Intressant läge att köpa rodium

Det är ett väldigt intressant läge att köpa ädelmetallen rodium. Priset på rodium i relation till palladium är det lägsta på minst tolv år. För ett ounce rodium kan man nu bara köpa 1,3 ounce palladium. Rodium stängde igår på 990 USD per ounce. Deutsche Bank rekommenderar köp.

Det rekordlåga priset på rodium kommer att motivera biltillverkare att växla över till den metallen i katalysatorerna. Dessutom införs hårdare utsläppskrav för bilar nästa år i EU, vilket även det talar för rodium, då den metallen är effektivare än palladium.

Produktion av rodium, palladium och platina

Rodium produceras i betydligt mindre kvantitet än andra metaller som används i katalysatorer. I år kommer omkring 22,5 ton rodium att produceras, jämfört med 177 ton platina och 199 ton palladium, enligt SBG Securities.

Prisuppgång 2005-2008

En kraftig prisuppgång på rodium under perioden 2005-2008 gjorde att billtillverkarna drog ner på andelen rodium i katalysatorerna. Priset toppade under denna period på 10.100 USD per ounce, jämfört med ett pris på 990 USD idag.

Diagram över pris på rodium

Prognos för fjärde kvartalet

Enligt Deutsche Banks prognos kommer rodium att ha ett genomsnittligt pris på 1.200 USD under fjärde kvartalet 2013. Det vill säga drygt 20 % högre än det aktuella priset.

  3 Replies to “Intressant läge att köpa rodium”

  1. Magnus skriver:

   Ska ta och kolla närmare på rodium, både priset och hur man investerar. Verkar vara lite knepigt att köpa fysiskt.

   1. Silverbug skriver:

    Har du kollat med Guldcentralen eller någon av de andra aktörerna? Vore intressant att göra en genomgång.

  2. Hansson skriver:

   Priset har hållit sig stabilt sedan denna analys. Prisfallet tog slut, men hittills har det inte börjat röra sig uppåt.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top