bestämt sig för att fasa ut kärnkraften.

Spanien använder idag stora mängder fossilgas. Viljan att använda dyr vätgas finns inte längre. Landet står nu i princip och väljer mellan fossilgas och kärnkraft som stabil baskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering

Publicerat

den

Kärnkraftverk från TerraPower

Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.

Storskalig etablering med Sabey Data Centers

I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.

”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”

”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”

”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära